Stollen Dresden

Ukusni slatki hleb za praznične prilike.

16 Porcija/e

Zahteva određeno umeće 90 Minuta

Sastojci

Sastojci

Za recept Stollen Dresden

Osnovno testo:

250 g brašna tip 00
250 g brašna tip 400
10 g mleka u prahu
100 g šećera
8 g Dr. Oetker Suvi pekarski kvasac
5 g Dr. Oetker Praška za pecivo
1 kesica Dr. Oetker Cimet šećera
2 kesice Dr. Oetker Vanilin šećera
5 ml Dr. Oetker Arome vanila
10 ml Dr. Oetker Arome ruma
1 jaja
1 žumanaca
200 ml mleka
50 g startera
50 g milerama
3 g soli

Drugo testo:

250 g putera/maslaca
100 g masti
100 g brašna tip 400

Suvo voće:

150 g suvog grožđa
180 g kandirane kore pomorandže
50 g badema sirovog
50 g suvih kajsija
30 g brusnica kandiranih
30 g limuna kandiranog
100 ml ruma

Marcipan nadev:

200 g bademovog brašna
nekoliko kapi ružine vodice
otprilike 2 - 3 belanaca

Lešnik nadev:

200 g lešnika
100 ml mleka
100 g šećera
50 g putera/maslaca
1 belanaca
3 g začina za medenjake

Glazura:

100 g putera/maslaca
30 ml ruma
30 ml soka od pomorandže

Dekoracija:

50 g šećera u prahu
50 g Dr. Oetker Limun šećera u prahu

Priprema

Priprema

1

Priprema

Umesiti testo od svih sastojaka za osnovno testo. Ručno pomešati sve sastojke za pripremu drugog testa, pa lagano izmešati sa prvim osnovnim testom.

2

Suvo voće

Voće sitno iseći, a suvo grožđe pomešati sa rumom. Sve to pomešati sa dobijenim testom, dobro sjediniti i ostaviti da odstoji 1 sat da fermentiše.

3

Marcipan nadev

Umesiti domaći marcipan od datih sastojaka, testo ne sme da se lepi za ruke. Oblikovati u  valjak kojim se puni testo.

4

Lešnik nadev

Otopiti puter u mleku i preliti sve sastojke, pa ostaviti da se hladi i stegne, pa od toga isto napraviti valjak kojim se puni testo.

5

Glazura

U mlečno istopljen puter dodati rum i sok pomorandže, pa tom glazurom premazati vruće pečene Stollene.

6

Filovanje

Gotovo testo izvaditi na brašnjavu površinu i rasklagijati ga, zatim ga seći na kocke željene veličine, pa sa jednog kraja rolati ili marcipan ili nadev od lešnika, a sa druge strane urolati prazno. Dobijene kolače staviti da narastaju 30-40 minuta i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C. Dok ne porumene. Kada su kolači gotovi premazati ih glazurom dok su vrući, pa kada se ohlade posuti šećerom u prahu i limun šećerom u prahu.

Saglasnost za praćenje

Bilo bi nam drago kada biste prihvatili da mi i naši partneri koristimo kolačiće i slične tehnologije kako bismo razumeli kako koristite našu internet stranicu. To će nam omogućiti da bolje razumemo ponašanje i Vas kao korisnika i da prilagodimo našu internet stranicu shodno tome. Osim toga, mi i naši partneri bismo želeli da koristimo ove podatke za personalizovane ponude na našim platformama. Ako dajete svoju saglasnost, kliknite na „Prihvatam“. Pogledajte našu politiku privatnosti za više informacija. Imate mogućnost da se predomislite u bilo kom trenutku.

Neophodne opcije

Ovi kolačići i slične tehnologije su nam potrebni jer omogućavaju osnovne funkcije naše internet stranice. One uključuju, na primer, čuvanje ovih podešavanja. Ovo je prosto neophodno pa stoga ne možemo da isključimo ovu opciju.

Uvek aktivno
Analitika i personalizacija

Pored toga, želeli bismo da saznamo više o tome kako koristite našu internet stranicu, kako bismo optimizovali stranicu za Vas i druge korisnike. S tim u vezi, koristimo kolačiće i slične tehnologije da mapiramo ponašanje korisnika, što nam pomaže da poboljšamo ponudu koju vam nudimo.

Da

Ne

(Re-)Marketing / deljenje podataka sa trećim licima

Kako bismo obezbedili da možemo da konstruišemo naše marketinške kampanje prema vašim potrebama, prikupljamo podatke o tome kako dolazite na našu internet stranicu i kakvu interakciju imate sa našim reklamama. To nam pomaže da učinimo da ne samo naše reklame, veći i naši sadržaji budu bolji za Vas. Naši marketinški partneri takođe koriste ove informacije za svoje potrebe, npr. za personalizaciju vašeg naloga ili profila na njihovoj platformi.

Da

Ne

Vaš pretraživač je zastareo

Pretraživač koji koristite je zastareo i ne omogućuje ispravno korišćenje našeg veb-sajta. Nastavak korišćenja ovog pretraživača može prouzrokovati greške. Za pravilno korišćenje našeg veb-sajta molimo da preuzmete jedan od pretraživača ispod: