Sipajte u šerpu vodu, dodajte maslac iseckan na komadiće i malo soli, pa prokuvajte. Skinite sa vatre i dodajte brašno, polako sipajući i sve vreme mešajući žicom da se ne bi stvorile grudvice. Kad ste dobili gustu smesu koja se lepo sjedinila, vratite lonac na najmanju vatru i mešajte špatulom još 2-3 minuta dok se testo malo prokuva. Skinite sa vatre i prohladite 10-15 min.
U mlako testo dodajte jedno po jedno jaje, muteći mikserom. Treba da dobijete gušću kremastu smesu. Savet: Najbolje je da jaja polupate u mericu, izmutite blago viljuškom, pa postepeno sipate u testo i mešate dok ne dobijete testo potrebne konzistencije. Možda vam neće trebati cela količina jaja. Da li je testo dobro, znaćete po tome što kada podignete špatulu iz testa, smesa pada sa nje formirajući oblik slova "V".
Kada ste dobili testo, prebacite ga u poslastičarsku špric kesu sa reckastim nastavkom prečnika oko 1,2 cm. Veliki pleh od rerne obložite pek papirom, pa istiskujte smesu držeći špric kesu pod uglom od 45 stepeni, i pravite eklere dužine 10-12 cm. Ostavite između dovoljno mesta jer će ekleri tokom pečenja narasti. Trebaće vam dva pleha. Kada ste istisli eklere, pospite ih sa malo šećera u prahu.
Eklere pecite u zagrejanoj rerni na 190 stepeni, 30-35 minuta dok lepo ne porumene. Izvadite ih iz rerne i potpuno ohladite.
U malo mleka žicom izmešajte žumanca. Dodajte gustin i razmutite tako da ne bude grudvica. Ostatak mleka sipajte u šerpu, dodajte šećer i burbon vanilin šećer (može i običan) i zagrevajte do vrenja. Skinite sa vatre, ukuvajte smesu od gustina ulivajući u tankom mlazu i sve vreme mešajući žicom, i kuvajte par minuta dok se ne zgusne. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
Ohlađen krem izradite mikserom da postane potpuno gladak, pa dodajte komad po komad omekšalog maslaca i lepo sjedinite mikserom. Na kraju dodajte čvrsto umućenu slatku pavlaku i ručno izmešajte kašikom u penast krem. Pokrijte folijom i stavite u frižider da se malo ohladi do filovanja.
Sipajte u šerpicu slatku pavlaku, dodajte maslac i zagrevajte do vrenja. Dodajte crnu čokoladu izlomljenu na kocke i mešajte žicom dok se ne otopi. Ostavite glazuru da se prohladi tako da bude tek mlaka.
Eklere presecite na pola, pa gornju polovinu umočite u prohlađenu ganache glazuru i spuštajte ih na tacnu. To će biti poklopci. Stavite ih u frižider na kratko da se čokolada stegne. Višak glazure stavite u kesicu kojoj otsečete vrh pa dodatno prošarajte poklopce i ostavite da se čokolada ponovo stegne.
Krem stavite u poslastičarsku špric kesu sa zvezdastim nastavkom i filujte eklere kružnim pokretima dok ih ne popunite čitavom dužinom. Na svaki filovani ekler stavite poklopac sa glazurom. Eklere ohladite u frižideru i potom poslužite.
Slični recepti
Deserti
Deserti
Deserti