Cookies - Kolačići na internet stranici Dr.Oetker

Ova internet stranica postavlja kolačiće na vašim uređajima kako bi stranica bolje funkcionisala i kako biste nama i našim partnerima pomogli da bolje razumemo kako koristite naš sajt. Dalje korišćenje naše stranice (putem navigacije, skrolovanja ili klika), kao i uklanjanje ovog obaveštenja o kolačićima, smatraće se pristankom na korišćenje kolačića. Za više informacija o kolačićima i tome kako da ih uklonite, molimo vas da pogledate našu politiku privatnosti. 

Ružice sa kajsijama

Za kalup sa štipaljkom

1 kolač

Komplikovano 40 Minuta

Sastojci

Sastojci

Za recept Ružice sa kajsijama

Kalup sa štipaljkom (Ø 28 cm):

malo masnoće

Fil:

125 g kajsija sušenih
75 ml ruma
1 kesica Dr. Oetker Pudinga sa ukusom vanile
375 ml mleka
1 kesica Dr. Oetker Burbon vanila aromatizovani šećer
125 g kisele pavlake

Kvasno testo:

60 ml mleka (4 kašike)
275 g pšeničnog brašna
1 kesica Dr. Oetker Kvasca
75 g šećera
1 kesica Dr. Oetker Vanilin šećera
0,5 bočica/e arome limuna
1 prstohvat soli
1 jaje
125 g kisele pavlake

Mešeno testo:

100 g pšeničnog brašna
na vrh noža Dr. Oetker Praška za pecivo
30 g šećera
1 kesica Dr. Oetker Vanilin šećera
1 prstohvat soli
60 g mekog margarina ili maslaca

Aprikotiranje:

2 kašika/e marmelade od kajsija
2 kašika/e vode

Dodatno:

Priprema

Priprema

1

Fil

Sitno iseckajte kajsije, pomešajte ih sa rumom i ostavite da odstoje nekoliko sati (najbolje preko noæi). Puding pripremite prema uputstvu sa kesice, ali sa 375 ml mleka i ostavite da se prohladi. Dodajte Burbon vanila aromatizovani šeæer, pavlaku i natopljene seckane kajsije i povremeno promešajte.

2

Kvasno testo

Zagrejte mleko u maloj posudi. Prosejte brašno u činiju i dobro ga pomešajte sa suvim kvascem. Dodajte ostale sastojke i toplo mleko i sve umesite mikserom (nastavci za mešenje) prvo najmanjom, a potom najvećom brzinom oko 5 minuta, tako da dobijete glatko testo. Ostavite testo pokriveno da odstoji na toplom mestu, sve dok se vidno ne uveća.

3

Mešeno testo

Pomešajte brašno sa praškom za pecivo i prosejte u činiju. Dodajte preostale sastojke i sve kratko umesite mikserom (nastavci za mućenje) prvo najnižom, a potom najvećom brzinom u ujednačeno testo. Na kraju testo ručno oblikujte u loptu. U međuvremenu zagrejte rernu. Podmažite dno kalupa sa štipaljkom. Nadošlo kvasno testo blago pospite brašnom, izvadite iz činije, na radnoj površini dobro sjedinite sa mešenim testom. Razvijte testo u pravougaonik (50 x 30 cm) i premažite filom (ostavite slobodan rub od 1 cm). Uvijajte testo počevši od duže strane, isecite rolat na parčiće debljine oko 3 cm i poređajte ih sa sečenom stranom na gore tesno jedne uz druge u kalup sa štipaljkom. Ostavite kolač još jednom da odstoji i nadođe na toplom mestu, dok se vidno ne uveća. Nakon toga stavite u rernu na rešetku da se peče.

Temperatura rerne oko 180 °C

Temperatura rerne sa vrućim vazduhom oko 160 °C

recipe.preparation.gas oko 160 °C

Nivo rerne: srednja

Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne. Radi aprikotiranja provucite marmeladu kroz sito i zajedno sa vodom kratko prokuvajte. Kolač nakon pečenja izvadite iz kalupa, premažite ga pomoću četkice vrućom marmeladom dok je kolač još vruć i pospite pistaćima. Ostavite kolač da se ohladi na rešetki za kolače.