Flag

Mahovina torta

10 Porcija/e
Srednje teško
70
Još jedan zanimljiv recept za uskršnji branč!
Sastojci
Priprema
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Za patišpanj
0,5 vezicelimunovog timijana
2 komadaorganska limuna
300 gomekšalog putera
1 kašičicalimuntusa (5 g)
5 komadajaja (veličine M)
300 gšećera
1,5 kašičiceDr. Oetker Vanilin šećer
60 mlsuncokretovog ulja
350 gbrašna (tip 400)
5 kašičiceDr. Oetker Prašak za pecivo
malosoli
Za puter krem
200 gšećera
4 komadabelanaca (veličine M)
malosoli
350 gomekšalog putera
1 kesicaDr. Oetker Burbon vanila aromatizovani šećer
1 komadorganski limun
1 kašičicalimuntusa (5 g)
175 gdžema od limuna
Za sirup
100 mlvode
100 gšećera
0,5 vezicelimunovog timijana
0,5 kašičicelimuntusa (2,5 g)
malosoli
Za "mahovinu"
4 komadajaja (veličine M)
52 gšećera u prahu
120 gmeda
100 gbrašna (tip 400)
4 kašičiceDr. Oetker Prašak za pecivo
0,5 kašičicebraon boje za kolače
15 gzelene boje za kolače
Picture - Dr. Oetker Vanilin šećer
Picture - Dr. Oetker Prašak za pecivo
Picture - Dr. Oetker Burbon vanila aromatizovani šećer
Picture - Dr. Oetker Prašak za pecivo
1

Zagrejte rerni (gornji/donji grejač: 175°C).Za pripremu patišpanja operite limunov timijan, osušite, odvojte listove od stabljike i grubo naseckajte. Operite limun u vrućoj vodi. Osušite, a zatim narendajte koru. Iscedite sok.

2

Zatim stavite puter i šećer u veliku činiju i mutite pomoću nastavka (podesiti na najbrže) dok  masa ne postane lagana i kremasta. Postepeno dodajte limuntus, jaje, vanilin šećer, limunov timijan, limunovu koru i sok, ulje i mešajte još oko 3 minuta.

3

Pomešajte brašno i prašak za pecivo, prosejte, dodajte puter i mešajte uz pomoć nastavka za mikser.

4

Zatim obložite 2 kalupa papirom za pečenje (oba kalupa Ø 20 cm). Podelite masu na pola i rasporedite ravnomerno u kalupe. Pecite na srednjoj rešetki rerne u prethodno zagrejanoj rerni, oko 40 minuta, dok ne dobije zlatkastu boju. Izvadite iz rerne, okrenite naopako i ostavite na rešetki da se hladi.

5

U međuvrenenu, za puter krem, u metalnoj ili staklenoj činiji kuvajte na pari na temperaturi oko 65°C, belanca, šećer i so, povremeno mešajte mutilicom dok se šećer potpuno ne otopi.

6

Mutite belance pomoću nastavka za mikser (podesite na najbrže) oko 7 minuta, dok ne postane gusto i kremasto. Postepeno dodajte puter mlakim, umućenim belancima i nastavite da mutite dok masa ne postane glatka i kremasta.

7

Operite limun u vrućoj vodi. Osušite i narendajte koricu. Iscedite sok.

8

Dodajte burbon vanilin šećer, limuntus, limunovu koricu i sok u puter krem i mešajte pomoću nastavka za mikser, zatim ostavite sa strane.

9

Za sirup, operite limunov timijan i dobro osušite. Dodajte vodu, šećer, limunov timijan, limuntus i so i kuvajte u manjoj posudi (na najjačoj temperaturi), uz povremeno mešanje. Ostavite da se krčka oko 3 minuta. 

10

Uklonite obruč sa kalupa za pečenje, poravnajte ukoliko je potrebno, uklonite papir za pečenje i presecite svaki patišpanj horizontalno na pola, kako biste dobili 4 kore.
(Ukoliko želite da napravite zeca u jazbini kao dekoraciju, ostavite sa strane jednu koru i koristite samo 3 kore).

Postavite jednu podlogu na tacnu za serviranje. Izvadite limunov timijan iz sirupa. Podelite džem od limuna i sirup na 4 dela. Podelite puter krem na 5 delova i otavite sa strane 1 deo za dekoraciju. Zatim naimenično namažite svaku koru sa ¼ sirupa, zatim malo džema od limuna i na kraju ravnomerno premažite puter kremom.

