Cookies - Kolačići na internet stranici Dr.Oetker

Ova internet stranica postavlja kolačiće na vašim uređajima kako bi stranica bolje funkcionisala i kako biste nama i našim partnerima pomogli da bolje razumemo kako koristite naš sajt. Dalje korišćenje naše stranice (putem navigacije, skrolovanja ili klika), kao i uklanjanje ovog obaveštenja o kolačićima, smatraće se pristankom na korišćenje kolačića. Za više informacija o kolačićima i tome kako da ih uklonite, molimo vas da pogledate našu politiku privatnosti. 

Pletenica sa pet kikica

Pripremite pletenicu sa pet kikica od testa sa suvim kvascem.

12 Porcija/e

Zahteva određeno umeće 60 Minuta

Sastojci

Sastojci

Za recept Pletenica sa pet kikica

Sastojci:

1 jaje srednje veličine
200 ml mleka (3,5% masti)
1 kesica Dr. Oetker Kvasca
500 g brašna (tip 400)
80 g šećera
80 g putera/maslaca otopljenog
soli
Dr. Oetker Čoko komadići po želji

Priprema

Priprema

1

Za pripremu testa, odvojite žumance od belanceta. Zagrejte mleko u šerpici dok ne bude mlako. Umesite kvasac, brašno, mleko, šećer, žumance, puter i so tako da dobijete elastično testo sa glatkom površinom koja se više ne lepi. Postavite testo u čistu činiju, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da nadođe oko sat vremena na temperaturi od oko 30-35°C dok se količina testa ne udvostruči.

2

Premesite testo na pobrašnjenoj površini i isecite ga na pet jednakih delova. Urolajte ih u pet kikica dužine od oko 40 cm. Spojite sve krajeve na jednom kraju i postavite kikice tako da dve kikice budu sa leve strane, a tri sa desne strane.

3

Sada uzmite krajnju desnu kikicu i postavite je između dve leve kikice. Potom uzmite krajnju levu kikicu i postavite je između dve kikice koje se nalaze desno od nje.

Sada uzmite drugu kikicu sa leve strane i postavite je preko sledeće kikice na desnoj strani.

Kikice bi sada trebale da stoje kako su stajale na početku, sa tri kikice sa desne strane i dve kikice sa leve strane.

4

Potom ponovite proces. Ponovite proces pletenja (oko 4 ili 5 puta) dok krajevi kikica ne budu na istom nivou, pa ih spojite pritiskom.

Napomena: Pletenica će delovati pomalo ukošena ulevo - to se automatski dešava.

5

Postavite pletenicu na tepsiju za pečenje obloženu papirom za pečenje i ostavite je da nadođe oko 30 minuta. Potom je premažite belancetom, pospite komadićima čokolade ako to želite, pa pecite oko 25-30 minuta (gornji i donji grejač: 180°C, sa uključenim ventilatorom: 155°C).