Flag

Venac sa jabukama i orasima

1 kolač
Srednje teško
40
Kolač sa jabukama i orasima za strpljive.
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Za fil možete da potopite suvo grožđe preko noći u 2 kašike ruma.
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Tepsija
malo masnoće
Fil
otprilike 400 gjabuka
100 goraha seckanih
100 gšećera
80 gmargarina ili maslaca
1 ravna kašičicacimeta
1 komadjaje
1 komadbelance
100 gsuvog grožđa
Kvasno testo
200 mlmleka
50 gmargarina ili maslaca
375 gpšeničnog brašna
1 kesicaDr. Oetker Suvi pekarski kvasac
50 gšećera
1 kesicaDr. Oetker Vanilin šećer
1 prstohvatsoli
1 komadjaje
Premazivanje
1 komadžumance
1 kašikamleka
Picture - Dr. Oetker Suvi pekarski kvasac
Picture - Dr. Oetker Vanilin šećer
1

Fil

Jabuke oljuštite, isecite na četvrtke, očistite i sitno iseckajte. Orahe, cimet i šećer pomešajte u činiji. Dodajte jaje, belance i suvo grožđe i sve dobro sjedinite.

2

Kvasno testo

Zagrejte mleko u maloj šerpi i u njemu otopite maslac ili margarin. Prosejte brašno u činiju i pažljivo sjedinite sa suvim kvascem. Dodajte preostale sastojke i mlaku mešavinu mleka i masnoće, pa sve umesite mikserom (nastavci za mešenje) prvo najmanjom, potom najvećom brzinom oko 5 minuta, tako da dobijete glatko testo. Ostavite testo da odstoji pokriveno na toplom mestu, sve dok se vidno ne uveća. U međuvremenu podmažite tepsiju. Zagrejte rernu. Testo još jednom kratko promesite na radnoj površini. Oblikujte ga u valjak i razvijte na pobrašnjenoj radnoj površini u pravougaonik (40 x 35 cm). Ravnomerno premažite filom, pritom uz ivice ostavite prazno oko 1 cm. Ravnomerno rasporedite komadiće jabuka. Testo namotajte polazeći od duže strane, položite na tepsiju sa „spojem" na dole, u obliku venca, pritom krajeve spojite i pritisnite. Žumance umutite sa mlekom, time premažite venac. Uz pomoć oštrog noža urežite „cik-cak" mustru u gornju površinu venca. Ostavite venac da nadođe još 15 minuta. Stavite da se peče.

Pozicija rešetke: srednja

Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 180 °C

Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 160 °C


Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne. Ostavite venac da se ohladi na rešetki za kolače.

  • Za fil možete da potopite suvo grožđe preko noći u 2 kašike ruma.