Flag

Rustikalni tart mak jabuka

10 Porcija/e
Srednje teško
60
Rustikalni tart sa filom od maka i nadevom od jabuka.
Sastojci
Priprema
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Prhko testo
160 gintegralnog brašna
10 gDr. Oetker Gustin
70 gšećera u prahu
80 ghladnog maslaca (putera)
1 komadjaje
0,5 kašičicesoli
kora jednog limuna
kora jedne pomorandže
1 kesicaDr. Oetker Burbon vanila aromatizovani šećer
Fil od maka
90 gmlevenog maka
30 gbrašna od badema
90 gsmeđeg šećera
70 mlsoka od pomorandže
90 gputera/maslaca mekanog
1 komadjaje
1 komadžumance
0,5 kašičiceDr. Oetker Prašak za pecivo
1 prstohvatsoli
1 kesicaDr. Oetker Cimet šećera
0,5 kašičicezačina za medenjake
Dodatno za nadev
100 gmarcipana (domaćeg)
70 gdžema od borovnice
4 komadazelene jabuke
Krem od vanile
335 mlmleka
40 gšećera
1 kesicaDr. Oetker Burbon vanila aromatizovani šećer
4 komadažumanca
30 gDr. Oetker Gustin
100 gputera/maslaca
1 kašikasoka od limuna
1 kašikalikera od pomorandže
1 komadmahune vanile
350 mlslatke pavlake
Dodatno potrebno
50 gdžema od kajsije
30 mlsoka od limuna
Dekoracija
50 gdžema od borovnice
20 glešnika karamelizovanih
Picture - Dr. Oetker Gustin
Picture - Dr. Oetker Burbon vanila aromatizovani šećer
Picture - Dr. Oetker Prašak za pecivo
Picture - Dr. Oetker Burbon vanila aromatizovani šećer
Picture - Dr. Oetker Gustin
1

Prhko testo

Sve sastojke ubaciti u mikser i kratko povezati, ohladiti testo, oklagijom istanjiti i peći u kalupu za tart. Staviti parče papira za pečenje i posuti leblebijama. Peći na 180 C 20 minuta. Ohladiti. 

2

Fil od maka

Umutiti jaja, šećer, cimet šećer, dodati puter i suve sastojke i ručno umešati, zatim sok narandže. 

3

Nadev

Jabuke oljuštiti i iseći na pola. Odstraniti koštice i iseći na tanke listiće po dužini. Marcipan razvući na malo brašna, pa ga prebaciti preko toplog testa za tart. Opkrojiti višak. Premazati džem od borovnice, potom sipati pripremljen fil od maka i rasporediti sečene jabuke u lepezu. Ovako pripremljen tart se peče još 15-ak minuta na  160 C .

4

Krem od vanile

Skuvati 2/3 mleka sa šećerom i začinima. Umešati 1/3 hladnog mleka, žumanca i gustin, pa spojiti sa vrelim mlekom i začinima. Potom sve vratiti na vatru i  kuvati na tihoj temperaturi dok ne postane viskozno i dok ne pada sa žice u tankoj niti. Skloniti sa vatre i umešati puter, sok od limuna i liker od pomorandže. Dodati sredinu mahune vanile i umešati ohladiti. Umutiti slatku pavlaku.  Ohlađeni krem takođe razmutiti mikserom i  umešati sa slatkom pavlakom.

5

Glazura i dekoracija

Skuvati marmeladu od kajsije sa sokom od limuna. Ovako pripremljenom glazurom premazati gotov tart. Seći komade tarta, servirati i ukrasiti gotovim kremom od vanile, karamelizovanim lešnicima i džemom od borovnica.