Napomena: Peku se 3 kore posebno od trećine sastojaka.
Uzmite 3 jaja i odvojite belanca od žumanaca. U posudu sa belancima dodajte prstohvat soli pa mikserom umutite čvrst sneg uz postepeno dodavanje 40 g šećera. Odložite mikser.
Na kraju dodajte 40 g mlevenih pečenih lešnika pomešanih sa 10 g brašna i kašičicom praška za pecivo. Špatulom lagano sjedinite, prevrćući smesu. Rasporedite u kalup prečnika 26 cm obložen pek papirom, poravnajte i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15-20 minuta dok kora lepo ne porumeni.
Ponovite postupak još dva puta tako da dobijete 3 kore ukupno.
U nekih 200 ml mleka žicom razmutite žumanca i gustin tako da ne bude grudvica, a ostatak mleka sipajte u šerpu, dodajte šećer, aromu vanile i obe vrste čokolade izlomljene na kocke i zagrevajte na srednjoj vatri uz povremeno mešanje.
Ukuvajte smesu od gustina ulivajući u tankom mlazu i sve vreme mešajući žicom, pa kuvajte par minuta dok se krem ne zgusne. Skinite sa vatre, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se potpuno ohladi.
Ohlađen krem dobro izmiksajte da postane gladak, pa dodajte omekšali maslac sobne temperature i sjedinite mikserom. Na kraju ručno umešajte čvrsto umućenu slatku pavlaku u šlag i sve lepo sjedinite.
Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag. U posebnoj posudi kratko sjedinite mikserom krem sir i nugat krem, pa ručno umešajte umućenu slatku pavlaku i dobro sjedinite.
Stavite na tanjir prvu koru a okolo postavite podesivi okvir obložen acetatnom folijom. Od prvog fila odvojite 2-3 kašike za premazivanje stranica, pa ostatak podelite na 3 dela i nanesite prvu trećinu na koru. Poravnajte, pa pospite seckanim pečenim lešnicima. Potom nanesite trećinu drugog fila, stavljajući svugde po malo i lepo poravnajte.
Ponovite postupak još dva puta tako da završite sa drugim filom odozgo. Tortu stavite u frižider na nekoliko sati a najbolje preko noći da se dobro ohladi i stegne, pa sutradan skinite okvir i premažite stranice torte sa kremom koji ste sačuvali.
Zagrejte slatku pavlaku do vrenja pa skinite sa vatre i ubacite čokoladu izlomljenu na kocke. Mešajte žicom dok se skroz ne otopi. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi tako da bude tek mlaka, pa je prebacite u kesicu kojoj otsečete vrh i najpre ukrasite ivice torte tako da glazura curi sa strane a potom ostatak čokolade istisnite na sredinu torte i špatulom poravnajte. Možete i samo preliti tortu i pustiti da glazura sama scuri.
Po želji, sredinu torte ukrasite čokoladnim strugotinama tako da formirate oblik gnezda a na sredinu poslažite uskršnja čokoladna jaja.
Slični recepti
Torte
Torte
Torte