Flag

Torta sa orasima

1 Torta
Srednje teško
60
Klasična torta, za svečane prilike.
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Neukrašenu tortu možete i da zamrznete.
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Kalup sa štipaljkom (Ø 26 cm)
malo masnoće
Mućeno testo
200 gmekog margarina ili maslaca
200 gmeda
4 komadajaja
250 gpšeničnog brašna
2 kašičiceDr. Oetker Prašak za pecivo
25 gkakao praha
1 kašikaruma
100 goraha mlevenih
Fil
5 kašika/elikera od čokolade
100 goraha seckanih
100 gpšeničnog brašna integralnog
100 gmaslaca
100 gmeda
250 mlmleka
1 kesicaDr. Oetker Burbon vanila aromatizovani šećer
0,5 kašičicecimeta mlevenog
Ukrašavanje
400 gslatke pavlake
2 kesiceDr. Oetker Kremfixa
1 kesicaDr. Oetker Vanilin šećer
2 kašika/ešećera žutog
malooraha mlevenih
malooraha polovine jezgra
Picture - Dr. Oetker Prašak za pecivo
Picture - Dr. Oetker Burbon vanila aromatizovani šećer
Picture - Dr. Oetker Kremfixa
Picture - Dr. Oetker Vanilin šećer
1

Pripremite

Propržite orahe za testo u teflonskom tiganju bez dodavanja masnoće i prespite na tanjir da se ohladi. Zagrejte rernu. Podmažite dno kalupa sa štipaljkom.

2

Mućeno testo

Penasto umutite mikserom (nastavci za mućenje) meki maslac ili margarin. Postepeno, neprastano muteći, dodajte med, tako da dobijete vezanu smesu. Na svakih ½ minuta dodajte po jedno jaje muteći najvećom brzinom. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo i kakaom, i muteći srednjom brzinom dodajte u smesu naizmenično sa rumom. Na kraju dodajte propržene orahe. Sipajte testo u kalup i poravnajte. Stavite na rešetku od rerne i pecite.

Pozicija rešetke: srednja

Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 180 °C

Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 160 °C


Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne. Odstranite obruč kalupa. Pečenu koru istresite na papirom za pečenje obloženu rešetku, ostavite da se ohladi pa presecite dva puta vodoravno.

3

Fil

3 kašike likera ravnomerno poprskajte preko sve tri kore. U šerpici pomešajte orahe i brašno i malo propržite. Dodajte preostale sastojke, osim likera, i mešajući kuvajte sve dok se smesa ne zgusne. Sada dodajte preostali čokoladni liker. Položite donju koru na tacnu, premažite polovinom još vrućeg fila, preklopite srednjom korom, premažite preostalim filom i preklopite gornjom korom. Ostavite tortu da odstoji, najbolje preko noći.

4

Ukrašavanje

Umutite slatku pavlaku sa Kremfixom, Burbon vanila aromatizovanim šećerom i žutim šećerom. Odvojite 4 kašike umućene pavlake i sipajte u špric sa okruglim nastavkom. Premažite tortu sa svih strana preostalom pavlakom. Ukrasite površinu torte pavlakom iz šprica, orasima i po želji žutim šećerom. Držite tortu na hladnom mestu sve do služenja.

  • Neukrašenu tortu možete i da zamrznete.