Želatin prelijte sa 50 ml hladne vode i ostavite da nabubri. Čokoladu isecite na sitnije komadiće. Slatku pavlaku, koricu limuna i aromu vanile stavite u šerpicu i sačekajte da se zagreje skoro do vrenja. Sklonite sa vatre, dodajte nabubreli želatin i lagano mešajte da se želatin rastopi, povremeno vraćajući na ringlu na nekoliko sekundi. Kada se želatin rastopio, dodajte polovinu čokolade i mešajte da se čokolada rastopi. Zatim, dodajte preostalu čokoladu i mešajte dok se sva čokolada ne rastopi i ne sjedini sa slatkom pavlakom. Ukoliko je potrebno, stavljajte šerpicu na toplu ringlu po nekoliko sekudni. Preručite ganaš u čistu posudu, površinu pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kada se ganaš ohladio, stavite ga u frižider na sat vremena do filovanja torte.
Maline, vodu, gustin i šećer stavite u šerpicu. Dobro izmešajte pa stavite na ringlu i kuvajte 5-6 minuta uz stalno mešanje, dok se maline ne zgusnu i ne dobiju čistu, prozirnu boju malina. Izručite u čistu posudu, površinu pokrijte prozirnom folijom i ohladite.
Rernu uključite na 150 stepeni. U jednoj činiji pomešajte ulje, mleko, brašno i burbon vanilin šećer. Tome dodajte žumanca pa dobro izmešajte i ostavite sa strane. U odvojenoj posudi pomešajte belanca, šećer, limunov sok i vanilu. Umutite u delimično čvrst sneg, ne treba da bude previše čvrst. Kada su belanca umućena, dodajte 2-3 kašike u posudu sa žumancima i dobro izmešajte. Zatim, tu mešavinu dodajte belancima i nežno mešajte špatulom da sve sjedinite u ujednačenu smesu. Izručite u DVA kalupa za pečenje prečnika 20 cm. Nije potrebno podmazivati ili stavljati papir za pečenje. Poravnajte površinu i lupite nekoliko puta o sto da izbijete eventaulne džepove vazduha koji su ostali unutar testa. Pecite 50 minuta u zagrejanoj rerni. Nakon pečenja, kore odmah okrenite naopako na žicu za hlađenje i ostavite da se tako ohlade do kraja. Nožem odvojite ivice od zidova kalupa i pažljivo izvadite kore iz kalupa. Poravnajte kore nožem ukoliko je potrebno. Ponovite proces da napravite još dve kore (ukupno 4).
Sastojke za sirup stavite u manju šerpicu pa kuvajte 5-6 minuta, da se zgusne do sirupaste teksture. Ohladite.
Kada je sve spremno za filovanje, umutite 400 ml hladne slatke pavlake. U odvojenoj posudi ganaš od bele čokolade kratko razmutite mikserom. Zatim mu dodajte umućenu slatku pavlaku i razmutite tek toliko da se ganaš i pavlaka sjedine. Nemojte mutiti duže od 15-ak sekundi.
Prvu koru premažite sirupom od limuna, zatim preko stavite četvrtinu fila od bele čokolade. Trećinu fila od maline rasporedite po centralnom delu fila, zatim poklopite sledećom korom i ponavljajte dok ne utrošite sve kore i filove. Na poslednju koru ne stavljate fil od voća. Ukrasite po vašem ukusu i ohladite tortu u frižideru preko noći.
Slični recepti
Torte
Torte
Torte