Flag

Kockasta torta sa filom od vanile

16 Porcija/e
Srednje teško
40
Praznična torta sa finim kremom od vanile i likerom od jaja.
Sastojci
Priprema
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Osnova
150 gpšeničnog brašna
3 pune kašičiceDr. Oetker Prašak za pecivo
75 gšećera
1 kesicaDr. Oetker Vanilin šećer
1 prstohvatsoli
3 komadajaja
125 gomekšalog maslaca ili margarina
Fil
1 kesicaDr. Oetker Fil za tortu sa ukusom vanile
200 gomekšalog maslaca ili margarina
200 gslatke pavlake za kuvanje za šlag
150 mllikera od jaja
150 gmarmelade od kajsija
Ukrašavanje
maloulja
75 gšećera
otprilike 100 gbele čokolade
Picture - Dr. Oetker Prašak za pecivo
Picture - Dr. Oetker Vanilin šećer
Picture - Dr. Oetker Fil za tortu sa ukusom vanile
1

Tepsiju za pečenje namastite i obložite papirom za pečenje. Papir preklopite s jedne strane tako da ostane površina od 30 x 30 cm. Prethodno zagrejte rernu na 180°C.

2

Biskvit

Pomešajte brašno i prašak za pecivo u posudi. Dodajte ostale sastojke i mikserom mešajte prvo na najnižoj, a zatim na najvećoj brzini, 2 minute dok ne dobijete glatko testo. Testo stavite u tepsiju za pečenje, poravnajte i pecite.

Pozicija rešetke: srednja

Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: 180 °C

3

Testo s papirom za pečenje izvadite na rešetku za kolače i ostavite da se ohladi.

4

Oštrim nožem prerežite testo na 4 kocke jednake veličine (oko 15 x 15 cm) koje ćete u nastavku recepta koristiti kao slojeve torte.

5

Fil

Picture - korak-1-kockasta.jpg
Picture - korak-2-kockasta.jpg

Dr. Oetker Fil za torte od vanile, vrlo mekani maslac, slatku pavlaku i liker stavite u posudu. Mikserom mešajte prvo na najnižoj, a zatim na najvećoj brzini oko 2 minute dok ne postane kremasto. Kremu stavite u špric za torte sa otvorom u obliku zvezde (Ø oko 12 mm). 1 sloj biskvita stavite na tacnu za torte. Špricem nanesite ¼ fila, ostavljajući pri tom usku kockastu traku slobodnom (sl. 1). U nepopunjenu traku kašikom stavite oko 1/3 marmelade od kajsije. Na to stavite sledeći sloj biskvita te nanesite fil i marmeladu od kajsije(sl. 2). Stavite treći sloj biskvita nanesite fil i marmeladu na isti način kao što ste naneli na prvi sloj. Na poslednji sloj biskvita špricem nanesite ostatak fila i polako razmažite. Tortu do konzumiranja držite u frižideru.

6

Ukrašavanje

Za zaštitu od prskanja stavite papir za pečenje na radnu ploču. Na papir stavite metalnu kutlaču. Nanesite malo ulja. Šećer karamelizirajte u malom loncu na srednjoj temperaturi (tj. počnite mešati tek kada se šećer počne topiti) i mešajte tako dugo dok ne poprimi svetlo smeđu boju. Smesu mešajte dok se hladi, sve dok se ne počnu stvarati niti. Isprepletite (oblikujte kao na slici) karamelizovane niti viljuškom. Ako smesa postane pretvrda, jednostavno je ponovo zagrejte. Belu čokoladu otopite rasporedite po torti I ostavite da se stvrdne. Pre konzumiranja tortu ukrasite dekoracijom od karamele.