Flag

Žito torta

20 komada
Srednje teško
150
Tradicionalna torta, sa dodatkom cimeta, koja će vas oduševiti na prvi zalogaj.
Sastojci
Priprema
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Kora
12belanaca
170 gšećera
200 gmlevenih oraha
70 gbrašna
0,5 kašičiceDr. Oetker Prašak za pecivo
0,5 kašičiceDr. Oetker Mleveni cimet
Fil
12žumanca
120 gšećera
1 kašikaDr. Oetker Arome vanila
1 kesicaDr. Oetker Vanilin šećer
1 kašičicaDr. Oetker Mleveni cimet
0,5 kašičicemuskatnog oraščića
2 kašika/eDr. Oetker Gustin
2 kašika/emleka
800 mlmleka
250 gputera/maslaca sobne temperature
120 gšećera u prahu
200 gmlevenih oraha
Za ukrašavanje
50 gmlevenih oraha
Picture - Dr. Oetker Prašak za pecivo
Picture - Dr. Oetker Mleveni cimet
Picture - Dr. Oetker Arome vanila
Picture - Dr. Oetker Vanilin šećer
Picture - Dr. Oetker Mleveni cimet
Picture - Dr. Oetker Gustin
1

Rernu zagrejte na 180 stepeni, a veliki pleh od rerne 40 x 35 cm obložite papirom za pečenje. Belanca penasto umutite mikserom pa postepeno dodajte šećer. U umućena belanca dodajte mlevene orahe, brašno, cimet i prašak za pecivo. Izmešajte špatulom pa smesu rasporedite na pleh u ravnomernom sloju. Pecite 25 minuta u zagrejanoj rerni. Nakon pečenja, odmah odvojite ivice od papira kako bi oblik kore ostao ravan.

2

U međuvremenu pripremite fil. U činiji pomešajte žumanca, šećer, vanilin šećer, cimet, muskatni orah, gustin i brašno. U šerpu sipajte mleko i stavite na ringlu da se zagreje skoro do ključanja. Zatim, dodajte mešavinu sa žumancima i kuvajte 4-5 minuta, uz stalno mešanje, dok se fil ne zgusne. Sklonite sa vatre pa preručite u čistu posudu i površinu fila pokrijte prozirnom folijom. Ohladite fil do sobne temperature.

3

Kada je fil ohlađen, u odvojenoj posudi penasto umutite omekšali puter sa šećerom u prahu. Dodajte ga ohlađenom filu pa sjedinite miskerom. Dodajte orahe i izmešajte. Podelite fil na 4 dela. Koru takođe podelite tako da dobijete 4 jednake uske kore.

4

Na tacnu za tortu stavite jednu kašiku fila i rasporedite je u tankom sloju. Preko stavite jednu koru, pa pažljivo nafilujte prvom četvrtinom fila. Fil je malo mekši, pa postoji mogućnost da će malo cureti sa strane. Trudite se da što manje pritiskate tortu. Redom ređajte kore i filove. Četvrtim delom fila premažite celu tortu i napravite ukrase na ivicama. Stranice torte i gornju površinu pospite mlevenim orasima. Tortu dobro ohladite pre sečenja, najbolje preko noći, kako bi se stegla i kako bi se ukusi spojili.