Cookies - Kolačići na internet stranici Dr.Oetker

Ova internet stranica postavlja kolačiće na vašim uređajima kako bi stranica bolje funkcionisala i kako biste nama i našim partnerima pomogli da bolje razumemo kako koristite naš sajt. Dalje korišćenje naše stranice (putem navigacije, skrolovanja ili klika), kao i uklanjanje ovog obaveštenja o kolačićima, smatraće se pristankom na korišćenje kolačića. Za više informacija o kolačićima i tome kako da ih uklonite, molimo vas da pogledate našu politiku privatnosti. 

Posni slavski kolač

Proveren recept za posni slavski kolač.

1 Porcija

Zahteva određeno umeće 90 Minuta

Sastojci

Sastojci

Za recept Posni slavski kolač

Testo za kolač:

400 ml vode tople (obična i osveštana)
100 ml ulja
1,5 kašičice soli
4 kašičice šećera
2 kesice Dr. Oetker Kvasca
750 g brašna

Testo za ukrase:

100 g brašna
15 g soli
20 g Dr. Oetker Gustin
70 ml vode hladne

Premaz/lepak:

25 g brašna
60 ml vode

Priprema

Priprema

1

Pripremite kalup veličine 22 cm, najbolje sa obručem koji možete da skidate. Dno i obruč obložite papirom za pečenje, pa margarinom premažite papir.


Za premaz/lepak sjedinite brašno i vodu da nema grumuljica.

Testo za ukrase napravite tako što sjedinite brašno, gustin i so, a onda postepeno dodatte vodu i umesite testo. Ostavite 30 minuta da testo „odmori“ pre nego što krenete da pravite ukrase.

2

Priprema kolača

U brašno dodajte 2 kesice suvog kvasca. Promešajte. Posebno sjedinite toplu vodu i ulje, dodajte brašno, so i šećer i zamesite testo. Prokrijte i ostavite na toplom 30 minuta.

3

Od nadošlog testa uzmite 1/3. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite, a onda testo isecite na dva dela po dužini. Svaki deo posebno urolajte i uvijte ih.

4

Stavite u kalup, oko obruča. Ostatak testa podelite na 5 jednakih delova. Od svakog dela napravite jufku. Četiri jufke stavite unakrst u kalup, a poslednju, petu jufku, u sredinu. Pokrijte krpom i ostavite na toplom 30-45 minuta. Nakon tog vremena premažite premazom od brašna i vode. Pecite na 180°C oko 50 minuta.

5

Nakon toga, izvadite kolač iz rerne, skinite obruč i složite pripremljene ukrase koje prethodno premažete premazom/lepkom sa donje strane. Vratite u rernu na još oko 15 minuta ili onoliko koliko procenite da je potrebno da se ukrasi osuše.
Kada se kolač ohladio, možete ga premazati uljem za sjaj.