Flag

Klasične krofne

16 Porcija/e
Srednje teško
60
Najbolji recept za vazdušaste krofne filovane sočnim džemom.
Sastojci
Priprema
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Testo
125 mlmleka
100 gputera/maslaca ili margarina
500 gpšeničnog brašna
1 kesicaDr. Oetker Suvi pekarski kvasac
30 gšećera
1 kesicaDr. Oetker Vanilin šećer
maloDr. Oetker Arome ruma
1 kašičicasoli
2 komadajaja (veličine M)
1 komadžumance (veličine M)
Dodatno
ulje za prženje
malošećera
Za filovanje
300 gdžema od šljiva ili 250 g marmelade od šljiva
Picture - Dr. Oetker Suvi pekarski kvasac
Picture - Dr. Oetker Vanilin šećer
Picture - Dr. Oetker Arome ruma
1

Zagrejte mleko u lončiću i u mleku otopite maslac ili margarin.

2

Testo

Brašno i suvi kvasac dobro promešajte u činiji. Dodajte ostale sastojke i toplu mešavinu mleka i masnoće i sve zajedno mikserom izmesite u glatko testo, mešajući najpre na najnižoj, a potom oko 5 minuta na najvišoj brzini. Držite testo prekriveno na toplom mestu, dok vidno ne naraste.
U međuvremenu zagrejte ulje za prženje u loncu ili fritezi na temperaturu od približno 175 °C, tako da se oko drške drvene varjače umočene u ulje počnu stvarati mehurići.

3

Testo lagano pospite brašnom, izvadite iz činije i na radnoj površini još jednom kratko premesite. Podelite testo na 16 komada jednake veličine. Svaki komad testa na radnoj površini oblikujte u kuglicu.
Pazite na to da testo ne napukne. Loptice testa posute brašnom ostavite još jednom da vidno narastu između dve krpe.

4

Komade testa u više porcija stavite u kipuće ulje za prženje, tako da je gornja strana (tokom narastanja) okrenuta prema dole u ulju. Ispecite s obe strane do zlatno-smeđe boje, izvadite kutlačom i stavite da se dobro ocede na kuhinjskom papiru. Još vruće krofne uvaljajte u šećer i ostavite da se ohlade na kuhinjskoj rešetki.

5

Filovanje

Džem propasirajte kroz sito ili glatko izmešajte marmeladu od šljiva. Stavite smesu u dresir kesu ili špric s okruglim otvorom (prečnika 5 mm). U svaku krofnu sa strane, ušpricajte malo fila.