Za recept Novogodišnje beze jelkice
135 g | brašna (tip 400) |
75 g | hladnog putera |
8 g | Dr. Oetker Burbon vanila aromatizovani šećer |
40 g | šećera u prahu |
1 | žumance (M veličine) |
5 | pomorandže/i |
1 kašika | šećera |
12 g | Dr. Oetker Preliva za tortu prozirnog |
8 | semena kardamona |
3 | zvezdasta anisa |
3 | belanaca (M veličine) |
3 prstohvata | soli |
150 g | šećera |
0,5 kašičice | limuntusa |
10 g | zelene boje za kolače |
Perlice i zvezdice za dekoraciju |
175 g | omekšalog putera |
75 g | šećera u prahu |
0,5 kašičice | cimeta mlevenog |
Za testo, dodjte sve sastojke u činiju i umesite glatko. Poravnajte i umotajte testo u prijanjajuću foliju i ostavite da se ohladi najmanje 30 minuta.
Kompot od pomorandže: oljuštite pomorandže i očistite ih. Iscedite 130 ml soka, a ostatak pomorandži isecite na male, tanke kriške. Pomešajte šećer i providni preliv za torte u malom tiganju i dodajte sok od pomorandže, kardamon, zvezdasti anis i mešajte dok ne postane glatko. Pustite da provri na maksimalnoj temperature uz mešanje i ostavite da ključa 30 sekundi. Dodajte kriškice pomorandže. Zatim sklonite sa vatre i ostavite sa strane.
Prethodno ugrejte rernu (gornji/donji grejač na 170°C). Razvaljajte testo na površini prethodno posutoj brašnom, na otprilike 0,3 cm debljine i isecite krugove prečnika 6 cm. Poređajte krugove na papir za pečenje i pecite na srednjoj rešetki rerne oko 13 minuta, dok ne postanu zlatkaste boje. Ostavite da se ohlade. Smanjite temperaturu rerne (gornji/donji grejač na 80°C) za beze drveće.
Za beze jelkice, umutite belanca sa solju dok ne postane čvrsto. Postepeno dodajte šećer. Mutite još 5 minuta dok se šećer potpuno ne umuti i dok ne dobije gustu, kremastu teksturu. Dodajte limuntus i zelenu boju za kolače. Umućeno belance sipajte u vrećicu za ukrašavanje sa nastavkom u obliku zvezde i istisnite jelkice (ø 5 cm, uz pomoć rezača za krugove unapred nacrtajte šablone na masnom papiru ako je potrebno) na pleh obložen papirom za pečenje. Ukrasite perlicama i zvezdama. Stavite na srednju rešetku u rerni i ostavite da se suši oko 3 sata.
Za puter-krem umutite puter, šećer u prahu i kardamon uz pomoć nastavka na ručnom mikseru, dok ne postane lagano i kremasto. Sipajte krem u vrećicu za ukrašavanje sa okruglim nastavkom.
Izvadite kadramon i zvezdasti anis iz kompota od pomorandže. Istisnite malo puter-krema na svaku osnovu od testa, zatim nanestite malo kompota od pomorandže i smestite jelkice na vrh. Odmah servirajte ili ostavite da se hladi, najviše 1 sat.
Bilo bi nam drago kada biste prihvatili da mi i naši partneri koristimo kolačiće i slične tehnologije kako bismo razumeli kako koristite našu internet stranicu. To će nam omogućiti da bolje razumemo ponašanje i Vas kao korisnika i da prilagodimo našu internet stranicu shodno tome. Osim toga, mi i naši partneri bismo želeli da koristimo ove podatke za personalizovane ponude na našim platformama. Ukoliko se slažete sa ovim, molimo vas da kliknete na „Slažem se“. Pogledajte našu politiku privatnosti za više informacija. Imate mogućnost da se predomislite u bilo kom trenutku.
Ovi kolačići i slične tehnologije su nam potrebni jer omogućavaju osnovne funkcije naše internet stranice. One uključuju, na primer, čuvanje ovih podešavanja. Ovo je prosto neophodno pa stoga ne možemo da isključimo ovu opciju.
Pored toga, želeli bismo da saznamo više o tome kako koristite našu internet stranicu, kako bismo optimizovali stranicu za Vas i druge korisnike. S tim u vezi, koristimo kolačiće i slične tehnologije da mapiramo ponašanje korisnika, što nam pomaže da poboljšamo ponudu koju vam nudimo.
Da
Ne
Kako bismo obezbedili da možemo da konstruišemo naše marketinške kampanje prema vašim potrebama, prikupljamo podatke o tome kako dolazite na našu internet stranicu i kakvu interakciju imate sa našim reklamama. To nam pomaže da učinimo da ne samo naše reklame, veći i naši sadržaji budu bolji za Vas. Naši marketinški partneri takođe koriste ove informacije za svoje potrebe, npr. za personalizaciju vašeg naloga ili profila na njihovoj platformi.
Da
Ne
Pretraživač koji koristite je zastareo i ne omogućuje ispravno korišćenje našeg veb-sajta. Nastavak korišćenja ovog pretraživača može prouzrokovati greške. Za pravilno korišćenje našeg veb-sajta molimo da preuzmete jedan od pretraživača ispod: