Flag

Pogača Uskršnji zeka

12 Porcija/e
Srednje teško
120
Pogača koja će dodatno ulepšati uskršnju trpezu!
Sastojci
Priprema
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Sastojci
350 mlmleka
1 kašičicašećera
1 kesicaDr. Oetker Suvi pekarski kvasac
50 mlulja
2 komadajaja
1 kašikajabukovog sirćeta
1,5 kašičicesoli
700 gmekog brašna T-400
50 gputera/maslaca za premazivanje
crni susam
lan ili nemleveni mak
crne špagete
Picture - Dr. Oetker Suvi pekarski kvasac
1

Priprema testa

U sud sipajte toplo mleko, dodajte kvasac iz kesice, šećer i kašičicu brašna. Ostavite 10 minuta da kvasac proradi. Nakon toga dodajte ulje, jaje, sirće, so i brašnom zamesite testo. Ostavite 30 minuta.

2

Priprema glave

Nadošlo testo podelite na dva jednaka dela. Jedan deo testa pokrijte i ostavite sa strane. Drugi deo testa podelite na 5 jednakih delova. Prvi deo testa razvucite u krug prečnika 17-18 cm i premažite puterom. Preko njega stavite drugi deo testa razvučen na isti način, ponovo premažite puterom, a onda ponovite i sa trećim delom testa, pa ga premažite umućenim jajetom. Četvrti deo testa razvucite da bude malo veći od prethodnih. Okruglim sekačem prečnika 5 cm izvadite dva kruga za oči. Testo prebacite preko premazanog trećeg testa i višak podvucite ispod.

Napravljenu glavu prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. Premažite umućenim jajetom. Krugove koje ste izvadili na jednom kraju malo pritisnite i stavite ispod rupa za oči, a na mestu gde ćete kasnije formirati brkove. Petu lopticu ostavite na stranu.

3

Priprema ušiju

Drugu polovinu testa takođe podelite na pet jednakih delova. Prvi deo razvucite u duguljastu formu oko 17-18 cm i premažite puterom. Preko njega stavite drugi razvučeni deo, premažite puterom, a onda ponovite sa trećim i četvrtim delom testa, s tim što poslednji deo ne premazujete. Oklagijom razvucite duguljastu formu, dužine oko 30 cm, a onda urolajte testo po široj stranu. Urolano testo isecite na pola, tako da dobijete dva jednaka dela, a onda blago rukama pritisnite. Oba dela premažite jajetom. Odvojene pete loptice razvucite u dve duguljaste forme, a onda na obe po sredini nožem isecite otvore za uši. Izvadite isečeno testo, a ostatak prebacite preko ušiju, višak testa isecite, a ostatak podvucite ispod ušiju. Uši namestite uz glavu.

4

Od viška testa koji je ostao od ušiju, napravite nos i zube. Za oči stavite seme crnog susama ili nemlevenog maka, a na deo gde idu brkovi stavite lan. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C 10 minuta, a onda smanjite temperaturu na 180 °C, pogaču pokrijte aluminijumskom folijom i pecite još 20 minuta. Nakon toga sklonite foliju i pecite još par minuta, do željene boje.

5

Špagete prepolovite i zabodite na mestu predviđenom za brkove.