Cookies - Kolačići na internet stranici Dr.Oetker

Ova internet stranica postavlja kolačiće na vašim uređajima kako bi stranica bolje funkcionisala i kako biste nama i našim partnerima pomogli da bolje razumemo kako koristite naš sajt. Dalje korišćenje naše stranice (putem navigacije, skrolovanja ili klika), kao i uklanjanje ovog obaveštenja o kolačićima, smatraće se pristankom na korišćenje kolačića. Za više informacija o kolačićima i tome kako da ih uklonite, molimo vas da pogledate našu politiku privatnosti. 

Cookies - Kolačići na internet stranici Dr.Oetker

Ova internet stranica postavlja kolačiće na vašim uređajima kako bi stranica bolje funkcionisala i kako biste nama i našim partnerima pomogli da bolje razumemo kako koristite naš sajt. Dalje korišćenje naše stranice (putem navigacije, skrolovanja ili klika), kao i uklanjanje ovog obaveštenja o kolačićima, smatraće se pristankom na korišćenje kolačića. Za više informacija o kolačićima i tome kako da ih uklonite, molimo vas da pogledate našu politiku privatnosti. 

Stollen Dresden

Ukusni slatki hleb za praznične prilike.

16 Porcija/e

Zahteva određeno umeće 90 Minuta

Sastojci

Sastojci

Za recept Stollen Dresden

Osnovno testo:

250 g brašna tip 00
250 g brašna tip 400
10 g mleka u prahu
100 g šećera
8 g Dr. Oetker Suvi pekarski kvasac
5 g Dr. Oetker Praška za pecivo
1 kesica Dr. Oetker Cimet šećera
2 kesice Dr. Oetker Vanilin šećera
5 ml Dr. Oetker Arome vanila
10 ml Dr. Oetker Arome ruma
1 jaje
1 žumance
200 ml mleka
50 g startera
50 g milerama
3 g soli

Drugo testo:

250 g putera/maslaca
100 g masti
100 g brašna tip 400

Suvo voće:

150 g suvog grožđa
180 g kandirane kore pomorandže
50 g badema sirovog
50 g suvih kajsija
30 g brusnica kandiranih
30 g limuna kandiranog
100 ml ruma

Marcipan nadev:

200 g bademovog brašna
nekoliko kapi ružine vodice
otprilike 2 - 3 belanaca

Lešnik nadev:

200 g lešnika
100 ml mleka
100 g šećera
50 g putera/maslaca
1 belance
3 g začina za medenjake

Glazura:

100 g putera/maslaca
30 ml ruma
30 ml soka od pomorandže

Dekoracija:

50 g šećera u prahu
50 g Dr. Oetker Limun šećera u prahu

Priprema

Priprema

1

Priprema

Umesiti testo od svih sastojaka za osnovno testo. Ručno pomešati sve sastojke za pripremu drugog testa, pa lagano izmešati sa prvim osnovnim testom.

2

Suvo voće

Voće sitno iseći, a suvo grožđe pomešati sa rumom. Sve to pomešati sa dobijenim testom, dobro sjediniti i ostaviti da odstoji 1 sat da fermentiše.

3

Marcipan nadev

Umesiti domaći marcipan od datih sastojaka, testo ne sme da se lepi za ruke. Oblikovati u  valjak kojim se puni testo.

4

Lešnik nadev

Otopiti puter u mleku i preliti sve sastojke, pa ostaviti da se hladi i stegne, pa od toga isto napraviti valjak kojim se puni testo.

5

Glazura

U mlečno istopljen puter dodati rum i sok pomorandže, pa tom glazurom premazati vruće pečene Stollene.

6

Filovanje

Gotovo testo izvaditi na brašnjavu površinu i rasklagijati ga, zatim ga seći na kocke željene veličine, pa sa jednog kraja rolati ili marcipan ili nadev od lešnika, a sa druge strane urolati prazno. Dobijene kolače staviti da narastaju 30-40 minuta i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C. Dok ne porumene. Kada su kolači gotovi premazati ih glazurom dok su vrući, pa kada se ohlade posuti šećerom u prahu i limun šećerom u prahu.