Flag

Novogodišnje beze jelkice

19 komada
Srednje teško
90
Beze jelkice sa podlogom od testa, puter kremom i kompotom od pomoranže.
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Boja jelkica može se menjati po želji. Možete napraviti pravite zlatne, ružičaste ili jednostavne bele jelkice.


Ako nemate providni preliv za tortu pomešajte 1 kašiku kukuruznog ili krompirovog skroba ili 1 kašičicu agar agara sa 1 kašikom šećera i tečnosti, npr. vode ili soka. Ako je sok jako kiseo, koristite malo više agar agara.
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Za testo
135 gbrašna (tip 400)
75 ghladnog putera
8 gDr. Oetker Burbon vanila aromatizovani šećer
40 gšećera u prahu
1 komadžumance (M veličine)
Za kompot od pomorandže
5 komadapomorandže/i
1 kašikašećera
12 gDr. Oetker Preliva za tortu prozirnog
8 komadasemena kardamona
3 komadazvezdasta anisa
Za beze jelkicu
3 komadabelanaca (M veličine)
3 prstohvatasoli
150 gšećera
0,5 kašičicelimuntusa
10 gzelene boje za kolače
Perlice i zvezdice za dekoraciju
Za puter-krem
175 gomekšalog putera
75 gšećera u prahu
0,5 kašičicecimeta mlevenog
Picture - Dr. Oetker Burbon vanila aromatizovani šećer
1

Za testo, dodjte sve sastojke u činiju i umesite glatko. Poravnajte i umotajte testo u prijanjajuću foliju i ostavite da se ohladi najmanje 30 minuta.

2

Kompot od pomorandže: oljuštite pomorandže i očistite ih. Iscedite 130 ml soka, a ostatak pomorandži isecite na male, tanke kriške. Pomešajte šećer i providni preliv za torte u malom tiganju i dodajte sok od pomorandže, kardamon, zvezdasti anis i mešajte dok ne postane glatko. Pustite da provri na maksimalnoj temperature uz mešanje i ostavite da ključa 30 sekundi. Dodajte kriškice pomorandže. Zatim sklonite sa vatre i ostavite sa strane.

3

Prethodno ugrejte rernu (gornji/donji grejač na 170°C). Razvaljajte testo na površini prethodno posutoj brašnom, na otprilike 0,3 cm debljine i isecite krugove prečnika 6 cm. Poređajte krugove na papir za pečenje i pecite na srednjoj rešetki rerne oko 13 minuta, dok ne postanu zlatkaste boje. Ostavite da se ohlade. Smanjite temperaturu rerne (gornji/donji grejač na 80°C) za beze drveće.

4

Za beze jelkice, umutite belanca sa solju dok ne postane čvrsto. Postepeno dodajte šećer. Mutite još 5 minuta dok se šećer potpuno ne umuti i dok ne dobije gustu, kremastu teksturu. Dodajte limuntus i zelenu boju za kolače. Umućeno belance sipajte u vrećicu za ukrašavanje sa nastavkom u obliku zvezde i istisnite jelkice (ø 5 cm, uz pomoć rezača za krugove unapred nacrtajte šablone na masnom papiru ako je potrebno) na pleh obložen papirom za pečenje. Ukrasite perlicama i zvezdama. Stavite na srednju rešetku u rerni i ostavite da se suši oko 3 sata.

5

Za puter-krem umutite puter, šećer u prahu i kardamon uz pomoć nastavka na ručnom mikseru, dok ne postane lagano i kremasto. Sipajte krem u vrećicu za ukrašavanje sa okruglim nastavkom.

6

Izvadite kadramon i zvezdasti anis iz kompota od pomorandže. Istisnite malo puter-krema na svaku osnovu od testa, zatim nanestite malo kompota od pomorandže i smestite jelkice na vrh. Odmah servirajte ili ostavite da se hladi, najviše 1 sat.

  • Boja jelkica može se menjati po želji. Možete napraviti pravite zlatne, ružičaste ili jednostavne bele jelkice.


    Ako nemate providni preliv za tortu pomešajte 1 kašiku kukuruznog ili krompirovog skroba ili 1 kašičicu agar agara sa 1 kašikom šećera i tečnosti, npr. vode ili soka. Ako je sok jako kiseo, koristite malo više agar agara.