Cookies - Kolačići na internet stranici Dr.Oetker

Ova internet stranica postavlja kolačiće na vašim uređajima kako bi stranica bolje funkcionisala i kako biste nama i našim partnerima pomogli da bolje razumemo kako koristite naš sajt. Dalje korišćenje naše stranice (putem navigacije, skrolovanja ili klika), kao i uklanjanje ovog obaveštenja o kolačićima, smatraće se pristankom na korišćenje kolačića. Za više informacija o kolačićima i tome kako da ih uklonite, molimo vas da pogledate našu politiku privatnosti. 

Kolač sa jabukama, mrvicama ili šljivama

Recept sa puno mogućnosti

1 kolač

Zahteva određeno umeće 40 Minuta

Sastojci

Sastojci

Za recept Kolač sa jabukama, mrvicama ili šljivama

Tepsija (40 x 30 cm):

malo masnoće

Kvasno testo:

200 ml mleka
50 g margarina ili maslaca
375 g pšeničnog brašna
1 kesica Dr. Oetker Kvasca
50 g šećera
1 kesica Dr. Oetker Vanilin šećera
1 prstohvat soli
1 jaje

Kolač od jabuka:

oko 0,5 kg jabuke
20 g badema (oljušten, na štapiće iseckan)
20 g suvog grožđa

Aprikotiranje:

3 kašika/e džema od kajsije
1 kašika vode

Kolač sa mrvicama:

300 g pšeničnog brašna
150 g šećera
1 kesica Dr. Oetker Vanilin šećera
175 g mekog margarina ili maslaca

Dodatno:

25 g margarina ili maslaca

Kolač sa šljivama:

2,5 kg šljive
malo šećera

Priprema

Priprema

1

Priprema

Za testo zagrejte mleko u maloj posudi i u njemu rastopite maslac ili margarin.

2

Kvasno testo

Prosejte brašno u činiju i pažljivo sjedinite sa suvim kvascem. Dodajte preostale sastojke i mlaku mešavinu mleka i masnoće, pa sve umesite mikserom (nastavci za mešenje) prvo najmanjom, potom najvećom brzinom oko 5 minuta, tako da dobijete glatko testo. Ostavite testo da odstoji pokriveno na toplom mestu, sve dok se vidno ne uveća. U međuvremenu podmažite tepsiju ili staklenu posudu (40 x 30 cm). Zagrejte rernu.

3

Testo blago pospite brašnom i još jednom promesite na radnoj površini, razvijte ga na tepsiji i dalje preradite u kolač sa jabukama, mrvicama ili šljivama:

4

Za kolač sa jabukama

Operite jabuke, oljuštite, isecite na četvrtke, očistite i isecite na debele kriške. Ravnomerno ih rasporedite preko testa i pospite seckanim bademima i suvim grožđem. Ostavite testo još jednom da nadođe, dok se vidno ne uveća. Stavite da se peče.

Temperatura rerne oko 200 °C

Temperatura rerne sa vrućim vazduhom oko 180 °C

recipe.preparation.gas oko 180 °C

Nivo rerne: srednja

Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne.

5

Radi aprikotiranja provucite džem kroz sito i prokuvajte sa vodom. Kolač nakon pečenja odmah premažite džemom pomoću četkice i ostavite u tepsiji da se hladi.

6

Za kolač sa mrvicama brašno sa šećerom, vanilin šećerom i mekim maslacem ili margarinom umutite mikserom (nastavci za mućenje) tako da dobijete mrvice željene veličine. 25 g maslaca otopite i time premažite kvasno testo. Ravnomerno pospite mrvicama. Ostavite testo još jednom da odstoji na toplom mestu, dok se vidno ne uveća. Stavite da se peče i na navedenoj temperaturi (vidi kolač sa jabukama) pecite oko 15 minuta.

Stavite tepsiju na rešetku za kolače da se kolač hladi.

7

Za kolač sa šljivama

Operite šljive, dobro ih ocedite, obrišite, odstranite koštice, polutke eventualno zasecite po dužini i poslažite ih sa mesnatim delom na gore, poput krovnih crepova na testo. Ostavite testo da odstoji još jednom na toplom mestu, dok se vidno ne uveća. Stavite da se peče i na navedenoj temperaturi (vidi kolač sa jabukama), pecite oko 25 minuta.

Ostavite kolač u tepsiji na rešetki za kolače da se hladi, blago ohlađeni kolač pospite šećerom.