Kako pripremiti kvasno testo?

Kvasno testo je jedna od onih stvari koje ili znaš ili ne znaš da napraviš, zar ne? Nije baš tako. Naravno, ovo testo zahteva malo prakse, ali sa ovim jednostavnim savetima, svako može da zamesi kvasno testo za tren oka. Sve što ti treba da velikodušna količina samopouzdanja - i, naravno, kvasac. 

Suvi kvasac ili sveži kvasac?

Zapravo nije bitno koji kvasac koristiš - od oba može da se napravi dobro kvasno testo. Drugim rečima, ako vam spontano nadođe želja da napravite pletenicu, ali imate „samo“ suvi kvasac, budite bez brige ako nemate svež kvasac negde u frižideru. Stvar je u jednostavnom praćenju uputstava na ambalaži. Kad smo već kod toga, za razliku od hleba, kvasno testo obično ne zahteva starter kvasac. Naravno, oni koji to baš žele, mogu da koriste starter kvasac, a za nagradu će dobiti lakše testo koje duže ostaje sveže.

Strpljenje se uvek isplati!

Kada bi kvasno testo imalo ljudske karakteristike, nema sumnje da bi spadalo u kategoriju osetljivih duša. Potrebna mu je pažnja i voli da ga miluju. Ali vredi truda. Uživa da dobije dodatni krug mešenja kukom za testo ili nekoliko dodatnih minuta ručnog mešenja. Na kraju krajeva, što bolje brinete o svom kvasnom testu, to ono kasnije bolje nadođe. Za to se staraju gljivice u kvascu - one „jedu“ šećer koji se nalazi u skrobu i proizvode alkohol, aromu i ugljen-dioksid u tom procesu. Testo se fermentiše i diže, čime se obezbeđuje željeno ravnomerno, fino pečenje. Ali budite pažljivi - možete i da preterate sa maženjem testa! 

Sve je u pravom tajmingu

Kada se testo diže, u njemu se formiraju mehurići. Skrob koji kvasac još uvek nije pretvorio u šećer ostaje u testu. U nekom trenutku, skrob više ne može da zadrži ugljen-dioksid i testo počinje da pada. Na sreću, međutim, testo treba da se ostavi da raste baš dugo da bi do toga došlo. Većina recepata predviđa da se testo diže dva puta, počevši od dužeg dizanja od oko sat vremena dok se testo ne udvostruči. Nakon oblikovanja testa, na primer u mafine ili pletenice, teste treba ponovo da se ostavi da nadođe još nekoliko minuta. 

Kvasno testo voli da bude na toplom i udobnom mestu

Kvasno testo bi idealno trebalo da se ostavi da nadođe na toplom mestu - na toplom je testo najsrećnije! Ali pobrinite se da temperatura ne pređe 40°C. Zato je najbolje mesto prostorija u kojoj se nalazi kotao ili bilo koje mesto blizu radijatora. Možete čak ušuškati testo ispod pokrivača. Ili smo s time ipak malo preterali? Rerna takođe predstavlja jednostavno rešenje. Čak i kada ga ostavite u sudoperu, testo će narasti na svoju punu veličinu. Jednostavno napunite sudoperu toplom vodom i stavite kvasno testo u činiju.  
Ali šta ako kvasac ne nadođe? Nije sve izgubljeno!

 

Naravno, može se desiti da kvasac prosto neće da nadođe. Kao što smo već rekli, on je veoma osetljive prirode! Možda kvascu treba mali podsticaj - prstohvat šećera stimuliše kvasac u testu i podstiče ga da raste (još više). Ako se testo uopšte ne diže, verovatno je previše hladno. Jednostavno prilagodite temperaturu i izaberite toplije mesto. Pobrinite se da se testo ne pregreje, jer to može da ga pokvari i moraćete sve da počnete od početka. Ako je testo suviše tvrdo, pokušajte postepeno da dodajete malo tečnosti. Ali uvek se držite pravila: „Ko čeka, dočeka!“ Bilo da dodajete vodu ili mleko, tečnost se mora postepeno umesiti. 

Da li se kvasno testo može zamrznuti?

