Cookies - Kolačići na internet stranici Dr.Oetker

Ova internet stranica postavlja kolačiće na vašim uređajima kako bi stranica bolje funkcionisala i kako biste nama i našim partnerima pomogli da bolje razumemo kako koristite naš sajt. Dalje korišćenje naše stranice (putem navigacije, skrolovanja ili klika), kao i uklanjanje ovog obaveštenja o kolačićima, smatraće se pristankom na korišćenje kolačića. Za više informacija o kolačićima i tome kako da ih uklonite, molimo vas da pogledate našu politiku privatnosti. 

Baklava posađuša

Recept za baklavu iz Prijepolja.

24 Porcija/e

Jednostavno 45 Minuta

Sastojci

Sastojci

Za recept Baklava posađuša

Sastojci:

1 pakovanje gotovih kora za baklavu
500 g oraha
200 g margarina sa maslacem (rastopljenog)

Sirup:

1 kg šećera
800 ml vode
1 kesica Dr. Oetker Vanilin šećera
1 limun

Tirit:

2 žumanceta
150 g brašna
0,25 kašičice Dr. Oetker Praška za pecivo

Priprema

Priprema

1

Tirit

Pomešati žumanca, brašno i prašak za pecivo i rukama trljati sve dok se ne sjedine u vidu krupnih suvih mrvica (kao prezla). Tirit ostaviti da se suši preko noći. Suv tirit se može čuvati u frižideru nekoliko nedelja.

2

U šerpu sipati vodu, vanilin šećer i šećer. Kada provri ostaviti da vri 13 minuta. Kada je sirup skuvan dodati limun, sečen na kolutiće.

3

Pomešati tirit i orahe.

4

Ređati po tri kore za baklave i svaku premazati rastopljenim margarinom. Bogato posuti filom i črvsto umotati. Ponavljati proces dok se ne potroši sav materijal.

5

Iseći baklave na kolutove debljine 2-3 cm i ređati vertikalno u pleh. Preliti ostatkom margarina i staviti da se peče (suši) u rerni zagrejanoj na 220 stepeni, a onda odmah podesiti temperaturu rerne na 150 stepeni i peći 2 sata.

6

Vruću baklavu preliti hladnim sirupom i ostaviti da se potpuno ohladi, idealno preko noći.