Flag

Snikers torta

12 Porcija/e
Srednje teško
90
Ukoliko inače volite karamel i kikiriki, ova torta je prosto toliko ukusna da ne možete da je ne volite.
Sastojci
Priprema
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Kore (smesa za 3 kore)
80 gDr. Oetker Kakao
240 mlvode vrele
2jaja
100 mlulja
240 mlmleka
220 gšećera
1 kašikaDr. Oetker Arome vanila
1 kesicaDr. Oetker Vanilin šećer
230 gbrašna
1 kašičicaDr. Oetker Prašak za pecivo
1 kašičicasode bikarbone
Karamel
200 gšećera
200 mlmlečne slatke pavlake
180 gputera/maslaca + 40 g putera (ukoliko želite čvrst karamel u torti, dodaje se nakon hlađenja karamela)
kikiriki seckani za filovanje
Kikiriki puter krem
250 gomekšalog putera
300 gkikiriki putera
1 kašikaDr. Oetker Arome vanila
350 gšećera u prahu
50 mlmlečne slatke pavlake
Čokoladni ganaš, za dekorisanje
100 mlmlečne slatke pavlake
100 gčokolade za kuvanje
Dekoracija
Dr. Oetker Dekor Kakao mrvice
kikiriki seckani
Picture - Dr. Oetker Kakao
Picture - Dr. Oetker Arome vanila
Picture - Dr. Oetker Vanilin šećer
Picture - Dr. Oetker Prašak za pecivo
Picture - Dr. Oetker Arome vanila
Picture - Dr. Oetker Dekor Kakao mrvice
1

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Tri okrugla kalupa za pečenje prečnika 20 cm obložite papirom za pečenje. Kakao prah stavite u činiju pa prelijte sa 240 ml vrele vode i dobro izmešajte. Ostavite sa strane. U odvojenoj posudi žicom ili mikserom pomešajte jaja, ulje i mleko. Zatim, dodajte šećer, aromu vanile i vanilin šećer pa sjedinite. Dodajte brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu pa dobro sjedinite. Na kraju, ulijte vrući kakao, brzo izmešajte i podelite u tri pripremljena kalupa za pečenje. Trebao bi da tri kalupa ovog prečnika stanu na rešetku od rerne zajedno. Pecite ih 20 minuta, izvadite i ostavite da se kore ohlade.

2

Priprema karamela

Šećer stavite u dublju šerpu i uključite ringlu na nižu jačinu. Ostavite šećer da se otopi do smeđe boje. Nemojte ga mešati, nemojte pojačavati temperaturu i budite strpljivi. Jednom kada šećer počne da se topi, brzo će doći do tamne boje karamela. Tada sklonite šećer sa vatre sa ringle i pažljivo ulijte blago zagrejanu slatku pavlaku. Najprirodnija reakcija jeste da šećer počne da peni, pa se nemojte uplašiti već samo nastavite da mešate žicom. Zatim, dodajte puter i nastavite sa mešanjem dok se ne rastopi. Ukoliko imate komadiće šećera koji su se zgrudvali, možete vratiti karamel na ringlu, na srednju jačinu i uz mešanje probati da razbijete grudve koliko je moguće. Preporučujemo da se ne zamarate ovim, već da karamel odmah procedite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.  Kada se karamel ohladio na sobnoj temperaturi, izmutite ga štapnim mikserom da dobijete potpuno svilenkastu teksturu. Ukoliko želite da karamel bude čvrst, u ovom trenutku mu možete dodati još onih 40 g putera. Kada dodate puter, izmutite ga štapnim mikserom da se sjedini. Ostavite ga sa strane i s vremena na vreme promašejte dok pripremate kikiriki puter krem.

3

Kikiriki puter krem

Omekšali puter i kikiriki puter mutite mikserom 5-6 minuta dok se u potpunosti ne sjedine i ne promene boju. Zatim dodajte aromu vanile pa sjedinite kratkim miksanje. Zatim, sve vreme muteći dodajte malo po malo šećera u prahu dok ne utrošite sve. Zatim, dodajte slatku pavlaku i mutite da se dobro sjedini. Kikiriki puter krem je spreman. On vam je potreban za filovanje torte kao i za oblaganje torte spolja, tako da ćete ga podeliti na sledeći način: na 3 mesta stavićete po otprilike 300 grama, a na jednom mestu ćete ostaviti otprilike 100 grama. 

4

100 grama puter krema će vam trebati da popunite ivice prilikom filovanja kako karamel ne bi cureo. Tako da ćete tih 100 g puter krema staviti u poslastičarsku vrećicu. Dva puta po 300 grama će vam trebati za filovanje torte, a preostalih 300 g će vam biti potrebno da tortu u potpunosti obložite spolja nakon hlađenja od nekoliko sati pa taj deo puter krema stavite u frižider. 

5

Dakle šema je ovakva:
100 g - popunjavanje ivica, ide u dresir vrećicu
300 g - filovanje
300 g - filovanje
300 g - završno filovanje torte

6

Ohlađenu koru stavite na ravnu tacnu. Da bi vam torta bila savršeno ravna i savršeno nafilovana, najbolje je da koristiti podesivi obruč za torte i acetatnu foliju. I jedno i drugo možete kupiti u prodavnicama specijalizovanim za prodaju opreme za pravljenje torti. Kada ste nacentrirali koru na sredinu tacne, okolo stavite acetatnu foliju i podesivi prsten. Preko kore rasporedite prvih 300 grama fila. Onim filom koji ste stavili u vrećicu, dodatno nafilujte ivice kako biste podigli "zid" koji karamelu neće dati da curi. Preko rasporedite nekoliko kašika pripremljenog karamela i bogato pospite seckanim kikirikijem. Pokrijte sledećom korom, pa ponovite filovanje na isti način. Zatvorite tortu trećom korom s tim što ćete je okrenuti naopako kako bi ravni deo kore koji je bio na kalupu sada bio gore i na taj način osigurao da nam površina torte bude savršeno ravna. Stavite tortu u frižider na nekoliko sati ili preko noći.

7

Ganaš za dekoraciju

Slatku pavlaku zagrejte skoro do ključanja, a zatim prelijte preko seckane čokolade. Sačekajte neki minut pa dobro izmešajte žicom. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ohlađeni ganaš, koji treba da je i dalje u tečnom stanju, sipajte u dresir vrećicu pa secnite vrh tek toliko da može po malo da curi.

8

Dekorisanje torte

Preostalih 300 g puter krema koji ste stavili u frižider sada izvadite iz frižidera i nakon 20-ak minuta stajanja na sobnoj temperaturi, dobro razmutite mikserom. Kada se torta ohladila i stegla, sada možete ukloniti podesivi prsten i acetatnu foliju, pa špatulom poravnati gde je potrebno. Puter kremom obložite ivice i površinu torte pa poravnajte sa svih strana da bude lepo. 

9

Karamel sos vam je ostao od filovanja torte i njega ćete sada staviti u dresir kesicu sa zvezdastim nastavkom. Ukrasite ivice torte na vrhu i pri dnu, po vašoj želji. Zatim, pospite seckanim kikirikijem i dekor mrvicama. Vratite tortu u frižider. Kada se torta dodatno ohladila vreme, ukrasite je ganašom od čokolade. Najbolje da ganaš nanosite po ivicama vrha torte, kako biste postigli efekat čokolade koja curi.