Za drugu, treću i četvru koru uradite sledećim redosledom: Stavite koru preko, prelijte sirupom, premažite džemom od limuna i na kraju puter krem. Kada završite postupak , stavite kolač u frižider da se hladi oko 20 minuta.

11

Za pripremu “mahovine” razdvojite belanca i žumanca. Umutite žumanca sa medom pomoću nastavka za mikser dok ne postane lagan i kremast. Mutite belanca, so, šećer u prahu pomoću nastavka za mikser dok ne postane čvrsto.

Dodati  žumance u umućeno jaje. Pomešajte brašno i prašak za pecivo, prosejte i pažljivo dodajte u smešu jaja. Dodajte zelenu boju za kolače. Dodajte braon boju za kolače samo koliko je potrebno da se postigne efekat mermera.

12

Sipajte smešu u 4 posude pogodne za mikrotalasnu i zagrejte na 800W oko 1-2 minuta. Ostavite “mahovinu” da se hladi i formira u grumenove različite veličine.

13

Preostalim puter kremom premažite ivice patišpanja (za zeca u jazbini ostavite oko 50 g puter krema) i prekrijte strane “mahovinom”.


Savet

Ukoliko nemate termometar, protrljajte između prstiju malo smeše od belanaca. Ako ne osećate šećer, smeša je spremna za upotrebu. Preostala žumanca se mogu čuvati u zamrzivaču do 3 nedelje i koristiti za druge recepte, kao što su makarons ili punč od jaja. Ako mikrotalasna ima podešavanje do 1000W, “mahovinu” pecite samo 1 minut.


Ideje za dekoraciju

Čokoladno gnezdo sa jajima

Za gnezdo:
80 g tamne čokolade
30 g tankih nudli (npr. vermicelli)
Uskršnja čokoladna jaja

Način pripreme:

1. Okrenite čašu naopako, prekrijte folijom i zamrznite. Sitno iseckajte čokoladu i 2/3 istopite na pari (topite na srednjoj temperaturi). Sklonite sa ringle i umešajte ostatak čokolade dok se ne rastopi..

2. Nudle izlomite na trake dužine oko 20cm i pažljivo umočite u čokoladu uz pomoć špatule.

3. Rukama i uz pomoć viljuške uvijte nudle oko čaše i stavite u zamrzivač.

4. Pažljivo uklonite gnezdo sa folije i stavite na vrh “mahovina” kolača. Napunite uskršnjim jajima.


Zeka u jazbini

Za zeku:
50 g bele čokolade
1 patišpanj od limunovog timijana
1 puna kašika puter krema (oko 50 g)
90 g marcipan mase
2 kašike šećera u prahu
malo roze boje za kolače

Način pripreme:

1. Za zečije uši, sitno iseckajte čokoladu i 2/3 istopite na pari (topite na srednjoj temperaturi). Sklonite sa ringle i umešajte ostatak čokolade špatulom dok se ne rastopi.

2. Sipajte čokoladu u špric i istisnite dva oblika zečijih ušiju na papir za pečenje. Ostavite čokoladu da se stegne.

3. Ostatak kore od limuna izdrobite na sitne komade i umešajte u ostatak puter krema (50g) koristeći kašiku. Pokrijte polukružnu posudu (Ø 10,5 cm; zapremine 220 ml) aluminijumskom folijom. Dodajte smešu sa korom, poravnajte i ostavite da se hladi najmanje 30 minuta.

4. Za zečije telo i šape, umesite marcipan i šećer u prahu. Isecite 35 g marcipana, obojite 5 g marcipana sa malo roze boje za kolače. Napravite 8 malih i 2 malo veće loptice za stopala. Ostatak podelite na 3 jednaka dela. Upotrebite 10g za rep, oblikujte lopticu koju ćete nekoliko puta zaseći makazama. Zatim je ponovo premesite rukama kako biste napravili neravnu lopticu. Od preostalih 20g napravite šapice i odložite. Ostatak marcipana (55g) razvaljajte na površini posutoj prah šećerom u krug debljine 2 mm. Izvadite kolač iz kalupa, uklonite foliju i napravite polu loptu pomoću marcipana. Stavite na sredinu torte.

5. Navlažite kupolu marcipana sa malo vode i utisnite čokoladna jaja. Pričvrstite zečiji rep na sredini polu lopte  koristeći malo vode. Vodom zalepite roze kuglice na šape. Stavite četiri male kuglice na vrh svake šape. Pričvrstite šape za telo koristeći malo vode.