Od 1 napravi 3: Božićna jelka

Za 20 komada

1 kolač

Jednostavno 40 Minuta

Sastojci

Sastojci

Za recept Od 1 napravi 3: Božićna jelka

Kalup jelke (32 cm):

malo masnoće
pšenično brašno

Mućeno testo:

250 g mekog margarina ili maslaca
150 g smeđeg šećera
1 kesica Dr. Oetker Vanilin šećera
1 bočica/e Dr. Oetker Arome ruma
3 jaja
200 g pšeničnog brašna
3 ravne kašičice Dr. Oetker Praška za pecivo
100 g mlevenog badema
1 ravna kašičica cimeta mleveni
3 kašika/e crnog vina ili mleka
50 g čokolade rendane
50 g marmelade svetle, npr. od kajsija
0,5 kašičice karanfilića mleveni

Varijanta nugat-jelka:

200 g nugata koji se može seći, npr. krem tabla
100 g oraha (polutke jezgra oraha)
100 g čokolade za kuvanje
25 g bele čokolade

Varijanta kajsija-marcipan jelka:

150 g sušenih kajsija
75 g marcipana sirovog
50 g pistaća seckanih
100 g bele čokolade
1 kašičica jestivog ulja npr. suncokretovo
25 g čokolade za kuvanje

Varijanta brusnice-kokos jelka:

125 g brusnica
100 g kokosovog brašna
100 g mlečne čokolade

Priprema

Priprema

1

Pripremite

Zagrejte rernu. Podmažite kalup jelke i pospite brašnom.

2

Varijanta nugat-jelka

Iseckajte nugat na male kocke. 50 g oraha sitno iseckajte. 50 g nugat kocki i preostale orahe ostavite po strani za ukrašavanje.

3

Varijanta kajsija-marcipan jelka

75 g kajsija i marcipan isecite na sitne kocke. Odvojite 1 kašiku seckanih pistaća i preostale kajsije za ukrašavanje.

4

Varijanta Brusnice-kokos jelka

25 g brusnica i 50 g kokosovog brašna ostavite po strani za ukrašavanje.

5

Mućeno testo

Mikserom (nastavci za mućenje) penasto umutite mekani margarin ili maslac. Postepeno dodajte šećer, vanilin šećer i aromu neprestano muteći sve dok ne dobijete ujednačenu smesu. Na svakih ½ minuta dodajte po jedno jaje, muteći najvećom brzinom. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, bademom i začinima i dodajte u smesu naizmenično sa crnim vinom ili mlekom, iz dva puta, i mutite kratko srednjom brzinom. Na kraju dodajte rendanu čokoladu i u zavisnosti od varijante komadiće nugata i oraha ili komadiće kajsija, marcipana i seckane pistaće ili brusnice i kokosovo brašnoi mutite kratko najmanjom brzinom. Sipajte testo u kalup, pritom kašikom povucite malo ka ćoškovima, tako da na sredini nastane malo udubljenje. Stavite kalup na rešetku u donjem delu rerne i pecite. Nakon 25 min pokrijte kolač papirom za pečenje.

Temperatura rerne oko 180 °C

Temperatura rerne sa vrućim vazduhom oko 160 °C

recipe.preparation.gas oko 160 °C

Nivo rerne: donja

Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne. Provucite marmeladu kroz sito. Ostavite kolač da odstoji još 10 minuta u kalupu, potom odvojite i istresite na papirom za pečenje obloženu rešetku za kolače. Premažite kolač marmeladom i ostavite da se ohladi.

6

Varijanta nugat-jelka

Čokoladu za kuvanje grubo usitnite i otopite sa preostalim nugatom na pari, na tihoj vatri. Pomoću četkice time premažite jelku. Belu čokoladu grubo usitnite i otopite na pari na tihoj vatri. Sipajte čokoladu u kesicu za zamrzivač i dobro je zatvorite. Odsecite mali ćošak i našpricajte na još vlažnu tamnu čokoladu paralelno sa ivicama jelke odmaknuvši oko ½ cm od ivice. Uz pomoć drvenog štapića linije razvucite odozgo do dole, tako da nastanu „talasi". Dekorativno ukrasite preostalim jezgrima oraha.

7

Varijanta kajsija-marcipan jelka

Preostale kajsije isecite na četvrtke. Belu čokoladu grubo usitnite i rastopite zajedno sa uljem na pari na tihoj vatri. Time premažite jelku pomoću četkice. Čokoladu za kuvanje grubo usitnite i otopite na pari na tihoj vatri. Sipajte čokoladu u kesicu zazamrzivač i dobro je zatvorite. Odsecite mali ćošak i opcrtajte konture jelke. Ukrasite jelku dekorativno četvrtkama kajsija i preostalim pistaćima.

8

Varijanta brusnice-kokos jelka

Čokoladu grubo usitnite i otopite na pari na tihoj vatri. Jelku premažite time uz pomoć četkice i ukrasite preostalim brusnicama i kokosovim brašnom.

Saglasnost za praćenje

Bilo bi nam drago kada biste prihvatili da mi i naši partneri koristimo kolačiće i slične tehnologije kako bismo razumeli kako koristite našu internet stranicu. To će nam omogućiti da bolje razumemo ponašanje i Vas kao korisnika i da prilagodimo našu internet stranicu shodno tome. Osim toga, mi i naši partneri bismo želeli da koristimo ove podatke za personalizovane ponude na našim platformama. Ako dajete svoju saglasnost, kliknite na „Prihvatam“. Pogledajte našu politiku privatnosti za više informacija. Imate mogućnost da se predomislite u bilo kom trenutku.

Neophodne opcije

Ovi kolačići i slične tehnologije su nam potrebni jer omogućavaju osnovne funkcije naše internet stranice. One uključuju, na primer, čuvanje ovih podešavanja. Ovo je prosto neophodno pa stoga ne možemo da isključimo ovu opciju.

Uvek aktivno
Analitika i personalizacija

Pored toga, želeli bismo da saznamo više o tome kako koristite našu internet stranicu, kako bismo optimizovali stranicu za Vas i druge korisnike. S tim u vezi, koristimo kolačiće i slične tehnologije da mapiramo ponašanje korisnika, što nam pomaže da poboljšamo ponudu koju vam nudimo.

Da

Ne

(Re-)Marketing / deljenje podataka sa trećim licima

Kako bismo obezbedili da možemo da konstruišemo naše marketinške kampanje prema vašim potrebama, prikupljamo podatke o tome kako dolazite na našu internet stranicu i kakvu interakciju imate sa našim reklamama. To nam pomaže da učinimo da ne samo naše reklame, veći i naši sadržaji budu bolji za Vas. Naši marketinški partneri takođe koriste ove informacije za svoje potrebe, npr. za personalizaciju vašeg naloga ili profila na njihovoj platformi.

Da

Ne

Vaš pretraživač je zastareo

Pretraživač koji koristite je zastareo i ne omogućuje ispravno korišćenje našeg veb-sajta. Nastavak korišćenja ovog pretraživača može prouzrokovati greške. Za pravilno korišćenje našeg veb-sajta molimo da preuzmete jedan od pretraživača ispod: