Razbijte cela jaja u posudu, dodajte prstohvat soli i šećer pa mikserom penasto umutite dok se sav šećer ne otopi i smesa ne utrostruči volumen. Odložite mikser.
Dodajte rendanu koricu limuna i prosejanu mešavinu brašna, gustina i praška za pecivo, pa žicom lagano sjedinite pazeći da smesa ne splasne.
Uzmite pleh dimenzija 40x30 cm, obložite ga pek papirom i izlijte i rasporedite smesu za biskvit. Lepo poravnajte špatulom i stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni da se peče oko 15 minuta dok ne porumeni.
Biskvit prohladite par minuta. Po želji odvojite nožem kožicu sa gornje površine kako bi biskvit bio lepši (lako se skida), pa još topli biskvit zamotajte zajedno sa papirom u rolat. Ostavite tako da se ohladi.
Jagode operite, očistite i naseckajte na komadiće pa ubacite u šerpicu. Dodajte šećer i limunov sok, stavite na šporet i prokuvajte par minuta da jagode malo omekšaju. Skinite sa vatre i usitnite štapnim mikserom tako da dobijete sos od jagoda. Napomena: Mogu se koristiti i smrznute jagode.
Puding od vanile izmešajte u vodi tako da ne bude grudvica, a sos od jagoda vratite na vatru. Ukuvajte puding ulivajući u tankom mlazu i mešajte žicom dok se ne zgusne. Žele prohladite 5-10 minuta, pa ga još toplog rasporedite preko odmotanog biskvita sa kog ste skinuli pek papir.
Biskvit sa želeom stavite u frižider da se ohladi i stegne, dok pripremate krem.
U jednoj posudi umutite mikserom mascarpone sir sa šećerom u prahu i burbon vanilin šećerom. Posebno umutite u drugoj posudi slatku pavlaku u čvrst šlag pa ručno sjedinite kašikom sa mascarponeom.
Izvadite biskvit sa želeom iz frižidera i nanesite krem, pazeći da na kraj biskvita nanesete malo tanji sloj krema. Lepo poravnajte pa vrlo pažljivo zarolajte, pazeći da vam biskvit ne popuca.
Rolat stavite u frižider na barem 2 sata da se ohladi i stegne, pre dekorisanja.
Umutite mikserom šlag penu sa mlekom dok ne dobijete čvrst šlag, pa premažite ohlađeni rolat.
Ukrasite svežim jagodama i secite na kriške.
Slični recepti
Deserti
Deserti
Deserti