Cookies - Kolačići na internet stranici Dr.Oetker

Ova internet stranica postavlja kolačiće na vašim uređajima kako bi stranica bolje funkcionisala i kako biste nama i našim partnerima pomogli da bolje razumemo kako koristite naš sajt. Dalje korišćenje naše stranice (putem navigacije, skrolovanja ili klika), kao i uklanjanje ovog obaveštenja o kolačićima, smatraće se pristankom na korišćenje kolačića. Za više informacija o kolačićima i tome kako da ih uklonite, molimo vas da pogledate našu politiku privatnosti. 

Pleteni venac

Pripremite pleteni venac od testa sa suvim kvascem.

12 Porcija/e

Zahteva određeno umeće 60 Minuta

Sastojci

Sastojci

Za recept Pleteni venac

Sastojci:

1 jaje srednje veličine
200 ml mleka (3,5% masti)
1 kesica Dr. Oetker Suvi pekarski kvasac
500 g brašna (tip 400)
80 g šećera
80 g putera/maslaca otopljenog
soli
pistaći i bademi sitno seckani, po želji

Priprema

Priprema

1

Za pripremu testa, odvojite žumance od belanceta. Zagrejte mleko u šerpici dok ne bude mlako. Umesite kvasac, brašno, mleko, šećer, žumance, puter i so tako da dobijete elastično testo sa glatkom površinom koja se više ne lepi. Postavite testo u čistu činiju, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da nadođe oko sat vremena na temperaturi od oko 30-35°C dok se količina testa ne udvostruči.

2

Premesite testo na pobrašnjenoj površini i isecite ga na četiri jednaka dela. Urolajte ih u četiri kikice dužine od oko 50 cm. Složite četiri kikice u oblik dijamanta poprečno tako da u sredini ostane mali četvorougao. Kako biste to postigli, postavite dve kikice poprečno na radnu površinu. Ukrstite druge dve kikice po dužini preko poprečnih kikica. Uzmite donju poprečnu kikicu i podignite je preko desne uzdužne kikice, a gornju poprečnu kikicu preko leve uzdužne kikice. Rezultat će podsećati na dijamant. Počevši od sredine, dve kikice idu udesno, dve nadole, dve nalevo i dve nagore.

3

Pletenje potom počinje sa jednom od kikica koja je postavljena ispod druge kikice, na primer na gornjoj desnoj kikici. Uzmite ovu kikicu i postavite je preko susedne donje kikice u smeru kazaljke na satu. Ponovite ovaj proces sa svim parovima kikica. Kada se vratite tamo gde ste počeli, počnite proces ponovo u smeru suprotnom od kazaljke na satu. Za to postavite donju desnu kikicu preko gornje desne kikice. Pređite na sledeću kikicu i postavite je preko susedne kikice, i tako dalje. Ponovite proces još jednom. Ponovite proces i treći put u suprotnom smeru. Jednostavno gurnite krajeve ispod čvorova i pritisnite. Tako se dobija čvor ravnomernog izgleda.

4

Postavite pleteni venac na tepsiju za pečenje obloženu papirom za pečenje i ostavite da nadođe oko 30 minuta. Potom ga premažite belancetom, pospite komadićima pistaća i badema ako to želite, pa pecite oko 25-30 minuta (gornji i donji grejač: 180°C, sa uključenim ventilatorom: 155°C).