Cookies - Kolačići na internet stranici Dr.Oetker

Ova internet stranica postavlja kolačiće na vašim uređajima kako bi stranica bolje funkcionisala i kako biste nama i našim partnerima pomogli da bolje razumemo kako koristite naš sajt. Dalje korišćenje naše stranice (putem navigacije, skrolovanja ili klika), kao i uklanjanje ovog obaveštenja o kolačićima, smatraće se pristankom na korišćenje kolačića. Za više informacija o kolačićima i tome kako da ih uklonite, molimo vas da pogledate našu politiku privatnosti. 

Vanilice

Po originalnom receptu

oko 1 kolač

Zahteva određeno umeće 40 Minuta

Sastojci

Sastojci

Za recept Vanilice

Tepsija (40 x 30 cm):

papir za pečenje

Sastojci:

1 kg pšeničnog brašna
400 g masti svinjske
200 g kisele pavlake (20% mm)
sok od limuna i kora 1 limuna
4 žumanceta
400 g šećera
2 kesice Dr. Oetker Burbon vanila aromatizovani šećer

Premazivanje:

malo džema od kajsije ili šipka

Posipanje:

malo šećera u prahu

Priprema

Priprema

1

Pripremite

Ako se mast pre upotrebe nalazi u frižideru izvadite je da bi omekšala na sobnoj temperaturi ili je staviti u plastičnu posudu sa zaobljenim dnom i na kratko zagrejte u mikrotalasnoj pećnici dok ne omekša. Obložite tepsiju papirom za pečenje. Zagrejte rernu.

2

Priprema

Pomoću varjače ili miksera (nastavci za mešenje) snažno mutite mast sve dok ne dobije izgled glatke guste pene. U umućenu mast dodajte preostale sastojke jedan po jedan uz neprestano mešanje sledećim redosledom. Šećer, žumanca, koru i sok od limuna, Burbon vanilin šećer i kiselu pavlaku. Naredni sastojak dodajte tek kada se prethodni sjedini sa smesom. Prosejte brašno i postepeno dodajte u smesu. Mesite sve dok ne dobijete ujednačeno testo. Potom testo još jednom ručno promesite na radnoj površini, blago posutoj brašnom. Testo treba da bude glatko i da se ne lepi za ruke, po potrebi dodajte još malo brašna, ali vodite računa da testo ne postane tvrdo. Testo se podelite na osam jednakih delova i oblikujte osam lopti. Lopte ostavite da odstoje u frižideru oko 15 minuta. Izvadite prvu loptu, ostale ostaju u frižideru, i razvijte je u krug prečnika oko 13 cm debljine ½ cm. Ako vam je bitno da sve vanilice budu jednake, koristite se lenjirom. To će osigurati i da pločice testa budu podjednako pečene. Metalnom modlicom prečnika oko 3 cm isecite u razvijenom testu kružne pločice ili pločice u obliku cvetića. Testo koje preostane premesite, razvijte i isecite nove pločice. Slažite ih sa malim razmacima na tepsiju, vodite računa da ih bude paran broj. Stavite da se peče u donjem delu rerne.Temperatura pečenja:Gornji i donji grejači: oko 180º C (prethodno zagrejati rernu)Topao vazduh: oko 160º C (prethodno zagrejati rernu)Gas: stepen 3 (prethodno zagrejati rernu)Vreme pečenja: oko 15 min.

Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne. Pazite da ne pregore. Donja površina treba da dobije svetlo smeđu boju, a gornja treba da ostane bela. Ispečene pločice odmah po završenom pečenju skinite sa tepsije i stavite na rešetku da se hlade, ili ih poslažite u velikom dubokom sudu.

3

Neposredno posle pečenja pločice ostaju meke, čvrstinu će dobiti posle hlađenja. Ponovite postupak sa ostalim loptama od testa. Ukoliko imate samo jednu tepsiju, isečene pločice testa možete da slažete na papir za pečenje, pa da ih posle pomoću papira samo prevučete na tepsiju.

Namažite polovinu vanilica sa donje strane džemom i spojite ih drugom polovinom vanilica. Pritom ih lepite blagim pritiskom, kako bi se džem ravnomerno rasporedio, a da pritom ne curi sa strane. Ostavite ih da odstoje, kako bi se testo i džem stegli. Nakon ca. 2 sata ih uvaljajte u šećer u prahu ili ih poslažite tesno jednu uz drugu, pa ih „poprašite" šećerom u prahu pomoću sita.