Mišljenja su podeljena. Mi to ne preporučujemo jer to utiče na kvalitet testa. Testo tokom procesa zamrzavanja uvlači vodu i nakon odmrzavanja sadrži više vlage - postaje masno. Pored toga, na nekim mestima može da dođe i do pucanja. Ako ipak želite da ga zamrznete, treba prethodno da ga oblikujete u oblik u kojem želite da ga pečete, na primer u veknu hleba. Dobro upakujte veknu, na primer u kesu za zamrzivač i brzo ga zamrznite. Tako može da se čuva do šest meseci. Kada ste spremni da ga upotrebite, jednostavno ostavite testo da se odmrzne tokom noći u frižideru i potom ga ostavite na toplo mesto da nadođe kao i obično. Potom ga pecite u rerni u skladu sa receptom.

Živela tradicija

U nekim zemljama postoji tradicija da se kvasna peciva prave za posebne praznike. U hrišćanskim zemljama, na primer, postoje različite varijacije uskršnje pogače koja označava kraj posta. Njen okrugli oblik simbolizuje moć sunca i obećava produktivnu godinu. Oblikovana kao tanjir, pogača otelovljuje vezu između čovečanstva i božanstva. Voće, kao što su grožđice i suvo grožđe, ponekad natopljeno u rumu, često se umesi u pogaču, kao i različite vrste orašastih plodova. 

Kvasno testo: evo kako!

Dosta je teorije, vreme je da se bacimo na posao! Ovo je jednostavni osnovni recept za kvasno testo. 

Usavršite pletenicu

Ko ima najlepšu pletenicu? Ova jednostavna uputstva „Kako se pravi“ su tu da vam pomognu da savladate pletenicu u tren oka. Iako se u klasičnoj verziji koriste tri kikice, mogućnosti su beskrajne! Zašto ne biste pokušali sa pet, ili čak sa devet? Budite hrabri i pokušajte - rezultat će biti ukusan bez obzira na dizajn koji ste izabrali! 

Pletenica sa pet kikica

Dr. Oetker - Pletenica sa pet kikica

Pletenica sa pet kikica

Umesite testo na pobrašnjenoj površini i isecite ga na pet jednakih delova. Urolajte ih u pet kikica dužine od oko 40 cm. Spojite sve krajeve na jednom kraju i postavite kikice tako da dve kikice budu sa leve strane, a tri sa desne strane.

  • Sada uzmite krajnju desnu kikicu i postavite je između dve leve kikice. Potom uzmite krajnju levu kikicu i postavite je između dve kikice koje se nalaze desno od nje.
  • Sada uzmite drugu kikicu sa leve strane i postavite je preko sledeće kikice na desnoj strani.
  • Kikice bi sada trebale da stoje kako su stajale na početku, sa tri kikice sa desne strane i dve kikice sa leve strane.

Potom ponovite proces. Ponovite proces pletenja (oko 4 ili 5 puta) dok krajevi kikica ne budu na istom nivou, pa ih spojite pritiskom.

 

Napomena: Pletenica će delovati pomalo ukošena ulevo - to se automatski dešava.

 

Postavite pletenicu na tepsiju za pečenje obloženu papirom za pečenje i ostavite je da nadođe oko 30 minuta. Potom je premažite belancetom, pospite komadićima čokolade ako to želite, pa pecite oko 25-30 minuta.

Pletenica sa devet kikica

Dr. Oetker - Pletenica sa devet kikica

Pletenica sa devet kikica

Umesite testo na pobrašnjenoj površini i isecite ga na devet jednakih delova. Urolajte ih u devet kikica dužine od oko 60 cm. Potom formirajte tri grupe sa po tri kikice koje ćete oblikovati u klasične pletenice sa tri kikice. Spojite krajeve na jednoj strani i naizmenično stavljajte spoljnu desnu kikicu preko srednje kikice. Potom uzmite spoljnu levu kikicu i postavite je preko srednje kikice. I tako dalje.

Kada sve pletenice budu gotove, upletite ih u jednu veliku klasičnu pletenicu. Spojite krajeve sve tri pletenice i pletite. Ponovite proces pletenja (oko 3 ili 4 puta) dok krajevi kikica ne budu na istom nivou, pa ih spojite pritiskom.

 

Napomena: Pletenica može da izgleda drugačije u zavisnosti od toga da li ste pleli kikice odole ili odgore.

