Voće može da se koristi sveže ili smrznuto. U slučaju svežeg, voće dobro operite i očistite. Možete koristiti mešavinu jagoda, malina, borovnica, kupina, ribizli, i sl. u željenom odnosu tako da ukupna količna bude 1 kg. Ako koristite miks smrznutog voća, samo ga istresite u šerpu. Dodajte šećer i limunov sok, dobro promešajte i ostavite da odstoji 10-ak minuta.
Tegle dobro operite, stavite ih u pleh, kao i poklopce okrenute prema gore i sterilizujte ih u zagrejanoj rerni na 150 stepeni, 10-15 minuta.
Posebno pomešajte burbon vanilin šećer sa džemfixom i dodajte u voće sa šećerom i još jednom sve dobro promešajte. Stavite na jaču vatru i zagrevajte uz mešanje do vrenja. Kad proključa, skinite šerpu sa vatre i džem dobro usitnite štapnim mikserom. Ako volite da ostanu komadi voća, ovo ne morate da radite. Vratite šerpu na laganu vatru i kuvajte oko 4-5 minuta.
Pri kraju skinite kašikom penu sa površine kako bi dobili lep bistar džem. Vruć džem odmah sipajte u sterilizovane tegle. Džem će biti u tečnom stanju a steže se hlađenjem.
Napunjene tegle dobro zatvorite poklopcima i pažljivo ih okrenite naopako. Ostavite ih tako 5 minuta a potom vratite u normalan položaj. Na ovaj način se džem neće pokvariti.
Ohlađen džem konzumirajte na način po želji.
Slični recepti
Zimnica
Zimnica
Zimnica