Cookies - Kolačići na internet stranici Dr.Oetker

Ova internet stranica postavlja kolačiće na vašim uređajima kako bi stranica bolje funkcionisala i kako biste nama i našim partnerima pomogli da bolje razumemo kako koristite naš sajt. Dalje korišćenje naše stranice (putem navigacije, skrolovanja ili klika), kao i uklanjanje ovog obaveštenja o kolačićima, smatraće se pristankom na korišćenje kolačića. Za više informacija o kolačićima i tome kako da ih uklonite, molimo vas da pogledate našu politiku privatnosti. 

Baklava sa orasima

Tradicionalna baklava sa domaćim korama i orasima. Recept koji morate probati!

20 Porcija/e

Zahteva određeno umeće 80 Minuta

Sastojci

Sastojci

Za recept Baklava sa orasima

Sirup:

600 g šećera
600 ml vode
0,5 kašičice soka od limuna

Testo za kore:

otprilike 250 g brašna
0,25 kesice Dr. Oetker Praška za pecivo
1 prstohvat soli
150 ml mleka
1 jaje
50 ml ulja
0,5 kašika/e soka od limuna

Za mešenje:

1 kesica pšeničnog skroba

Za fil:

200 g mlevenih oraha

Za premazivanje:

100 g putera/maslaca

Posuda/kalup:

pleh (okrugli, prečnika 30 cm)

Priprema

Priprema

1

Pripremanje sirupa

Stavite kristal šećer i vodu u šerpu i mešajte na srednjoj vatri dok se šećer ne rastopi. Kada počne da ključa, dodajte limunov sok. Smanjite toplotu i kuvajte još 10 minuta. Sklonite ga sa šporeta i ostavite da se ohladi.

2

Priprema testa za kore

Prosejte brašno i prašak za pecivo zajedno u posudu i izmešajte. Dodajte mleko, jaje, ulje i limunov sok i promešajte. Pokrijte testo i ostavite ga da odstoji 10 minuta.

3

Oblikovanje i pečenje

Podelite testo na delove manje od veličine oraha i razvaljajte ih dok ne dobijete 40 kora okruglog oblika. Razvijajte testo na površini po kojem ste posuli skrob, dok ne dobijete kore prečnika 14-15 cm. Uzmite 10 kora koje ste razvaljali jednu preko druge nakon što svaku pospete skrobom. Nakon toga, uzmite tih 10 kora i razvaljajte ih zajedno, tako što ćete iz napraviti da budu u veličini tepsije. Stavite ih na pleh i pospite orasima. Razvaljajte ostatak testa na isti način na koji ste pravili prve kore, s tim što ćete između kora posipati orahe i potom ih slagati jednu preko druge.

Prethodno zagrejte rernu na navedene temperature:
Rerna sa ventilatorom: 170°C.
Gornji i donji grejač: 180°C.

Nožem isecite baklavu na manje romboide. Istopite puter na laganoj vatri. Izvadite baklavu iz rerne i kašikom prelijte preko cele površine baklave. Pecite je na srednjoj rešetki rerne.
Trajanje pečenja: približno 35-40 minuta.

4

Sirup i serviranje

Ostavite baklavu 5 minuta nakon što je izvadite iz rerne i potom je prelijte hladnim sirupom. Sačekajte 5-6 sati, a zatim poslužite.