Za recept Žito torta
12 | belanaca |
170 g | šećera |
200 g | mlevenih oraha |
70 g | brašna |
0,5 kašičice | Dr. Oetker Praška za pecivo |
0,5 kašičice | Dr. Oetker Mleveni cimet |
12 | žumanca |
120 g | šećera |
1 kašika | Dr. Oetker Arome vanila |
1 kesica | Dr. Oetker Vanilin šećera |
1 kašičica | Dr. Oetker Mleveni cimet |
0,5 kašičice | muskatnog oraščića |
2 kašika/e | Dr. Oetker Gustin |
2 kašika/e | mleka |
800 ml | mleka |
250 g | putera/maslaca sobne temperature |
120 g | šećera u prahu |
200 g | mlevenih oraha |
50 g | mlevenih oraha |
Rernu zagrejte na 180 stepeni, a veliki pleh od rerne 40 x 35 cm obložite papirom za pečenje. Belanca penasto umutite mikserom pa postepeno dodajte šećer. U umućena belanca dodajte mlevene orahe, brašno, cimet i prašak za pecivo. Izmešajte špatulom pa smesu rasporedite na pleh u ravnomernom sloju. Pecite 25 minuta u zagrejanoj rerni. Nakon pečenja, odmah odvojite ivice od papira kako bi oblik kore ostao ravan.
U međuvremenu pripremite fil. U činiji pomešajte žumanca, šećer, vanilin šećer, cimet, muskatni orah, gustin i brašno. U šerpu sipajte mleko i stavite na ringlu da se zagreje skoro do ključanja. Zatim, dodajte mešavinu sa žumancima i kuvajte 4-5 minuta, uz stalno mešanje, dok se fil ne zgusne. Sklonite sa vatre pa preručite u čistu posudu i površinu fila pokrijte prozirnom folijom. Ohladite fil do sobne temperature.
Kada je fil ohlađen, u odvojenoj posudi penasto umutite omekšali puter sa šećerom u prahu. Dodajte ga ohlađenom filu pa sjedinite miskerom. Dodajte orahe i izmešajte. Podelite fil na 4 dela. Koru takođe podelite tako da dobijete 4 jednake uske kore.
Na tacnu za tortu stavite jednu kašiku fila i rasporedite je u tankom sloju. Preko stavite jednu koru, pa pažljivo nafilujte prvom četvrtinom fila. Fil je malo mekši, pa postoji mogućnost da će malo cureti sa strane. Trudite se da što manje pritiskate tortu. Redom ređajte kore i filove. Četvrtim delom fila premažite celu tortu i napravite ukrase na ivicama. Stranice torte i gornju površinu pospite mlevenim orasima. Tortu dobro ohladite pre sečenja, najbolje preko noći, kako bi se stegla i kako bi se ukusi spojili.
Kore možete peći i odvojeno u okruglim kalupima prečnika 26 cm. U tom slučaju navedenu količinu sastojaka za koru podeliti na 4 jednaka dela i svaku koru mutiti odvojeno. Vreme pečenja smanjite na 20 minuta.
Bilo bi nam drago kada biste prihvatili da mi i naši partneri koristimo kolačiće i slične tehnologije kako bismo razumeli kako koristite našu internet stranicu. To će nam omogućiti da bolje razumemo ponašanje i Vas kao korisnika i da prilagodimo našu internet stranicu shodno tome. Osim toga, mi i naši partneri bismo želeli da koristimo ove podatke za personalizovane ponude na našim platformama. Ukoliko se slažete sa ovim, molimo vas da kliknete na „Slažem se“. Pogledajte našu politiku privatnosti za više informacija. Imate mogućnost da se predomislite u bilo kom trenutku.
Ovi kolačići i slične tehnologije su nam potrebni jer omogućavaju osnovne funkcije naše internet stranice. One uključuju, na primer, čuvanje ovih podešavanja. Ovo je prosto neophodno pa stoga ne možemo da isključimo ovu opciju.
Pored toga, želeli bismo da saznamo više o tome kako koristite našu internet stranicu, kako bismo optimizovali stranicu za Vas i druge korisnike. S tim u vezi, koristimo kolačiće i slične tehnologije da mapiramo ponašanje korisnika, što nam pomaže da poboljšamo ponudu koju vam nudimo.
Da
Ne
Kako bismo obezbedili da možemo da konstruišemo naše marketinške kampanje prema vašim potrebama, prikupljamo podatke o tome kako dolazite na našu internet stranicu i kakvu interakciju imate sa našim reklamama. To nam pomaže da učinimo da ne samo naše reklame, veći i naši sadržaji budu bolji za Vas. Naši marketinški partneri takođe koriste ove informacije za svoje potrebe, npr. za personalizaciju vašeg naloga ili profila na njihovoj platformi.
Da
Ne
Pretraživač koji koristite je zastareo i ne omogućuje ispravno korišćenje našeg veb-sajta. Nastavak korišćenja ovog pretraživača može prouzrokovati greške. Za pravilno korišćenje našeg veb-sajta molimo da preuzmete jedan od pretraživača ispod: