Flag

Baklava sa orasima

20 Porcija/e
Srednje teško
80
Tradicionalna baklava sa domaćim korama i orasima. Recept koji morate probati!
Sastojci
Priprema
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Sirup
600 gšećera
600 mlvode
0,5 kašičicesoka od limuna
Testo za kore
otprilike 250 gbrašna
0,25 kesiceDr. Oetker Prašak za pecivo
1 prstohvatsoli
150 mlmleka
1 komadjaje
50 mlulja
0,5 kašika/esoka od limuna
Za mešenje
1 kesicapšeničnog skroba
Za fil
200 gmlevenih oraha
Za premazivanje
100 gputera/maslaca
Posuda/kalup
pleh (okrugli, prečnika 30 cm)
Picture - Dr. Oetker Prašak za pecivo
1

Pripremanje sirupa

Stavite kristal šećer i vodu u šerpu i mešajte na srednjoj vatri dok se šećer ne rastopi. Kada počne da ključa, dodajte limunov sok. Smanjite toplotu i kuvajte još 10 minuta. Sklonite ga sa šporeta i ostavite da se ohladi.

2

Priprema testa za kore

Prosejte brašno i prašak za pecivo zajedno u posudu i izmešajte. Dodajte mleko, jaje, ulje i limunov sok i promešajte. Pokrijte testo i ostavite ga da odstoji 10 minuta.

3

Oblikovanje i pečenje

Podelite testo na delove manje od veličine oraha i razvaljajte ih dok ne dobijete 40 kora okruglog oblika. Razvijajte testo na površini po kojem ste posuli skrob, dok ne dobijete kore prečnika 14-15 cm. Uzmite 10 kora koje ste razvaljali jednu preko druge nakon što svaku pospete skrobom. Nakon toga, uzmite tih 10 kora i razvaljajte ih zajedno, tako što ćete iz napraviti da budu u veličini tepsije. Stavite ih na pleh i pospite orasima. Razvaljajte ostatak testa na isti način na koji ste pravili prve kore, s tim što ćete između kora posipati orahe i potom ih slagati jednu preko druge.

Prethodno zagrejte rernu na navedene temperature:
Rerna sa ventilatorom: 170°C.
Gornji i donji grejač: 180°C.

Nožem isecite baklavu na manje romboide. Istopite puter na laganoj vatri. Izvadite baklavu iz rerne i kašikom prelijte preko cele površine baklave. Pecite je na srednjoj rešetki rerne.
Trajanje pečenja: približno 35-40 minuta.

4

Sirup i serviranje

Ostavite baklavu 5 minuta nakon što je izvadite iz rerne i potom je prelijte hladnim sirupom. Sačekajte 5-6 sati, a zatim poslužite.