Poklon torta

Torta kao ideja za poklon i slatko iznenađenje!

12 Porcija/e

Zahteva određeno umeće 240 Minuta

Sastojci

Sastojci

Za recept Poklon torta

Marcipan za prekrivanje i dekoracija:

375 g šećera u prahu
Dr. Oetker Boja za kolače crvena
600 g marcipana

Testo:

250 g omekšalog putera
180 g šećera
1 prstohvat soli
4 jaja (veličine M)
2 pomorandže/i organske
250 g brašna
70 g kukuruznog brašna
2 kašičice Dr. Oetker Praška za pecivo
1 kašika cimeta

Fil:

1 pomorandža organska
60 g šećera u prahu
2 kesice Dr. Oetker Kremfixa
1 kašičica cimeta
250 g maskarpone sira ohlađenog (80% masnoće)
400 ml pavlake ohlađene (30% masnoće)

Glazura:

350 g putera/maslaca
350 g šećera u prahu
1 kašičica Dr. Oetker Arome vanila

Priprema

Priprema

1

Da biste napravili “pokrivač” od marcipana i dekoraciju pomešajte šećer u prahu sa marcipanom dok se ne sjedini. Koristite crvenu boju za kolače kako biste dobili svetlo ružičastu boju. Obojite četvrtinu količine marcipana da biste napravili mašnu.

Kako biste napravili mašnu razvijte marcipan na debljinu od 5 mm i isecite dugačku traku sa prorezom u sredini; traka bi trebalo da bude uža pri svakom kraju.

Oba kraja savijte prema sredini i pritisnite prema dole. Potpomognite se folijom. Isecite traku (1,5 x9  cm) i vežite u krug oko sredine mašne. Ostavite sve delove da se suše na sobnoj temperaturi najmanje 24 sata. Preostali marcipan umotajte u prijanjajuću foliju kako se ne bi osušio.

2

Za tortu prethodno zagrejte rernu (gornji/donji grejač: 180°C). Potrebna su vam dva kalupa za pečenje (Ø 15 cm). Obložite oba kalupa papirom za pečenje. Mikserom sa nastavkom za šlag mutite puter, šećer i sok dok ne postane lagano i penasto.

Dodajte jedno po jedno jaje. Operite pomorandže u vrućoj vodi. Osušite, zatim narendajte koru. Iscedite sok. U drugoj činiji pomešajte brašno, kukuruzno brašno, prašak za pecivo, koru pomorandže i cimet. Postepeno dodajte smešu od brašna i sok od pomorandže naizmenično u smešu od putera. Mutite dok testo ne postane glatko. Podelite testo ravnomerno u oba kalupa i pecite oko 40 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi. Skinite obruč sa kalupa i uklonite papir za pečenje. Svaku koru horizontalno presecite na dva dela kako biste dobili 4 kore.

3

Da biste napravili fil, operite pomorandžu u vrućoj vodi. Osušite i narendajte koru. Pomešajte šećer u prahu, kremfiks, koru pomorandže i cimet.

Mikserom mutite maskarpone sir, uz postepeno dodavanje, dok ne postane gladak. Čim se smeša učvrsti, polako dodajte smešu od šećera u prahu dok se potpuno ne učvrsti.

4

Donju koru stavite na tacnu za tortu i rasporedite fil po njoj. Zatim stavite drugu koru preko i rasporedite fil. Treću koru stavite preko i rasporedite fil i na kraju poslednju koru stavite i odložite tortu u frižider da se ohladi.

5

U međuvremenu napravite glazuru. Mikserom mutite puter, šećer u prahu i aromu vanile dok ne postane lagana i penasta. Premažite tortu slojem glatkog krema i ostavite da se ohladi.

6

Pospite radnu površinu šećerom u prahu i razvijte tanko marcipan. Prekrijte tortu marcipanom i peglom za fondan pređite preko cele torte. Odrežite višak marcipana oko torte. Isecite dve trake crvenog marcipana (40 x 3 cm). Uz pomoć vode pričvrstite ih na tortu da izgledaju kao vrpce vezane oko poklona. Isecite dve trake (18 x 3 cm) i pričvrstite na vrh torte; praveći male talase vrpcama, za realan efekat. Pripremljenu i osušenu mašnu stavite na vrh i uklonite foliju.


Preuzmite šablone za pravljenje torti OVDE.

Saglasnost za praćenje

Bilo bi nam drago kada biste prihvatili da mi i naši partneri koristimo kolačiće i slične tehnologije kako bismo razumeli kako koristite našu internet stranicu. To će nam omogućiti da bolje razumemo ponašanje i Vas kao korisnika i da prilagodimo našu internet stranicu shodno tome. Osim toga, mi i naši partneri bismo želeli da koristimo ove podatke za personalizovane ponude na našim platformama. Ako dajete svoju saglasnost, kliknite na „Prihvatam“. Pogledajte našu politiku privatnosti za više informacija. Imate mogućnost da se predomislite u bilo kom trenutku.

Neophodne opcije

Ovi kolačići i slične tehnologije su nam potrebni jer omogućavaju osnovne funkcije naše internet stranice. One uključuju, na primer, čuvanje ovih podešavanja. Ovo je prosto neophodno pa stoga ne možemo da isključimo ovu opciju.

Uvek aktivno

Analitika i personalizacija

Pored toga, želeli bismo da saznamo više o tome kako koristite našu internet stranicu, kako bismo optimizovali stranicu za Vas i druge korisnike. S tim u vezi, koristimo kolačiće i slične tehnologije da mapiramo ponašanje korisnika, što nam pomaže da poboljšamo ponudu koju vam nudimo.

Da

Ne

(Re-)Marketing / deljenje podataka sa trećim licima

Kako bismo obezbedili da možemo da konstruišemo naše marketinške kampanje prema vašim potrebama, prikupljamo podatke o tome kako dolazite na našu internet stranicu i kakvu interakciju imate sa našim reklamama. To nam pomaže da učinimo da ne samo naše reklame, veći i naši sadržaji budu bolji za Vas. Naši marketinški partneri takođe koriste ove informacije za svoje potrebe, npr. za personalizaciju vašeg naloga ili profila na njihovoj platformi.

Da

Ne