Flag

Nemački božićni hleb - Štolen

1 Porcija
Srednje teško
120
Aromatični hleb koji će ulepšati vašu prazničnu trpezu.
Sastojci
Priprema
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Sastojci
600 gbrašna
125 mlmleka mlakog
1 komadjaje
1 kesicaDr. Oetker Suvi pekarski kvasac
1 kesicaDr. Oetker Burbon vanila aromatizovani šećer
1 prstohvatsoli
50 mlvruće vode
100 gšećera
200 gmargarina ili maslaca
120 gsuvog grožđa
50 gsuve brusnice
50 gsuvih kajsija
50 gblanširanog badema
60 gkandirane kore pomorandže
rendana kora limuna
1 kašičicaDr. Oetker Arome ruma
0,5 kašičicemuskatnog oraščića mleveni
0,5 kašičicekardamoma mleveni
0,5 kašičicecimeta
Glazura
50 gšećera u prahu
50 gmargarina
Picture - Dr. Oetker Suvi pekarski kvasac
Picture - Dr. Oetker Burbon vanila aromatizovani šećer
Picture - Dr. Oetker Arome ruma
1

Suvo grožđe staviti u manju posudu zajedno sa kandiranim voćem i preliti sa aromom ruma i vrelom vodom. Dobro promešati i ostaviti da se voće natopi aromom. Margarin otopiti i ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.

2

U posudu za mešanje sipati 2/3 brašna, suvi kvasac, rendanu koru limuna, šećer, burbon vanilu, so, mleko i jaje. Umesiti testo i ostaviti da naraste pokriveno prijanjajućom folijom na toplom mestu oko 40 minuta.

3

Za to vreme u drugoj posudi za mešanje dodati otopljeni margarin (ohlađen na sobnu temperaturu), ostatak brašna, cimet, kardamom i muskatni oraščić i sve dobro promešati.

4

Kada prvi deo testa naraste, spojiti ga sa drugim. Dobijeno testo prebaciti na obrašnjavljenu radnu površinu i nastaviti mešenje rukama oko 10 minuta.

5

Ocediti suvo i kandirano voće od viška tečnosti i zajedno sa krupno seckanim bademima umesiti u testo.

6

Formirati jufku od testa i ostaviti da odmori oko 30 minuta.

7

Nakon toga testo istanjiti oklagijom na oko 1 cm debljine u pravougaoni oblik i umotati kao rolat. Staviti na pleh za pečenje prethodno obložen papirom za pečenje i ostaviti da raste oko 30 minuta.

8

Peći u rerni na 180 stepeni oko 35 minuta.

9

Nakon pečenja ostaviti da se smlači, pa ga premazati istopljenim margarinom, a zatim bogato posuti prah šećerom.

10

Dobro umotati prijanjajućom folijom i ostaviti da stoji na hladnom mestu 2 nedelje pre serviranja.