Cookies - Kolačići na internet stranici Dr.Oetker

Ova internet stranica postavlja kolačiće na vašim uređajima kako bi stranica bolje funkcionisala i kako biste nama i našim partnerima pomogli da bolje razumemo kako koristite naš sajt. Dalje korišćenje naše stranice (putem navigacije, skrolovanja ili klika), kao i uklanjanje ovog obaveštenja o kolačićima, smatraće se pristankom na korišćenje kolačića. Za više informacija o kolačićima i tome kako da ih uklonite, molimo vas da pogledate našu politiku privatnosti. 

Od 1 napravi 3: Božićna jelka

Za 20 komada

1 kolač

Jednostavno 40 Minuta

Sastojci

Sastojci

Za recept Od 1 napravi 3: Božićna jelka

Kalup jelke (32 cm):

malo masnoće
pšenično brašno

Mućeno testo:

250 g mekog margarina ili maslaca
150 g smeđeg šećera
1 kesica Dr. Oetker Vanilin šećera
1 bočica/e Dr. Oetker Arome ruma
3 jaja
200 g pšeničnog brašna
3 ravne kašičice Dr. Oetker Praška za pecivo
100 g mlevenog badema
1 ravna kašičica cimeta mleveni
3 kašika/e crnog vina ili mleka
50 g čokolade rendane
50 g marmelade svetle, npr. od kajsija
0,5 kašičice karanfilića mleveni

Varijanta nugat-jelka:

200 g nugata koji se može seći, npr. krem tabla
100 g oraha (polutke jezgra oraha)
100 g čokolade za kuvanje
25 g bele čokolade

Varijanta kajsija-marcipan jelka:

150 g sušenih kajsija
75 g marcipana sirovog
50 g pistaća seckanih
100 g bele čokolade
1 kašičica jestivog ulja npr. suncokretovo
25 g čokolade za kuvanje

Varijanta brusnice-kokos jelka:

125 g brusnica
100 g kokosovog brašna
100 g mlečne čokolade

Priprema

Priprema

1

Pripremite

Zagrejte rernu. Podmažite kalup jelke i pospite brašnom.

2

Varijanta nugat-jelka

Iseckajte nugat na male kocke. 50 g oraha sitno iseckajte. 50 g nugat kocki i preostale orahe ostavite po strani za ukrašavanje.

3

Varijanta kajsija-marcipan jelka

75 g kajsija i marcipan isecite na sitne kocke. Odvojite 1 kašiku seckanih pistaća i preostale kajsije za ukrašavanje.

4

Varijanta Brusnice-kokos jelka

25 g brusnica i 50 g kokosovog brašna ostavite po strani za ukrašavanje.

5

Mućeno testo

Mikserom (nastavci za mućenje) penasto umutite mekani margarin ili maslac. Postepeno dodajte šećer, vanilin šećer i aromu neprestano muteći sve dok ne dobijete ujednačenu smesu. Na svakih ½ minuta dodajte po jedno jaje, muteći najvećom brzinom. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, bademom i začinima i dodajte u smesu naizmenično sa crnim vinom ili mlekom, iz dva puta, i mutite kratko srednjom brzinom. Na kraju dodajte rendanu čokoladu i u zavisnosti od varijante komadiće nugata i oraha ili komadiće kajsija, marcipana i seckane pistaće ili brusnice i kokosovo brašnoi mutite kratko najmanjom brzinom. Sipajte testo u kalup, pritom kašikom povucite malo ka ćoškovima, tako da na sredini nastane malo udubljenje. Stavite kalup na rešetku u donjem delu rerne i pecite. Nakon 25 min pokrijte kolač papirom za pečenje.

Temperatura rerne oko 180 °C

Temperatura rerne sa vrućim vazduhom oko 160 °C

recipe.preparation.gas oko 160 °C

Nivo rerne: donja

Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne. Provucite marmeladu kroz sito. Ostavite kolač da odstoji još 10 minuta u kalupu, potom odvojite i istresite na papirom za pečenje obloženu rešetku za kolače. Premažite kolač marmeladom i ostavite da se ohladi.

6

Varijanta nugat-jelka

Čokoladu za kuvanje grubo usitnite i otopite sa preostalim nugatom na pari, na tihoj vatri. Pomoću četkice time premažite jelku. Belu čokoladu grubo usitnite i otopite na pari na tihoj vatri. Sipajte čokoladu u kesicu za zamrzivač i dobro je zatvorite. Odsecite mali ćošak i našpricajte na još vlažnu tamnu čokoladu paralelno sa ivicama jelke odmaknuvši oko ½ cm od ivice. Uz pomoć drvenog štapića linije razvucite odozgo do dole, tako da nastanu „talasi". Dekorativno ukrasite preostalim jezgrima oraha.

7

Varijanta kajsija-marcipan jelka

Preostale kajsije isecite na četvrtke. Belu čokoladu grubo usitnite i rastopite zajedno sa uljem na pari na tihoj vatri. Time premažite jelku pomoću četkice. Čokoladu za kuvanje grubo usitnite i otopite na pari na tihoj vatri. Sipajte čokoladu u kesicu zazamrzivač i dobro je zatvorite. Odsecite mali ćošak i opcrtajte konture jelke. Ukrasite jelku dekorativno četvrtkama kajsija i preostalim pistaćima.

8

Varijanta brusnice-kokos jelka

Čokoladu grubo usitnite i otopite na pari na tihoj vatri. Jelku premažite time uz pomoć četkice i ukrasite preostalim brusnicama i kokosovim brašnom.