Za recept Uskršnja štrudla
malo masnoće |
400 g | pšeničnog brašna |
1 kesica | Dr. Oetker Kvasca |
250 ml | kefira |
1 prstohvat | šećera |
1 | jaje |
50 g | mekog maslaca |
malo | korijandera mlevenog |
malo | kardamoma mlevenog |
malo | soli |
3 kašike | jestivog ulja |
1 | mladog luka seckani |
malo | peršuna seckanog |
400 g | spanaća blanširanog u listu |
0,5 češnja | bela luka izgnječen |
0,5 kašičice | soli |
2 | jaja |
2 kašike | pšeničnog brašna |
100 g | sira ovčiji sitno seckan |
3 kašike | hlebnih mrvica (prezli) |
5 | jaja tvrdo kuvanih, oljuštenih |
1 | jaje umućeno |
Prosejte brašno u činiju i dobro pomešajte sa suvim kvascem. Redom dodajte preostale sastojke i pomoću miksera (nastavci za mešenje) umesite u glatko testo. Ostavite da odstoji pokriveno na toplom mestu dok se ne udvostruči.
Za fil zagrejte ulje, dodajte luk i peršun i propržite dok luk ne postane staklast. Dodajte spanać i beli luk, posolite i kratko propržite. Skinite sa šporeta, dodajte jaja i brašno i dobro promešajte, ostavite da se ohladi.
Testo još jednom ručno dobro promesite i ostavite malo po strani za ukrašavanje. Preostalo testo oblikujte u rolnu i razvijte u pravougaonik debljine oko 1 cm. Ohlađeni fil ravnomerno rasporedite preko testa i pritom ostavite slobodan rub od oko 2 cm. Rasporedite sir preko fila i pospite hlebnim mrvicama. Prepolovljena jaja položite na donju ivicu testa, sa sečenom stranom na dole. Sada uvijte testo u štrudlu, polazeći od donje ivice na gore. Podvucite krajeve štrudle ispod nje i premestite štrudlu na podmazanu tepsiju. Od preostalog testa oblikujte zeke, ili ih isecite modlicama, pa time ukrasite štrudlu. Premažite umućenim jajetom i ostavite da odstoji na toplom mestu oko 25 min. Stavite tepsiju na donju polovinu pethodno zagrejane rerne da se peče.
Temperatura rerne o nama 180 °C
Temperatura rerne sa vrućim vazduhom o nama 160 °C
Nivo rerne: donja polovina
Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne.