Flag

Stollen Dresden

16 Porcija/e
Srednje teško
90
Ukusni slatki hleb za praznične prilike.
Sastojci
Priprema
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Osnovno testo
250 gbrašna tip 00
250 gbrašna tip 400
10 gmleka u prahu
100 gšećera
8 gDr. Oetker Suvi pekarski kvasac
5 gDr. Oetker Prašak za pecivo
1 kesicaDr. Oetker Cimet šećera
2 kesiceDr. Oetker Vanilin šećer
5 mlDr. Oetker Arome vanila
10 mlDr. Oetker Arome ruma
1 komadjaje
1 komadžumance
200 mlmleka
50 gstartera
50 gmilerama
3 gsoli
Drugo testo
250 gputera/maslaca
100 gmasti
100 gbrašna tip 400
Suvo voće
150 gsuvog grožđa
180 gkandirane kore pomorandže
50 gbadema sirovog
50 gsuvih kajsija
30 gbrusnica kandiranih
30 glimuna kandiranog
100 mlruma
Marcipan nadev
200 gbademovog brašna
nekoliko kapiružine vodice
otprilike 2 - 3 komadabelanaca
Lešnik nadev
200 glešnika
100 mlmleka
100 gšećera
50 gputera/maslaca
1 komadbelance
3 gzačina za medenjake
Glazura
100 gputera/maslaca
30 mlruma
30 mlsoka od pomorandže
Dekoracija
50 gšećera u prahu
50 gDr. Oetker Limun šećera u prahu
Picture - Dr. Oetker Suvi pekarski kvasac
Picture - Dr. Oetker Prašak za pecivo
Picture - Dr. Oetker Vanilin šećer
Picture - Dr. Oetker Arome vanila
Picture - Dr. Oetker Arome ruma
1

Priprema

Umesiti testo od svih sastojaka za osnovno testo. Ručno pomešati sve sastojke za pripremu drugog testa, pa lagano izmešati sa prvim osnovnim testom.

2

Suvo voće

Voće sitno iseći, a suvo grožđe pomešati sa rumom. Sve to pomešati sa dobijenim testom, dobro sjediniti i ostaviti da odstoji 1 sat da fermentiše.

3

Marcipan nadev

Umesiti domaći marcipan od datih sastojaka, testo ne sme da se lepi za ruke. Oblikovati u  valjak kojim se puni testo.

4

Lešnik nadev

Otopiti puter u mleku i preliti sve sastojke, pa ostaviti da se hladi i stegne, pa od toga isto napraviti valjak kojim se puni testo.

5

Glazura

U mlečno istopljen puter dodati rum i sok pomorandže, pa tom glazurom premazati vruće pečene Stollene.

6

Filovanje

Gotovo testo izvaditi na brašnjavu površinu i rasklagijati ga, zatim ga seći na kocke željene veličine, pa sa jednog kraja rolati ili marcipan ili nadev od lešnika, a sa druge strane urolati prazno. Dobijene kolače staviti da narastaju 30-40 minuta i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C. Dok ne porumene. Kada su kolači gotovi premazati ih glazurom dok su vrući, pa kada se ohlade posuti šećerom u prahu i limun šećerom u prahu.