Sipati Dr. Oetker Suvi pekarski kvasac u 150 ml tople vode. Dodati kašičicu šećera i brašna, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira.
Odmeriti 800 g mekog brašna, i u vanglu sipati skoro svo brašno (ostaviti šaku-dve brašna). Dodati nadošli kvasac i sve ostale sastojke pa promešati špatulom. Po potrebi dodavati još brašna, tek toliko da se testo ne lepi za ruke. Umesiti testo rukom, da bude meko. Testo vratiti u vanglu, prekriti krpom ili streč folijom i ostaviti na toplom mestu bar 30 min, da nadođe.
Nakon toga ga blago premesiti, pa podeliti na 8 jednakih delova. Od sedam delova formirati kuglice, a osmi deo podeliti na 2 dela. Svaki deo izdužiti, pa ih uviti u pletenicu.
Sedam loptica testa poređati u krug u veći podmazani pleh (30 cm), a pletenicu smotati u sredinu. Prekriti krpom, pa ostaviti da odstoji još 30 minuta.
U 50 ml vode sipati 2 kašike Dr. Oetker Gustina, 2 kašike brašna i 1 kašičicu soli. Umutiti da bude črvstine kao testo za uštipke ili malo gušće. Smesu prebaciti u poslastičarsku kesu ma manjim otvorom.
Napraviti mala udubljenja u svih 7 loptica testa u obliku krsta. Ovo uraditi tupom stranom noža ili drškom špatule. Bolje je ukoliko se testo ne zaseče.
Pogaču premazati izbućkanim žumancetom sa mlekom, ukoliko želite tamniju pogaču, ili sa celim jajetom, odnosno samo sa uljem za svetliju koricu pogače.
Krstiće crtati po udubljenjima uz pomoć poslastičarske kese.
Pogaču peći 30 minuta na 200°C.
Kada se ispeče, premazati je maslacem, pa je izvaditi iz tepsije nakon par minuta da se skroz ohladi.
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva
Hleb i peciva