Cookies - Kolačići na internet stranici Dr.Oetker

Ova internet stranica postavlja kolačiće na vašim uređajima kako bi stranica bolje funkcionisala i kako biste nama i našim partnerima pomogli da bolje razumemo kako koristite naš sajt. Dalje korišćenje naše stranice (putem navigacije, skrolovanja ili klika), kao i uklanjanje ovog obaveštenja o kolačićima, smatraće se pristankom na korišćenje kolačića. Za više informacija o kolačićima i tome kako da ih uklonite, molimo vas da pogledate našu politiku privatnosti. 

Zimska noć

Torta za svečane prilike

1 Torta

Zahteva određeno umeće 40 Minuta

Sastojci

Sastojci

Za recept Zimska noć

Testo sa lešnicima:

6 žumanceta
80 g šećera u prahu
1 rendana kora pomorandže (1 neprskane pomorandže)
malo cimeta
6 belanaca
100 g šećera
180 g glatkog brašna
2 kašičice Dr. Oetker Praška za pecivo
100 g mlevenih lešnika
80 g otopljenog maslaca

Nadev:

125 g jabuke suve
5 šljive suvih
50 g kandiranih pomorandži
malo oraha grubo naseckanih
100 g šećera
125 ml crnog vina
125 ml soka od pomorandže
125 ml ruma
250 ml voćnog čaja
malo cimeta
2 kašičice začina za medenjake
7 lista/listova Dr. Oetker Želatina u listu beli gold

Fil:

250 ml slatke pavlake
1 kašičica šećera u prahu
1 kašičica instant kakaoa
1 kesica Dr. Oetker Kremfixa

Premazivanje i posipanje:

250 ml slatke pavlake
1 kašičica šećera u prahu
1 kesica Dr. Oetker Kremfixa
nekoliko mlevenih lešnika

Ukrašavanje:

malo čokoladne glazure
malo ruma (nekoliko kapi)
malo šećera u prahu

Priprema

Priprema

1

Priprema nadeva

Sitno iseckajte sušene jabuke, šljive i kandirane pomorandžei stavite u posudu. Dodajte ostale sastojke osim želatina, promešajte, prekrijte i ostavite da odstoji preko noći.

2

Priprema testa

Penasto umutite žumanca, rendanu koru pomorandže i cimet. Umutite belanca i pomalo dodajte šećer u prahu, pa mutite dok ne dobijete čvrsti sneg . Pažljivo ga umešajte u smesu od žumanaca. Pomešajte brašno i prašak za pecivo, prosejte i pažljivo umešajte zajedno sa lešnicima i vrućim maslacem. Smesu ulijte u kalup za torte (prečnika 26 cm), čije ste dno obložili masnim papirom, i poravnajte. Stavite da se peče u donjem delu zagrejane rerne.

Temperatura rerne oko 180 °C

Temperatura rerne sa vrućim vazduhom oko 160 °C

recipe.preparation.gas oko 160 °C

Nivo rerne: donja

Testo izvadite iz kalupa i ostavite da se hladi, najbolje preko noći. Tortu triput presecite, pa oko jedne kore stavite obruč kalupa za torte.

3

Nadev koji je odstajao skuvajte uz stalno mešanje. Skinite s vatre, pa prema uputstvima sa kesice umešajte pripremljeni želatin. Polovinu nadeva rasporedite po kori. Prekrijte drugom korom. Ostatak nadeva rasporedite po njoj i pokrijte trećom korom. Ostavite jedan sat da se hladi.

4

Fil

Čvrsto umutite slatku pavlaku šećer u prahu, kakao i Kremfix prema uputstvima sa ambalaže. Odstranite obruč kalupa i namažite fil u obliku kupole. Položite na to preostalu koru.

5

Za premivanje

Umutite slatku pavlaku, šećer u prahu i Kremfix prema uputstvima sa ambalaže, ali ne previše čvrsto. Odvojite kašiku pavlake i sipajte je u špric za ukrašavanje.Potom 2/3 od ostatka slatke pavlake namažite u obliku kupole po torti. Sa ostatkom premažite obod torte. Pospite narendanim lešnicima. Na površini torte naštrcajte male tačke šlaga. Ostavite tortu jedan sat da se hladi.

6

Za ukras izmešajte gusto-tečnu čokoladnu glazuru i rum dok ne dobijete gustu smesu, kojom ćete napunite špric. Na masni papir našpricajte zvezde ili druge ukrase po želji i ostavite da se ohlade. Stvrdnute čokoladne ukrase pažljivo odvojite od papira i njima ukrasite tortu. Ukrase pospite sa malo šećera u prahu.

0 Odabrali ste