Flag

Svičkova na smetane i Medovnik

1 Porcija
Srednje teško
180
Priredite pravu gozbu sebi i svojim najmilijima.
Sastojci
Priprema
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Svičkova na smetane
1 kgjunećeg ramsteka
100 gslanine masnije
2 komadašargarepe
0,5 komadavećeg celera
1 komadkorena paškanata
1 glavicacrnog luka
4 kašika/eulja
2 kašika/ešećera
0,5 litravode
1 kašikasuvog začina
1 kašičicabibera mleveni
2 kašika/esenfa
50 mlsirćeta
10 komadazrna bibera
5 lista/listovalovora
5 - 6 komadazrna kleke
sok od limuna - 1/2 limuna
rendana kora limuna
2 kašika/eDr. Oetker Gustin
150 mlpavlake neutralne
Za serviranje
pire krompir
svež peršun
Kore
140 gsmeđeg šećera
1 kesicaDr. Oetker Burbon vanila aromatizovani šećer
3 komadajaja
100 gmargarina
70 gmeda
5 gDr. Oetker Sode bikarbone
550 gbrašna (+za rad)
Fil
700 gslatke pavlake
70 gšećera u prahu
2 kesicekaramel šećera
Dekoracija
mrvice od pečenih kora
Picture - Dr. Oetker Gustin
Picture - Dr. Oetker Burbon vanila aromatizovani šećer
1

Svičkova na smetane

U većem tiganju zagrejati ulje i propržiti rendano korenasto povrće. Nakon pet minuta, kada povrće malo omekša, dodati sitno seckani luk i ubrzo zatim i šećer. Nastaviti prženje dok šećer ne počne da se karamelizuje. Nakon toga dodati suvi začin, biber, senf i sirće. Sve dobro promešati i nastaviti kuvanje. Dodati slaninu isečenu na sitne kocke, biber u zrnu, kleku i lovor.

2

U dobijeni sos dodati meso u komadu i ostaviti da se kuva pokriveno 3 sata na tihoj temperturi.

3

Kuvano meso izvaditi iz sosa i ostaviti sa strane. Iz sosa u kojem se meso kuvalo izvaditi biber u zrnu, kleku i lovor. Nastaviti kuvanje i dodati sok od pola limuna i rendanu koru jednog limuna. U manju posudu sipati jednu kutlaču sosa i rastopiti gustin. Vratiti sve u šerpu uz neprestano mešanje da se ne bi stvorile grudvice.

4

Sve dobro usitniti štapnim mikserom i na kraju uz mešanje dodati neutralnu pavlaku, dobro promešati .

5

Meso preliti sosom i servirati sa pire krompirom. Posuti svežim peršunom.

6

Medovnik

Umutiti šećer i jaja. U tiganju na umerenoj vatri istopiti margarin i dodati med, dobro promešati uz dodatak sode bikarbone. Kada smesa počne da se peni skinuti sa vatre i prebaciti u smesu gde su šećer i jaja i promešati. Dodati brašno i dobro promešati da se dobije kompaktno, lepljivo testo.

7

Testo prebaciti na obrašnjavljenu radnu površinu obrašnjaviti i iseći na 8 jednakih komada. Svaki komad istanjiti oklagijom na debljinu od nekoliko milimetara i iseći u oblik kruga. Peći 8 minuta na plehu, obloženom papirom za pečenje, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

8

Ostaviti da se kore ohlade. Preostale komade testa, ostale nakon opšivanja krugova, takođe ispeći i ostaviti da se ohlade. U blenderu ih usitniti kao prezle.

9

Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, dodati prah šećer i karamel šećer i sve lagano promešati da se sastojci sjedine.

10

Kolač formirati tako što se prvo postavi jedna kora koja se nafiluje kremom od slatke pavlake, pa preko toga ide druga kora. Nastaviti sve dok se ne potroši sav materijal. I bočne strane prekriti filom, a ceo kolač na kraju posuti mrvicama od pečenih kora.

11

Medovnik ostaviti preko noći u frižideru da se stegne i da kore omekšaju.