Flag

Poklon torta

12 Porcija/e
Srednje teško
240
Torta kao ideja za poklon i slatko iznenađenje!
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Mašna se može pripremiti i nekoliko dana ranije, kako biste bili sigurni da je dovoljno jaka. Ukoliko ne volite marcipan, ukras se u potpunosti možete napraviti od fondana.
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Marcipan za prekrivanje i dekoracija
375 gšećera u prahu
Dr. Oetker Boja za kolače crvena
600 gmarcipana
Testo
250 gomekšalog putera
180 gšećera
1 prstohvatsoli
4 komadajaja (veličine M)
2 komadapomorandže/i organske
250 gbrašna
70 gkukuruznog brašna
2 kašičiceDr. Oetker Prašak za pecivo
1 kašikacimeta
Fil
1 komadpomorandže/i organska
60 gšećera u prahu
2 kesiceDr. Oetker Kremfixa
1 kašičicacimeta
250 gmaskarpone sira ohlađenog (80% masnoće)
400 mlpavlake ohlađene (30% masnoće)
Glazura
350 gputera/maslaca
350 gšećera u prahu
1 kašičicaDr. Oetker Arome vanila
Picture - Dr. Oetker Boja za kolače crvena
Picture - Dr. Oetker Prašak za pecivo
Picture - Dr. Oetker Kremfixa
Picture - Dr. Oetker Arome vanila
1

Da biste napravili “pokrivač” od marcipana i dekoraciju pomešajte šećer u prahu sa marcipanom dok se ne sjedini. Koristite crvenu boju za kolače kako biste dobili svetlo ružičastu boju. Obojite četvrtinu količine marcipana da biste napravili mašnu.

Kako biste napravili mašnu razvijte marcipan na debljinu od 5 mm i isecite dugačku traku sa prorezom u sredini; traka bi trebalo da bude uža pri svakom kraju.

Oba kraja savijte prema sredini i pritisnite prema dole. Potpomognite se folijom. Isecite traku (1,5 x9  cm) i vežite u krug oko sredine mašne. Ostavite sve delove da se suše na sobnoj temperaturi najmanje 24 sata. Preostali marcipan umotajte u prijanjajuću foliju kako se ne bi osušio.

2

Za tortu prethodno zagrejte rernu (gornji/donji grejač: 180°C). Potrebna su vam dva kalupa za pečenje (Ø 15 cm). Obložite oba kalupa papirom za pečenje. Mikserom sa nastavkom za šlag mutite puter, šećer i sok dok ne postane lagano i penasto.

Dodajte jedno po jedno jaje. Operite pomorandže u vrućoj vodi. Osušite, zatim narendajte koru. Iscedite sok. U drugoj činiji pomešajte brašno, kukuruzno brašno, prašak za pecivo, koru pomorandže i cimet. Postepeno dodajte smešu od brašna i sok od pomorandže naizmenično u smešu od putera. Mutite dok testo ne postane glatko. Podelite testo ravnomerno u oba kalupa i pecite oko 40 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi. Skinite obruč sa kalupa i uklonite papir za pečenje. Svaku koru horizontalno presecite na dva dela kako biste dobili 4 kore.

3

Da biste napravili fil, operite pomorandžu u vrućoj vodi. Osušite i narendajte koru. Pomešajte šećer u prahu, kremfiks, koru pomorandže i cimet.

Mikserom mutite maskarpone sir, uz postepeno dodavanje, dok ne postane gladak. Čim se smeša učvrsti, polako dodajte smešu od šećera u prahu dok se potpuno ne učvrsti.

4

Donju koru stavite na tacnu za tortu i rasporedite fil po njoj. Zatim stavite drugu koru preko i rasporedite fil. Treću koru stavite preko i rasporedite fil i na kraju poslednju koru stavite i odložite tortu u frižider da se ohladi.

5

U međuvremenu napravite glazuru. Mikserom mutite puter, šećer u prahu i aromu vanile dok ne postane lagana i penasta. Premažite tortu slojem glatkog krema i ostavite da se ohladi.

6

Pospite radnu površinu šećerom u prahu i razvijte tanko marcipan. Prekrijte tortu marcipanom i peglom za fondan pređite preko cele torte. Odrežite višak marcipana oko torte. Isecite dve trake crvenog marcipana (40 x 3 cm). Uz pomoć vode pričvrstite ih na tortu da izgledaju kao vrpce vezane oko poklona. Isecite dve trake (18 x 3 cm) i pričvrstite na vrh torte; praveći male talase vrpcama, za realan efekat. Pripremljenu i osušenu mašnu stavite na vrh i uklonite foliju.


Preuzmite šablone za pravljenje torti OVDE.

  • Mašna se može pripremiti i nekoliko dana ranije, kako biste bili sigurni da je dovoljno jaka. Ukoliko ne volite marcipan, ukras se u potpunosti možete napraviti od fondana.