Tart od šargarepe sa začinima

Predstavljamo vam recept za najukusniji uskršnji tart od šargarepe.

12 Porcija/e

Zahteva određeno umeće 90 Minuta

Sastojci

Sastojci

Za recept Tart od šargarepe sa začinima

Za testo:

2 grančica/e červila (francuskog peršuna)
2 grančica/e mirođije
2 grančica/e peršuna
2 grančica/e vlašca
135 g parmezana
135 g omekšalog putera
0,25 kašičice soli
0,25 kašičice bibera
225 g brašna
1 prstohvat Dr. Oetker Prašak za pecivo
brašno za posipanje radne površine
2 žumanca (M veličine)

Za punjenje:

350 g šargarepe
2 grančica/e peršuna
2 grančica/e vlašca
2 grančica/e červila (francuskog peršuna)
1 kašičica puter / maslac (pročišćen)
250 g milerama (oko 30% masnoće)
50 ml mleka (3,5% masnoće)
80 g salame
2 jaja (M veličine)
malo soli
bibera
muskatni oraščić

Za gornju koru od testa:

2 grančica/e červila (francuskog peršuna)
2 grančica/e mirođije
2 grančica/e vlašca
1 belanaca (M veličine)
brašno za posipanje radne površine

Priprema

Priprema

1

Za testo operite začinsko bilje, dobro osušite i sitno iseckajte. Sitno narendajte parmezan. Puter, parmezan, začine, so, biber, žumance, brašno i prašak za pecivo umesite u glatko testo uz pomoć miksera sa nastavkom za testo. Uvijte u foliju i ostavite da se hladi u frižideru oko 1 sat.

2

U međuvremenu oljuštite šargarepu. Uz pomoć ljuštilice za krompir izrežite šargarepu na trake. Operite začinsko bilje, dobro osušite I sitno iseckajte. Iseckajte salamu na štapiće. Zagrejte pročišćeni puter na tiganju na najjačoj temperaturi. Stavite šargarepu i pržite oko 3 minuta. Isključite ringlu, dodajte začine, mileram, mleko, salamu i jaja i mešajte drvenom varjačom. Začinite fil solju, biberom i muskatnim oraščićem.

3

Prethodno zagrejte rernu (gornji/donji grejač: 180°C). Premesite testo još jednom i podelite na dva dela. Za gornju koru ostavite oko 260 g. Drugi deo testa je za osnovu tarta.

4

Za podlogu razvaljajte testo na površini posutoj brašnom u krug debljine oko 3 mm. Testo stavite u kalup za tart (Ø 26 cm) i lagano utisnite ivice. Uklonite višak ivica i dodajte testu za gornju koru. U kalup, preko tarta stavite papir za pečenje,  preko papira pospite kuglice za “slepo pečenje”, kako testo ne bi naraslo i kako bi zadržalo oblik. Ukoliko nemate ove kuglice, umesto njih možete koristiti pirinač ili pasulj, koji se može više puta upotrebiti za istu svrhu, ali se više ne može skuvati jer ge visoka temperatura isušuje. Pecite na srednjoj rešetki rerne oko 10 minuta. Uklonite papir za pečenje i kuglice (pirinač ili pasulj) i pecite još oko 8 minuta.

5

U međuvremenu, za gornju koru, operite začinsko bilje, dobro osušite i odvojite listove od stabljike. Iseckajte peršun na valjke dužine oko 1 cm. Ostatak testa razvaljajte po površini posutoj brašnom i uz pomoć modle za testo izrežite šestougaoni oblik. Premažite šestougao belancetom i pospite lističima ili stabljikama začinskog bilja. Zatim i listiće prekrijte belancetom.

6

Dodajte fil na tart i ravnomerno rasporedite. Utisnite šestougao preko fila i lagano utisnite. Uklonite višak testa sa ivica.

7

Pecite tart od šargarepe na srednjoj rešetki u prethodno ugrejanoj rerni oko 25 minuta dok ne postane zlatkaste boje. Izvadite tart iz rerne, ostavite na rešetki da se ohladi, a zatim pažljivo izvadite iz kalupa i poslužite toplo.

Saglasnost za praćenje

Bilo bi nam drago kada biste prihvatili da mi i naši partneri koristimo kolačiće i slične tehnologije kako bismo razumeli kako koristite našu internet stranicu. To će nam omogućiti da bolje razumemo ponašanje i Vas kao korisnika i da prilagodimo našu internet stranicu shodno tome. Osim toga, mi i naši partneri bismo želeli da koristimo ove podatke za personalizovane ponude na našim platformama. Ukoliko se slažete sa ovim, molimo vas da kliknete na „Slažem se“. Pogledajte našu politiku privatnosti za više informacija. Imate mogućnost da se predomislite u bilo kom trenutku.

Neophodne opcije

Ovi kolačići i slične tehnologije su nam potrebni jer omogućavaju osnovne funkcije naše internet stranice. One uključuju, na primer, čuvanje ovih podešavanja. Ovo je prosto neophodno pa stoga ne možemo da isključimo ovu opciju.

Uvek aktivno
Analitika i personalizacija

Pored toga, želeli bismo da saznamo više o tome kako koristite našu internet stranicu, kako bismo optimizovali stranicu za Vas i druge korisnike. S tim u vezi, koristimo kolačiće i slične tehnologije da mapiramo ponašanje korisnika, što nam pomaže da poboljšamo ponudu koju vam nudimo.

Da

Ne

(Re-)Marketing / deljenje podataka sa trećim licima

Kako bismo obezbedili da možemo da konstruišemo naše marketinške kampanje prema vašim potrebama, prikupljamo podatke o tome kako dolazite na našu internet stranicu i kakvu interakciju imate sa našim reklamama. To nam pomaže da učinimo da ne samo naše reklame, veći i naši sadržaji budu bolji za Vas. Naši marketinški partneri takođe koriste ove informacije za svoje potrebe, npr. za personalizaciju vašeg naloga ili profila na njihovoj platformi.

Da

Ne

Vaš pretraživač je zastareo

Pretraživač koji koristite je zastareo i ne omogućuje ispravno korišćenje našeg veb-sajta. Nastavak korišćenja ovog pretraživača može prouzrokovati greške. Za pravilno korišćenje našeg veb-sajta molimo da preuzmete jedan od pretraživača ispod: