Flag

Slatka gibanica sa makom

1 Porcija
Srednje teško
60
Da li ste nekada pripremali slatku gibanicu sa makom? Obradujte svoje najmilije ovim slatkim specijalitetom!
Sastojci
Priprema
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Sastojci
500 gkora za pitu tankih
100 gdžema od šljiva
1 komadžumance za premazivanje
šećer u prahu za posipanje
Fil sa sirom
700 gsira sremskog
200 gmilerama
100 goraha mlevenih
4 komadajaja
200 gšećera
1 kesicaDr. Oetker Burbon vanila aromatizovani šećer
0,5 kesiceDr. Oetker Prašak za pecivo
Fil sa makom
200 gmaka mlevenog
250 mlmleka
30 gmargarina ili maslaca
2 kašika/ešećera
1 kesicaDr. Oetker Rum šećer
Picture - Dr. Oetker Burbon vanila aromatizovani šećer
Picture - Dr. Oetker Prašak za pecivo
1

Mleveni mak pomešati sa šećerom, rum šećerom i polako uz mešanje nalivati vrelim mlekom. Dodati margarin i nastaviti sa mešanjem i dodavanjem mleka, sve dok gustina ne bude kao veoma mekano tečno testo. Ostaviti sa strane da se hladi.

2

U posudu za mešanje dodati sir, mileram, šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo i sve dobro promešati mikserom. Nakon toga uz stalno mešanje dodavati jaja i nastaviti mešanje dok se sve ne sjedini. Dodati orahe i nastaviti mešanje dok se ne dobije homogena masa.

3

Pleh sa kopčom obložiti papirom za pečenje. Preko toga u nakrst staviti dve kore kao oblogu.

4

Uzeti jednu koru, natopiti je filom od sira zgužvati i staviti u pleh. Sledeću koru takođe natopiti filom, ali je nakon toga uvaljati u fil od maka i staviti u pleh. Postupak ponavljati dok se ne potroši fil. Gibanicu ređati tako da bude prošarana sa korama umočenim u mak. Na nekoliko mesta dodati i malo džema od šljiva.

5

Jednu koru staviti preko svega i preklopiti korama koje su ostale da vire van pleha kada smo ga na početku oblagali. Premazati sa žumancetom umućenim sa malo vode.

6

Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 45 minuta. Nakon pečenja ostaviti da se prvo malo ohladi u plehu, a zatim je izvaditi iz pleha.