Flag

Paradajz žele

1 Porcija
Jednostavno
40
Nije kečap već paradajz žele, kisela zimnica.
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Tokom hlađenja češće okrećite tegle, kako bi se bosiljak što bolje rasporedio.
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Sastojci
2,5 kgparadajza svežeg, zrelog
1 vezicabosiljka
2 lista/listovalorbera
malobibera (6 zrna)
500 gšećera
1 kesicaDr. Oetker Džemfixa 2:1
2 kašičicesoli
sveže mleveni crni biber
malotabasco sosa
4 - 6 kašika/evinskog sirćeta crvenog
Alternativno
900 mlsoka od paradajza (kupovnog)
1 vezicabosiljka
500 gšećera
1 kesicaDr. Oetker Džemfixa 2:1
1 ravna kašičicasoli
sveže mleveni crni biber
malotabasco sosa
4 - 6 kašika/evinskog sirćeta crvenog
Picture - Dr. Oetker Džemfixa 2:1
Picture - Dr. Oetker Džemfixa 2:1
1

Priprema

Paradajz operite, ocedite, očistite, mesnati deo grubo iseckajte i odmerite 2,5 kg (alternativno: odmerite 900 ml kupovnog soka). Skinite listiće bosiljka sa stabljike, operite, osušite i iseckajte.Stavite paradajz sa lorberovim listovima i biberom u zrnu u lonac za kuvanje. Stavite da se kuva, mešajte neprestano dok ne provri, a potom kuvajte 20 minuta u poklopljenom loncu na tihoj vatri. Sipajte smesu od paradajza na krpu i uhvatite i sačuvajte sok. Ostavite ga da se ohladi. Odmerite 900 ml soka i sipajte u šerpu (alternativno: Sipajte kupovni sok od paradajza u šerpu), dodajte šećer pomešan sa Džemfixom i dobro promešajte. Kada provri kuvajte još 3 minuta. Po potrebi skinite penu, začinite žele začinima i sirćetom, dodajte bosiljak, sve dobro promešajte. Odmah napunite pripremljene tegle do vrha, zatvorite poklopcem na navoj. Napunjene tegle odmah okrenite naopako i u tom položaju ostavite oko 5 minuta.

  • Tokom hlađenja češće okrećite tegle, kako bi se bosiljak što bolje rasporedio.