Flag

Tradicionalna božićna česnica

1 Pogača
Srednje teško
120
Česnica koju ćete pripremiti jednostavno i koja će biti kruna božićne trpeze.
Sastojci
Priprema
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Sastojci
1 kesicaDr. Oetker Suvi pekarski kvasac
100 mltople vode
1 kašičicašećera
1 kašičicabrašno
otprilike 650 - 700 gbrašna T-400 meko
200 mlmleka
1jaje
1 kašikasoli
100 mlulja
Za ukrase
75 gDr. Oetker Gustin
75 gbrašna
75 mlvode
Picture - Dr. Oetker Suvi pekarski kvasac
Picture - Dr. Oetker Gustin
1

Sjediniti suvi kvasac i toplu vodu, a zatim dodati šećer i brašno. Ostaviti par minuta da nadođe.

2

U 650 g brašna dodati nadošli kvasac, 200 ml mleka, jaje, so i ulje. Testo dobro umesiti (po potrebi dodati još brašna). Prekriti krpom i ostaviti na da odstoji 1h na toplom mestu.

3

Pomešati 75 g gustina, 75 g brašna i 75 ml vode. Umesiti u tvrdo testo. Napraviti ukrase. Oblikovati valjke pa iseći deo testa da se formira peteljka. Makazama napraviti zrna na klasu. Ostaviti ih sa strane na malo pobrašnjenoj površini.

4

Naraslo testo za česnicu podeliti na tri jednaka dela. Od jednog dela napraviti spljoštenu loptu i staviti je na sredinu pobrašnjene šerpe prečnika 26 cm.

5

Preostala dva dela testa istanjiti da se dobije testo dužine 60-70 cm. Premazati ih mašću i saviti kao rolat. Saviti ih i u pletenicu i staviti novčić. Pletenicu staviti u šerpu, oko spljoštene lopte.

6

Premazati česnicu uljem i ostaviti da odstoji 1h.

7

Staviti ukrase na česnicu, peći 20 minuta na 200 stepeni, a zatim još 20 minuta na 180 stepeni.

8

Ispečenu česnicu premazati uljem i izvaditi iz šerpe da se ohladi.