Za recept Uskršnji zeka sa korpom
malo masnoće | |
papir za pečenje |
500 g | pšeničnog brašna |
1 kesica | Dr. Oetker Suvi pekarski kvasac |
60 g | šećera |
1 bočica/e | arome limuna |
175 ml | mleka |
125 g | margarina ili maslaca |
1 prstohvat | soli |
1 komad | žumance |
1 kašika | mleka |
1 g | suvog grožđa (zrno) |
Podmažite tepsiju i obložite papirom za pečenje. Zagrejte rernu.
Pomešajte brašno sa suvim kvascem. Dodajte preostale sastojke (sobne temperature) i sve umesite mikserom (nastavci za mešenje) za 2 minuta u glatko testo. Ostavite testo da odstoji na toplom mestu dok se ne udvostruči. Izvadite testo iz činije i na blago pobrašnjenoj radnoj površini još jednom kratko ručno promesite. Oblikujte testo u valjak dužine 40 cm i isecite ga na delove sledeće širine: 19 cm, 10 cm, 6 cm, 3 cm i 2 cm.Od 19 cm širokog parčeta testa odvojite komadić veličine oraha i ostavite po strani. Preostalo testo oblikujte u zečije telo dužine 25 cm, položite ga na tepsiju i malo ga spljoštite i zaoblite. Mali komadić testa oblikujte u kuglu i prilepite kao "repić" na zeku.Od 10 cm širokog parčeta otkinite 7 komadića veličine lešnika. Preostalo testo oblikujte u šiljasto jaje, spljoštite i prilepite uz telo kao "korpu". 7 delića testa oblikujte u tanke rolnice debljine oko 1/2 cm i prilepite na "korpu" kao mustru, a preostala dva kao remenje korpe na telo zeke.Od 6 cm širokog parčeta oblikujte jaje dužine oko 12 cm i malo ga spljoštite, oblikujući glavu. Oštriji kraj do pola zasecite nožem i oblikujte zekine uši. Prilepite glavu uz telo i zabodite zrno suvog grožđa kao oko. Po želji jedno uvce malo savijte. Od 3 cm širokog parčeta oblikujte valjak 10 cm dužine , malo ga spljoštite i prilepite uz telo kao nogicu.Od 2 cm širokog parčeta oblikujte valjak 8 cm dužine, formirajte "ruku" zeke, spljoštite i prilepite na telo. Umutite žumance sa mlekom i premažite celog zeku i korpu. Ostavite zeku da odstoji pokriven na toplom mestu oko 15-20 minuta.
Temperatura rerne otprilike 180 °C
Temperatura rerne sa vrućim vazduhom otprilike 160 °C
recipe.preparation.gas otprilike 160 °C
Nivo rerne: srednja
Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne.Prevucite zeku sa papirom na rešetku za kolače i ostavite da se ohladi.
Bilo bi nam drago kada biste prihvatili da mi i naši partneri koristimo kolačiće i slične tehnologije kako bismo razumeli kako koristite našu internet stranicu. To će nam omogućiti da bolje razumemo ponašanje i Vas kao korisnika i da prilagodimo našu internet stranicu shodno tome. Osim toga, mi i naši partneri bismo želeli da koristimo ove podatke za personalizovane ponude na našim platformama. Ukoliko se slažete sa ovim, molimo vas da kliknete na „Slažem se“. Pogledajte našu politiku privatnosti za više informacija. Imate mogućnost da se predomislite u bilo kom trenutku.
Ovi kolačići i slične tehnologije su nam potrebni jer omogućavaju osnovne funkcije naše internet stranice. One uključuju, na primer, čuvanje ovih podešavanja. Ovo je prosto neophodno pa stoga ne možemo da isključimo ovu opciju.
Pored toga, želeli bismo da saznamo više o tome kako koristite našu internet stranicu, kako bismo optimizovali stranicu za Vas i druge korisnike. S tim u vezi, koristimo kolačiće i slične tehnologije da mapiramo ponašanje korisnika, što nam pomaže da poboljšamo ponudu koju vam nudimo.
Da
Ne
Kako bismo obezbedili da možemo da konstruišemo naše marketinške kampanje prema vašim potrebama, prikupljamo podatke o tome kako dolazite na našu internet stranicu i kakvu interakciju imate sa našim reklamama. To nam pomaže da učinimo da ne samo naše reklame, veći i naši sadržaji budu bolji za Vas. Naši marketinški partneri takođe koriste ove informacije za svoje potrebe, npr. za personalizaciju vašeg naloga ili profila na njihovoj platformi.
Da
Ne
Pretraživač koji koristite je zastareo i ne omogućuje ispravno korišćenje našeg veb-sajta. Nastavak korišćenja ovog pretraživača može prouzrokovati greške. Za pravilno korišćenje našeg veb-sajta molimo da preuzmete jedan od pretraživača ispod: