Flag

Od 1 napravi 3: Božićna jelka

1 kolač
Jednostavno
40
Recept za božićnu jelku - za 20 komada.
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Kolač možete da pečete i u kalupu sa štipaljkom (Ø 26 cm) umesto u kalupu oblika jelke.
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Kalup jelke (32 cm)
malo masnoće
pšenično brašno
Mućeno testo
250 gmekog margarina ili maslaca
150 gsmeđeg šećera
1 kesicaDr. Oetker Vanilin šećer
1 bočica/eDr. Oetker Arome ruma
3 komadajaja
200 gpšeničnog brašna
3 ravne kašičiceDr. Oetker Prašak za pecivo
100 gmlevenih badema
1 ravna kašičicacimeta mleveni
3 kašika/ecrnog vina ili mleka
50 gčokolade rendane
50 gmarmelade svetle, npr. od kajsija
0,5 kašičicekaranfilića mleveni
Varijanta nugat-jelka
200 gnugata koji se može seći, npr. krem tabla
100 goraha (polutke jezgra oraha)
100 gčokolade za kuvanje
25 gbele čokolade
Varijanta kajsija-marcipan jelka
150 gsušenih kajsija
75 gmarcipana sirovog
50 gpistaća seckanih
100 gbele čokolade
1 kašičicajestivog ulja npr. suncokretovo
25 gčokolade za kuvanje
Varijanta brusnice-kokos jelka
125 gbrusnica
100 gkokosovog brašna
100 gmlečne čokolade
Picture - Dr. Oetker Vanilin šećer
Picture - Dr. Oetker Arome ruma
Picture - Dr. Oetker Prašak za pecivo
1

Pripremite

Zagrejte rernu. Podmažite kalup jelke i pospite brašnom.

2

Varijanta nugat-jelka

Iseckajte nugat na male kocke. 50 g oraha sitno iseckajte. 50 g nugat kocki i preostale orahe ostavite po strani za ukrašavanje.

3

Varijanta kajsija-marcipan jelka

75 g kajsija i marcipan isecite na sitne kocke. Odvojite 1 kašiku seckanih pistaća i preostale kajsije za ukrašavanje.

4

Varijanta Brusnice-kokos jelka

25 g brusnica i 50 g kokosovog brašna ostavite po strani za ukrašavanje.

5

Mućeno testo

Mikserom (nastavci za mućenje) penasto umutite mekani margarin ili maslac. Postepeno dodajte šećer, vanilin šećer i aromu neprestano muteći sve dok ne dobijete ujednačenu smesu. Na svakih ½ minuta dodajte po jedno jaje, muteći najvećom brzinom. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, bademom i začinima i dodajte u smesu naizmenično sa crnim vinom ili mlekom, iz dva puta, i mutite kratko srednjom brzinom. Na kraju dodajte rendanu čokoladu i u zavisnosti od varijante komadiće nugata i oraha ili komadiće kajsija, marcipana i seckane pistaće ili brusnice i kokosovo brašnoi mutite kratko najmanjom brzinom. Sipajte testo u kalup, pritom kašikom povucite malo ka ćoškovima, tako da na sredini nastane malo udubljenje. Stavite kalup na rešetku u donjem delu rerne i pecite. Nakon 25 min pokrijte kolač papirom za pečenje.

Pozicija rešetke: donja

Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 180 °C

Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 160 °C


Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne. Provucite marmeladu kroz sito. Ostavite kolač da odstoji još 10 minuta u kalupu, potom odvojite i istresite na papirom za pečenje obloženu rešetku za kolače. Premažite kolač marmeladom i ostavite da se ohladi.

6

Varijanta nugat-jelka

Čokoladu za kuvanje grubo usitnite i otopite sa preostalim nugatom na pari, na tihoj vatri. Pomoću četkice time premažite jelku. Belu čokoladu grubo usitnite i otopite na pari na tihoj vatri. Sipajte čokoladu u kesicu za zamrzivač i dobro je zatvorite. Odsecite mali ćošak i našpricajte na još vlažnu tamnu čokoladu paralelno sa ivicama jelke odmaknuvši oko ½ cm od ivice. Uz pomoć drvenog štapića linije razvucite odozgo do dole, tako da nastanu „talasi". Dekorativno ukrasite preostalim jezgrima oraha.

7

Varijanta kajsija-marcipan jelka

Preostale kajsije isecite na četvrtke. Belu čokoladu grubo usitnite i rastopite zajedno sa uljem na pari na tihoj vatri. Time premažite jelku pomoću četkice. Čokoladu za kuvanje grubo usitnite i otopite na pari na tihoj vatri. Sipajte čokoladu u kesicu zazamrzivač i dobro je zatvorite. Odsecite mali ćošak i opcrtajte konture jelke. Ukrasite jelku dekorativno četvrtkama kajsija i preostalim pistaćima.

8

Varijanta brusnice-kokos jelka

Čokoladu grubo usitnite i otopite na pari na tihoj vatri. Jelku premažite time uz pomoć četkice i ukrasite preostalim brusnicama i kokosovim brašnom.

  • Kolač možete da pečete i u kalupu sa štipaljkom (Ø 26 cm) umesto u kalupu oblika jelke.