Pomešajte u činiji mleveni keks i kakao. Maslac i crnu čokoladu otopite na najmanjoj vatri, malo prohladite i dodajte u keks. Na kraju dodajte aromu vanile i mleko, pa dobro izmešajte u kompaktnu smesu.
Uzmite kalup za tart prečnika 24 ili 26 cm i prstima dobro utisnite podlogu na dno kalupa, kao i uz obod kalupa. Poravnajte valjkom ili čašom i stavite u frižider dok pripremate fil.
Savet: Preporuka je da koristite veći kalup kako bi bili sigurni da će vam stati sav fil i glazura.
Najpre prepecite orahe (120 g ukupno) u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 10-15 minuta uz povremeno mešanje. Ohladite i sameljite 100 g za fil.
U posudu sipajte mleko i prašak za krem puding od čokolade bez kuvanja, pa mikserom umutite par minuta dok ne dobijete gušći i gladak puding. Potom dodajte maslac sobne temperature i lepo sjedinite.
Mlečnu čokoladu otopite u mikrotalasnoj (ili na pari), prohladite i dodajte u fil pa još jednom sve lepo sjedinite mikserom u gladak i penast fil. Na kraju kašikom umešajte mlevene pečene orahe, kao i mleveni keks i dobro sjedinite.
Savet: Ako volite slađe, probajte fil pa dodajte po potrebi 1-2 kašike šećera u prahu.
Na podlogu rasporedite fil, lepo poravnajte i stavite tart u fižider da se malo ohladi pre izlivanja glazure.
Zagrejte slatku pavlaku do vrenja pa skinite sa vatre i ubacite crnu čokoladu izlomljenu na kocke. Mešajte žicom dok se sva čokolada ne otopi. Glazuru kratko prohladite pa prelijte preko tarta i vratite u frižider da se dobro ohladi i stegne, par sati ili preko noći.
Tart ukrasite umućenom šlag penom sa mlekom i seckanim pečenim orasima.
Slični recepti
Kolači
Kolači
Kolači