Flag

Mrsni slavski kolač

1 kolač
Srednje teško
180
Pripremite krunu slavske trpeze prema proverenom receptu.
Sastojci
Priprema
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Za testo
400 mlmleka
2 kesiceDr. Oetker Suvi pekarski kvasac
2 kašičicešećera
3 komadajaja
1,5 kašičicesoli
80 mlulja
950 gmekog brašna T 400
Za ukrase
100 gmekog brašna T 400
15 gsoli
20 gDr. Oetker Gustin
70 mlvode hladne
Picture - Dr. Oetker Suvi pekarski kvasac
Picture - Dr. Oetker Gustin
1

Testo za ukrase napravite tako što sjedinite brašno, gustin i so, a onda postepeno dodajte vodu i umesite testo. Ostavite 30 minuta da testo „odmori“ pre nego što krenete da pravite ukrase. Ukrase možete napraviti i nekoliko dana pre nego što napravite slavski kolač. Najbolje je da napravite ukras više, jer postoji mogućnost da vam neki pukne.

2

U toplo mleko stavite suvi kvasac i šećer. Promešajte i ostavite 5 minuta. Nakon toga dodajte ulje, 2 jajeta, jedno belance, so i brašnom zamesite testo. Pokrijte i ostavite 30-45 minuta.

3

Nadošlo testo podelite prvo na pola. Jednu polovinu ponovo podelite na pola. Jedan deo stavite na dno kalupa prečnika 22 cm a od drugog dela napravite loptu i stavite u sredinu.

4

Drugu polovinu testa podelite na 1/3 i 2/3. Veći deo podelite na četiri dela, napravite loptice i stavite unakrst oko srednjeg dela. Od manjeg dela takođe napravite četiri loptice i njima popunite preostala mesta, takođe unakrst.

5

Ukrase prvo stavite po bočnoj strani, pa ostavite 10-15 minuta da kolač malo naraste.

6

Sjedinite žumance, kašiku mleka i ulja pa premažite kolač. Ostavite 10 minuta pa ga ponovo premažite i nastavite sa slaganjem ukrasa, prvo glavnih, a onda i sitnijih kojima popunjavate mesta za koja vi mislite da su odgovarajuća.

7

Pecite na 180 °C oko 50 minuta na donjoj rešetki, a onda izvadite kolač, skinite obruč i vratite u rernu da se peče još 20-30 minuta. U toku pečenja pokrijte gornji deo kolača alu folijom ili papirom za pečenje.