Namastite dno kalupa za torte i obložite papirom za pečenje. Zagrejte rernu. Električna rerna: oko 180°C. Rerna na vreo vazduh: oko 160°C.
Jaja u posudi penasto umutite mikserom (metlicama) na najvećoj brzini, tokom 1 minuta. Pomešajte šećer s vanilin šećerom i dosipajte uz stalno mešanje tokom 1 minuta, pa smesu mutite još 2 minuta. Pomešajte brašno s praškom za pecivo i kratko umešajte u smesu na najmanjoj brzini. Testo poravnajte u kalupu za torte. Kalup stavite na rešetku u rernu. Nivo rerne: donja trećina. Vreme pečenja: oko 28 min.
Odvojite i skinite obruč kalupa za torte. Biskvit istresite na kuhinjsku rešetku obloženu papirom za pečenje. Skinite dno kalupa za torte i ostavite biskvit da se ohladi.
Oprezno povucite papir za pečenje pa biskvit jednom vodoravno prerežite. Donju polovinu stavite na tacnu za torte i obložite prstenom za torte ili očišćenim obručem kalupa za torte.
Jagode operite, očistite i izrežite na kockice. Želatin omekšajte prema uputstvu sa kesice. Zatim čvrsto umutite slatku pavlaku. Nakon toga pomešajte jogurt sa svežim krem sirom, šećerom, vanilin šećerom i sokom od limuna. Oceđeni želatin zatim rastopite prema upustvu sa kesice. Najpre oko 4 kašike krema pomešajte žicom s otopljenim želatinom, potom umešajte ostatak krema. Kada se smesa stvrdne, umešajte slatku pavlaku. Raspodelite polovinu jagoda po podlozi tako da ostavite slobodnu ivicu od 1 cm. Premažite polovinom krema. Stavite drugu polovinu biskvita, raspodelite preostale jagode tako da ponovo ostavite slobodnu ivicu od 1 cm. Premažite ostatkom krema i poravnajte. Tortu ostavite u frižideru najmanje 3 sata.
Belu čokoladu grubo naseckajte i otopite na vodenoj pari na niskoj temperaturi. Jagode operite, očistite, lagano prebrišite i zatim cele umočite u čokoladu. Potom ukrasite pistaćima i ostavite da se osuše na papiru za pečenje.
Odvojite i skinite obruč kalupa za torte. Tortu ukrasite čokoladnim jagodama i pospite ostatkom pistaća.
Slični recepti
Torte
Torte
Torte