Mahovina torta

Još jedan zanimljiv recept za uskršnji branč!

10 Porcija/e

Zahteva određeno umeće 70 Minuta

Sastojci

Sastojci

Za recept Mahovina torta

Za patišpanj:

0,5 vezice limunovog timijana
2 organska limuna
300 g omekšalog putera
1 kašičica limuntusa (5 g)
5 jaja (veličine M)
300 g šećera
1,5 kašičice Dr. Oetker Vanilin šećera
60 ml suncokretovog ulja
350 g brašna (tip 400)
5 kašičice Dr. Oetker Praška za pecivo
malo soli

Za puter krem:

200 g šećera
4 belanaca (veličine M)
malo soli
350 g omekšalog putera
1 kesica Dr. Oetker Burbon vanila aromatizovani šećer
1 organski limun
1 kašičica limuntusa (5 g)
175 g džema od limuna

Za sirup:

100 ml vode
100 g šećera
0,5 vezice limunovog timijana
0,5 kašičice limuntusa (2,5 g)
malo soli

Za "mahovinu":

4 jaja (veličine M)
52 g šećera u prahu
120 g meda
100 g brašna (tip 400)
4 kašičice Dr. Oetker Praška za pecivo
0,5 kašičice braon boje za kolače
15 g zelene boje za kolače

Priprema

Priprema

1

Zagrejte rerni (gornji/donji grejač: 175°C).Za pripremu patišpanja operite limunov timijan, osušite, odvojte listove od stabljike i grubo naseckajte. Operite limun u vrućoj vodi. Osušite, a zatim narendajte koru. Iscedite sok.

2

Zatim stavite puter i šećer u veliku činiju i mutite pomoću nastavka (podesiti na najbrže) dok  masa ne postane lagana i kremasta. Postepeno dodajte limuntus, jaje, vanilin šećer, limunov timijan, limunovu koru i sok, ulje i mešajte još oko 3 minuta.

3

Pomešajte brašno i prašak za pecivo, prosejte, dodajte puter i mešajte uz pomoć nastavka za mikser.

4

Zatim obložite 2 kalupa papirom za pečenje (oba kalupa Ø 20 cm). Podelite masu na pola i rasporedite ravnomerno u kalupe. Pecite na srednjoj rešetki rerne u prethodno zagrejanoj rerni, oko 40 minuta, dok ne dobije zlatkastu boju. Izvadite iz rerne, okrenite naopako i ostavite na rešetki da se hladi.

5

U međuvrenenu, za puter krem, u metalnoj ili staklenoj činiji kuvajte na pari na temperaturi oko 65°C, belanca, šećer i so, povremeno mešajte mutilicom dok se šećer potpuno ne otopi.

6

Mutite belance pomoću nastavka za mikser (podesite na najbrže) oko 7 minuta, dok ne postane gusto i kremasto. Postepeno dodajte puter mlakim, umućenim belancima i nastavite da mutite dok masa ne postane glatka i kremasta.

7

Operite limun u vrućoj vodi. Osušite i narendajte koricu. Iscedite sok.

8

Dodajte burbon vanilin šećer, limuntus, limunovu koricu i sok u puter krem i mešajte pomoću nastavka za mikser, zatim ostavite sa strane.

9

Za sirup, operite limunov timijan i dobro osušite. Dodajte vodu, šećer, limunov timijan, limuntus i so i kuvajte u manjoj posudi (na najjačoj temperaturi), uz povremeno mešanje. Ostavite da se krčka oko 3 minuta. 

10

Uklonite obruč sa kalupa za pečenje, poravnajte ukoliko je potrebno, uklonite papir za pečenje i presecite svaki patišpanj horizontalno na pola, kako biste dobili 4 kore.
(Ukoliko želite da napravite zeca u jazbini kao dekoraciju, ostavite sa strane jednu koru i koristite samo 3 kore).

Postavite jednu podlogu na tacnu za serviranje. Izvadite limunov timijan iz sirupa. Podelite džem od limuna i sirup na 4 dela. Podelite puter krem na 5 delova i otavite sa strane 1 deo za dekoraciju. Zatim naimenično namažite svaku koru sa ¼ sirupa, zatim malo džema od limuna i na kraju ravnomerno premažite puter kremom.

Za drugu, treću i četvru koru uradite sledećim redosledom: Stavite koru preko, prelijte sirupom, premažite džemom od limuna i na kraju puter krem. Kada završite postupak , stavite kolač u frižider da se hladi oko 20 minuta.

11

Za pripremu “mahovine” razdvojite belanca i žumanca. Umutite žumanca sa medom pomoću nastavka za mikser dok ne postane lagan i kremast. Mutite belanca, so, šećer u prahu pomoću nastavka za mikser dok ne postane čvrsto.

Dodati  žumance u umućeno jaje. Pomešajte brašno i prašak za pecivo, prosejte i pažljivo dodajte u smešu jaja. Dodajte zelenu boju za kolače. Dodajte braon boju za kolače samo koliko je potrebno da se postigne efekat mermera.

12

Sipajte smešu u 4 posude pogodne za mikrotalasnu i zagrejte na 800W oko 1-2 minuta. Ostavite “mahovinu” da se hladi i formira u grumenove različite veličine.

13

Preostalim puter kremom premažite ivice patišpanja (za zeca u jazbini ostavite oko 50 g puter krema) i prekrijte strane “mahovinom”.

