Flag

Pletenica sa devet kikica

12 Porcija/e
Srednje teško
60
Pripremite pletenicu sa devet kikica od testa sa suvim kvascem.
Sastojci
Priprema
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Sastojci
1 komadjaje srednje veličine
200 mlmleka (3,5% masti)
1 kesicaDr. Oetker Suvi pekarski kvasac
500 gbrašna (tip 400)
80 gšećera
80 gputera/maslaca otopljenog
soli
šećer u prahu ili dekorativni šećer, po želji
Picture - Dr. Oetker Suvi pekarski kvasac
1

Za pripremu testa, odvojite žumance od belanceta. Zagrejte mleko u šerpici dok ne bude mlako. Umesite kvasac, brašno, mleko, šećer, žumance, puter i so tako da dobijete elastično testo sa glatkom površinom koja se više ne lepi. Postavite testo u čistu činiju, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da nadođe oko sat vremena na temperaturi od oko 30-35°C dok se količina testa ne udvostruči.

2

Premesite testo na pobrašnjenoj površini i isecite ga na devet jednakih delova. Urolajte ih u devet kikica dužine od oko 60 cm. Potom formirajte tri grupe sa po tri kikice koje ćete oblikovati u klasične pletenice sa tri kikice. Spojite krajeve na jednoj strani i naizmenično stavljajte spoljnu desnu kikicu preko srednje kikice. Potom uzmite spoljnu levu kikicu i postavite je preko srednje kikice. I tako dalje.

3

Kada sve pletenice budu gotove, upletite ih u jednu veliku klasičnu pletenicu. Spojite krajeve sve tri pletenice i pletite. Ponovite proces pletenja (oko 3 ili 4 puta) dok krajevi kikica ne budu na istom nivou, pa ih spojite pritiskom.

Napomena: Pletenica može da izgleda drugačije u zavisnosti od toga da li ste pleli kikice odole ili odgore.

4

Postavite pletenicu na tepsiju za pečenje obloženu papirom za pečenje i ostavite je da nadođe oko 30 minuta. Premažite belancetom i pecite oko 25-30 minuta (gornji i donji grejač: 180°C, sa uključenim ventilatorom: 155°C).

Nakon što se pletenica ohladi, ukrasite je dekorativnim šećerom.