U sud za mešanje dodati 100 ml mleka i 100 ml vruće vode, promešati ih da bi temperatura tečnosti bila dovoljno topla za kvasac da naraste. Dodati 1 Dr. Oetker Suvi pekarski kvasac, po kašičicu brašna i šećera. Sve promešati i ostaviti par minuta da se kvasac aktivira.
Odmeriti 400 g brašna. U sud sa kvascem dodati većinu brašna, jaje, maslinovo ulje, so i beli luk u prahu. Umesiti mekano testo. Dodavati ostatak brašna po potrebi. Testo staviti u pouljeni sud na toplo mesto 1h da se udupla u veličini.
Naraslo testo blago premesiti pa podeliti na 4 jednaka dela. Od svakog dela formirati loptice koje razvući oklagijom na krugove veličine do 30 cm, debljine 0,5 cm. Obratiti pažnju da su svi krugovi istih veličina.
Pleh obložiti pek papirom, pa na njega brzo preneti prvi krug testa. Nafilovati ga sa 2 – 3 kašičice pesto sosa. Prekriti drugim krugom testa, pa proces ponoviti do poslednjeg kruga koji ne treba filovati.
Na sredinu pogače blago pritisnuti činijicu ili poklopac od tegle, veličine 10ak cm, da ostavi trag. Od ruba traga tog kruga zaseći pogaču na 16 delova (Sredina ostaje nedirnuta)
Uzeti po dva kraka, uviti ih jedan od drugoga, dva i po puta. Posle drugog puta krakove uviti toliko dok se presečeni delovi ne dodirnu. Kraj stisnuti, pa podviti da se ne bi otvorili prilikom pečenja.
Pogaču premazati umućenim žumancetom pa posuti susamom.
Peći 15 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C.
Ispečenu pogaču prekriti krpom dok se ne prohladi.
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva
Hleb i peciva