Savet

Ukoliko nemate termometar, protrljajte između prstiju malo smeše od belanaca. Ako ne osećate šećer, smeša je spremna za upotrebu. Preostala žumanca se mogu čuvati u zamrzivaču do 3 nedelje i koristiti za druge recepte, kao što su makarons ili punč od jaja. Ako mikrotalasna ima podešavanje do 1000W, “mahovinu” pecite samo 1 minut.

Ideje za dekoraciju

Čokoladno gnezdo sa jajima

Za gnezdo:
80 g tamne čokolade
30 g tankih nudli (npr. vermicelli)
Uskršnja čokoladna jaja

Način pripreme:

1. Okrenite čašu naopako, prekrijte folijom i zamrznite. Sitno iseckajte čokoladu i 2/3 istopite na pari (topite na srednjoj temperaturi). Sklonite sa ringle i umešajte ostatak čokolade dok se ne rastopi..

2. Nudle izlomite na trake dužine oko 20cm i pažljivo umočite u čokoladu uz pomoć špatule.

3. Rukama i uz pomoć viljuške uvijte nudle oko čaše i stavite u zamrzivač.

4. Pažljivo uklonite gnezdo sa folije i stavite na vrh “mahovina” kolača. Napunite uskršnjim jajima.

Zeka u jazbini

Za zeku:
50 g bele čokolade
1 patišpanj od limunovog timijana
1 puna kašika puter krema (oko 50 g)
90 g marcipan mase
2 kašike šećera u prahu
malo roze boje za kolače

Način pripreme:

1. Za zečije uši, sitno iseckajte čokoladu i 2/3 istopite na pari (topite na srednjoj temperaturi). Sklonite sa ringle i umešajte ostatak čokolade špatulom dok se ne rastopi.

2. Sipajte čokoladu u špric i istisnite dva oblika zečijih ušiju na papir za pečenje. Ostavite čokoladu da se stegne.

3. Ostatak kore od limuna izdrobite na sitne komade i umešajte u ostatak puter krema (50g) koristeći kašiku. Pokrijte polukružnu posudu (Ø 10,5 cm; zapremine 220 ml) aluminijumskom folijom. Dodajte smešu sa korom, poravnajte i ostavite da se hladi najmanje 30 minuta.

4. Za zečije telo i šape, umesite marcipan i šećer u prahu. Isecite 35 g marcipana, obojite 5 g marcipana sa malo roze boje za kolače. Napravite 8 malih i 2 malo veće loptice za stopala. Ostatak podelite na 3 jednaka dela. Upotrebite 10g za rep, oblikujte lopticu koju ćete nekoliko puta zaseći makazama. Zatim je ponovo premesite rukama kako biste napravili neravnu lopticu. Od preostalih 20g napravite šapice i odložite. Ostatak marcipana (55g) razvaljajte na površini posutoj prah šećerom u krug debljine 2 mm. Izvadite kolač iz kalupa, uklonite foliju i napravite polu loptu pomoću marcipana. Stavite na sredinu torte.

5. Navlažite kupolu marcipana sa malo vode i utisnite čokoladna jaja. Pričvrstite zečiji rep na sredini polu lopte  koristeći malo vode. Vodom zalepite roze kuglice na šape. Stavite četiri male kuglice na vrh svake šape. Pričvrstite šape za telo koristeći malo vode.

Saglasnost za praćenje

Bilo bi nam drago kada biste prihvatili da mi i naši partneri koristimo kolačiće i slične tehnologije kako bismo razumeli kako koristite našu internet stranicu. To će nam omogućiti da bolje razumemo ponašanje i Vas kao korisnika i da prilagodimo našu internet stranicu shodno tome. Osim toga, mi i naši partneri bismo želeli da koristimo ove podatke za personalizovane ponude na našim platformama. Ukoliko se slažete sa ovim, molimo vas da kliknete na „Slažem se“. Pogledajte našu politiku privatnosti za više informacija. Imate mogućnost da se predomislite u bilo kom trenutku.

Neophodne opcije

Ovi kolačići i slične tehnologije su nam potrebni jer omogućavaju osnovne funkcije naše internet stranice. One uključuju, na primer, čuvanje ovih podešavanja. Ovo je prosto neophodno pa stoga ne možemo da isključimo ovu opciju.

Uvek aktivno
Analitika i personalizacija

Pored toga, želeli bismo da saznamo više o tome kako koristite našu internet stranicu, kako bismo optimizovali stranicu za Vas i druge korisnike. S tim u vezi, koristimo kolačiće i slične tehnologije da mapiramo ponašanje korisnika, što nam pomaže da poboljšamo ponudu koju vam nudimo.

Da

Ne

(Re-)Marketing / deljenje podataka sa trećim licima

Kako bismo obezbedili da možemo da konstruišemo naše marketinške kampanje prema vašim potrebama, prikupljamo podatke o tome kako dolazite na našu internet stranicu i kakvu interakciju imate sa našim reklamama. To nam pomaže da učinimo da ne samo naše reklame, veći i naši sadržaji budu bolji za Vas. Naši marketinški partneri takođe koriste ove informacije za svoje potrebe, npr. za personalizaciju vašeg naloga ili profila na njihovoj platformi.

Da

Ne

Vaš pretraživač je zastareo

Pretraživač koji koristite je zastareo i ne omogućuje ispravno korišćenje našeg veb-sajta. Nastavak korišćenja ovog pretraživača može prouzrokovati greške. Za pravilno korišćenje našeg veb-sajta molimo da preuzmete jedan od pretraživača ispod: