Flag

Tart od šargarepe sa začinima

12 Porcija/e
Srednje teško
90
Predstavljamo vam recept za najukusniji uskršnji tart od šargarepe.
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Da bi tart bio vegetarijanski, zamenite salamu sa 3 stabljike mladog luka.
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Za testo
2 grančica/ečervila (francuskog peršuna)
2 grančica/emirođije
2 grančica/eperšuna
2 grančica/evlašca
135 gparmezana
135 gomekšalog putera
0,25 kašičicesoli
0,25 kašičicebibera
225 gbrašna
1 prstohvatDr. Oetker Prašak za pecivo
brašno za posipanje radne površine
2 komadažumanca (M veličine)
Za punjenje
350 gšargarepe
2 grančica/eperšuna
2 grančica/evlašca
2 grančica/ečervila (francuskog peršuna)
1 kašičicaputer / maslac (pročišćen)
250 gmilerama (oko 30% masnoće)
50 mlmleka (3,5% masnoće)
80 gsalame
2 komadajaja (M veličine)
malosoli
bibera
muskatni oraščić
Za gornju koru od testa
2 grančica/ečervila (francuskog peršuna)
2 grančica/emirođije
2 grančica/evlašca
1 komadbelance (M veličine)
brašno za posipanje radne površine
Picture - Dr. Oetker Prašak za pecivo
1

Za testo operite začinsko bilje, dobro osušite i sitno iseckajte. Sitno narendajte parmezan. Puter, parmezan, začine, so, biber, žumance, brašno i prašak za pecivo umesite u glatko testo uz pomoć miksera sa nastavkom za testo. Uvijte u foliju i ostavite da se hladi u frižideru oko 1 sat.

2

U međuvremenu oljuštite šargarepu. Uz pomoć ljuštilice za krompir izrežite šargarepu na trake. Operite začinsko bilje, dobro osušite I sitno iseckajte. Iseckajte salamu na štapiće. Zagrejte pročišćeni puter na tiganju na najjačoj temperaturi. Stavite šargarepu i pržite oko 3 minuta. Isključite ringlu, dodajte začine, mileram, mleko, salamu i jaja i mešajte drvenom varjačom. Začinite fil solju, biberom i muskatnim oraščićem.

3

Prethodno zagrejte rernu (gornji/donji grejač: 180°C). Premesite testo još jednom i podelite na dva dela. Za gornju koru ostavite oko 260 g. Drugi deo testa je za osnovu tarta.

4

Za podlogu razvaljajte testo na površini posutoj brašnom u krug debljine oko 3 mm. Testo stavite u kalup za tart (Ø 26 cm) i lagano utisnite ivice. Uklonite višak ivica i dodajte testu za gornju koru. U kalup, preko tarta stavite papir za pečenje,  preko papira pospite kuglice za “slepo pečenje”, kako testo ne bi naraslo i kako bi zadržalo oblik. Ukoliko nemate ove kuglice, umesto njih možete koristiti pirinač ili pasulj, koji se može više puta upotrebiti za istu svrhu, ali se više ne može skuvati jer ge visoka temperatura isušuje. Pecite na srednjoj rešetki rerne oko 10 minuta. Uklonite papir za pečenje i kuglice (pirinač ili pasulj) i pecite još oko 8 minuta.

5

U međuvremenu, za gornju koru, operite začinsko bilje, dobro osušite i odvojite listove od stabljike. Iseckajte peršun na valjke dužine oko 1 cm. Ostatak testa razvaljajte po površini posutoj brašnom i uz pomoć modle za testo izrežite šestougaoni oblik. Premažite šestougao belancetom i pospite lističima ili stabljikama začinskog bilja. Zatim i listiće prekrijte belancetom.

6

Dodajte fil na tart i ravnomerno rasporedite. Utisnite šestougao preko fila i lagano utisnite. Uklonite višak testa sa ivica.

7

Pecite tart od šargarepe na srednjoj rešetki u prethodno ugrejanoj rerni oko 25 minuta dok ne postane zlatkaste boje. Izvadite tart iz rerne, ostavite na rešetki da se ohladi, a zatim pažljivo izvadite iz kalupa i poslužite toplo.

  • Da bi tart bio vegetarijanski, zamenite salamu sa 3 stabljike mladog luka.