Flag

Vegan burger

4 Porcija/e
Srednje teško
40
Burgeri idealni za vreme posta i vegansku ishranu.
Sastojci
Priprema
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Za pljeskavice od leblebija
2 šoljeleblebija kuvanih (1 šolja = 200 ml)
1 komadcrnog luka (srednje veličine)
2 čenabelog luka
1 kesicaDr. Oetker Prašak za pecivo
1 kašičicakumina
1 kašičicasveže mlevenog crnog bibera
1 - 2 kašičicesoli
1,5 veziceperšuna sitno seckanog
3 - 3,5 kašika/eprezli
Lepinja
275 gbrašna
1 kesicaDr. Oetker Suvi pekarski kvasac
1 kašičicasoli
1 kašikašećera
200 mltople vode
Za gore navedeno
2 kašika/evode
1 kašikadžema od grožđa
1 kašikasusama
Za hrskave krompiriće
2 komadakrompira (srednja)
400 mlulja
1 kašičicasoli
Za punjenje
0,5 veziceperšuna
10 - 12 komadačeri paradajza
4 komadakisela krastavčića
Picture - Dr. Oetker Prašak za pecivo
Picture - Dr. Oetker Suvi pekarski kvasac
1

Priprema pljeskavica od leblebija

Kuvane leblebije stavite u seckalicu. Isecite crni luk na veće komade i dodajte beli luk, prašak za pecivo, kumin, crni biber i so. Sjedinite u seckalici oko 2-3 minuta, dok se masa ne pretvori u pire. Dodajte peršun i još malo sjedinite. Smesu stavite u dublju činiju, dodajte prezle i umesite rukom. Podelite na 4 jednaka dela i oblikujte svaki deo u pljeskavicu prečnika oko 10 cm. Uvijte u kesu ili prijanjajuću foliju i ostavite u frižider.

2

Priprema lepinje

Prosejte brašno u dubljoj posudi. Dodajte kvasac, so i šećer u prahu i promešajte kašikom. Dodajte toplu vodu i mesite dok ne dobijete glatko testo. Prekrijte testo i ostavite da odstoji oko 40-45 minuta na toplom.

Naraslo testo stavite na podlogu posutu brašnom i ne mesite ga. Preklopite ivice testa 4-5 puta tako da se sastanu u sredini. Razvucite ga laganim pritiskom i preklopite ponovo na isti način. Vratite ga u činiju, prekrijte i ostavi da odstoji još 20-25 minuta.

Stavite testo na podlogu posutu brašnom i podelite ga na 4 jednaka dela, nemojte ga mesiti. Razvaljajte svaki deo tako da testo bude glatko i stavite u pleh prekriven papirom za pečenje. Prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji oko 15 minuta. Uključite rernu da se zagreje.
Gornji i donji grejač: 180°C.
Rerna sa ventilatorom: 170°C.

Pomešajte u činiji vodu i džem. Premažite testo četkom, pospite susamom i pecite.

Vreme pripreme: Oko  25 - 30 minuta.
Na kraju izvadite iz rerne i stavite na žicu. Prekrijte krpom i ostavite da se ohlade.

3

Priprema hrskavih krompirića

Izrendajte ili iseckajte krompir i operite hladnom vodom 3-4 puta. Stavite na krpu i dobro osušite. Sipajte ulje u dublju posudu i zagrejte do srednje temperature. Spustite krompir u duboko ulje i prižite dok ne porumeni. Ocedite ulje i pospite solju.

4

Priprema i serviranje pljeskavica od leblebija

Podmažite pleh malom količinom ulja i zagrejte do srednje temperature. Pažljivo spuštajte pljeskavice od leblebija koje ste pripremili u tiganj i pecite oko 5 minuta ili dok ne porumene. Pažljivo ih okrenite i pecite još oko 5 minuta. Presecite ohlađenu lepinju na pola. Podgrejte unutrašnjost po želji. Služite bez čekanja dodajući pljeskavice i ostale sastojke.