 

Postavite pletenicu na tepsiju za pečenje obloženu papirom za pečenje i ostavite je da nadođe oko 30 minuta. Premažite belancetom i pecite oko 25-30 minuta. Nakon što se pletenica ohladi, ukrasite je dekorativnim šećerom i šargarepicama od marcipana.

Pleteni venac

Dr. Oetker - Pleteni venac

Pleteni venac

Umesite testo na pobrašnjenoj površini i isecite ga na četiri jednaka dela. Urolajte ih u četiri kikice dužine od oko 50 cm. Složite četiri kikice u oblik dijamanta poprečno tako da u sredini ostane mali četvorougao. Kako biste to postigli, postavite dve kikice poprečno na radnu površinu. Ukrstite druge dve kikice po dužini preko poprečnih kikica. Uzmite donju poprečnu kikicu i podignite je preko desne uzdužne kikice, a gornju poprečnu kikicu preko leve uzdužne kikice. Rezultat će podsećati na dijamant. Počevši od sredine, dve kikice idu udesno, dve nadole, dve nalevo i dve nagore.

 

Pletenje potom počinje sa jednom od kikica koja je postavljena ispod druge kikice, na primer na gornjoj desnoj kikici. Uzmite ovu kikicu i postavite je preko susedne donje kikice u smeru kazaljke na satu. Ponovite ovaj proces sa svim parovima kikica. Kada se vratite tamo gde ste počeli, počnite proces ponovo u smeru suprotnom od kazaljke na satu. Za to postavite donju desnu kikicu preko gornje desne kikice. Pređite na sledeću kikicu i postavite je preko susedne kikice, i tako dalje. Ponovite proces još jednom. Ponovite proces i treći put u suprotnom smeru. Jednostavno gurnite krajeve ispod čvorova i pritisnite. Tako se dobija čvor ravnomernog izgleda.

 

Postavite pleteni venac na tepsiju za pečenje obloženu papirom za pečenje i ostavite da nadođe oko 30 minuta. Potom ga premažite belancetom, pospite komadićima pistaća i badema ako to želite, pa pecite oko 25-30 minuta.

Saglasnost za praćenje

Bilo bi nam drago kada biste prihvatili da mi i naši partneri koristimo kolačiće i slične tehnologije kako bismo razumeli kako koristite našu internet stranicu. To će nam omogućiti da bolje razumemo ponašanje i Vas kao korisnika i da prilagodimo našu internet stranicu shodno tome. Osim toga, mi i naši partneri bismo želeli da koristimo ove podatke za personalizovane ponude na našim platformama. Ukoliko se slažete sa ovim, molimo vas da kliknete na „Slažem se“. Pogledajte našu politiku privatnosti za više informacija. Imate mogućnost da se predomislite u bilo kom trenutku.

Neophodne opcije

Ovi kolačići i slične tehnologije su nam potrebni jer omogućavaju osnovne funkcije naše internet stranice. One uključuju, na primer, čuvanje ovih podešavanja. Ovo je prosto neophodno pa stoga ne možemo da isključimo ovu opciju.

Uvek aktivno
Analitika i personalizacija

Pored toga, želeli bismo da saznamo više o tome kako koristite našu internet stranicu, kako bismo optimizovali stranicu za Vas i druge korisnike. S tim u vezi, koristimo kolačiće i slične tehnologije da mapiramo ponašanje korisnika, što nam pomaže da poboljšamo ponudu koju vam nudimo.

Da

Ne

(Re-)Marketing / deljenje podataka sa trećim licima

Kako bismo obezbedili da možemo da konstruišemo naše marketinške kampanje prema vašim potrebama, prikupljamo podatke o tome kako dolazite na našu internet stranicu i kakvu interakciju imate sa našim reklamama. To nam pomaže da učinimo da ne samo naše reklame, veći i naši sadržaji budu bolji za Vas. Naši marketinški partneri takođe koriste ove informacije za svoje potrebe, npr. za personalizaciju vašeg naloga ili profila na njihovoj platformi.

Da

Ne

Vaš pretraživač je zastareo

Pretraživač koji koristite je zastareo i ne omogućuje ispravno korišćenje našeg veb-sajta. Nastavak korišćenja ovog pretraživača može prouzrokovati greške. Za pravilno korišćenje našeg veb-sajta molimo da preuzmete jedan od pretraživača ispod: