Cookies - Kolačići na internet stranici Dr.Oetker

Ova internet stranica postavlja kolačiće na vašim uređajima kako bi stranica bolje funkcionisala i kako biste nama i našim partnerima pomogli da bolje razumemo kako koristite naš sajt. Dalje korišćenje naše stranice (putem navigacije, skrolovanja ili klika), kao i uklanjanje ovog obaveštenja o kolačićima, smatraće se pristankom na korišćenje kolačića. Za više informacija o kolačićima i tome kako da ih uklonite, molimo vas da pogledate našu politiku privatnosti. 

Cookies - Kolačići na internet stranici Dr.Oetker

Ova internet stranica postavlja kolačiće na vašim uređajima kako bi stranica bolje funkcionisala i kako biste nama i našim partnerima pomogli da bolje razumemo kako koristite naš sajt. Dalje korišćenje naše stranice (putem navigacije, skrolovanja ili klika), kao i uklanjanje ovog obaveštenja o kolačićima, smatraće se pristankom na korišćenje kolačića. Za više informacija o kolačićima i tome kako da ih uklonite, molimo vas da pogledate našu politiku privatnosti. 

Zimski hleb

Aromatični hleb sa suvim kruškama, šljivama, smokvama i orasima

2 Porcija/e

Jednostavno 60 Minuta

Sastojci

Sastojci

Za recept Zimski hleb

Voćna mešavina:

500 ml vode
250 g krušaka suvih (narezanih na komade)
250 g suvih šljiva (bez koštica, narezanih na listiće)
250 g suvih smokava (narezanih na komadiće)
250 g oraha sitno seckanih (ili lešnika)

Testo:

300 g ražanog brašna
200 g glatkog brašna
1 kesica Dr. Oetker Kvasca
100 g gotovog kiselog testa
1 prstohvat soli
1 kašičica cimeta
1 kašičica mlevenog začinskog klinčića
3 kašika/e meda
3 kašika/e ruma
250 ml mlake vode od sušenih krušaka

Za premazivanje:

malo vode

Priprema

Priprema

1

Voćna mešavina

Sušene kruške ostavite preko noći u vodi, potom kuvajte oko 30 minuta. Zatim, ocedite i ostavite 250 ml tečnosti za testo, a oceđene kruške narežite na listiće. Dodajte suve šljive, smokve i orahe (ili lešnike) i dobro promešajte.

2

Testo

Dve vrste brašna prosejte u činiju i dobro pomešajte sa kvascem. Postepeno dodajte ostale sastojke i ručnim mikserom zamesite testo, mešajući ga najpre na niskoj, a potom na visokoj brzini. Ostavite pokriveno da se diže oko sat vremena.

3

Pripremljenu voćnu mešavinu umesite u testo.

4

Testo podelite na dva dela, oblikujte veknice i stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite da se diže na toplom mestu oko 30 minuta

5

Za premazivanje

Zimski hleb premažite vodom. Stavite hleb na pleh u sredinu prethodno zagrejane peći na 180°C (vreo vazduh: 160°C). Vreme pečenja: oko 75 min.