Za recept Pogača Uskršnji zeka
350 ml | mleka |
1 kašičica | šećera |
1 kesica | Dr. Oetker Suvi pekarski kvasac |
50 ml | ulja |
2 | jaja |
1 kašika | jabukovog sirćeta |
1,5 kašičice | soli |
700 g | mekog brašna T-400 |
50 g | putera/maslaca za premazivanje |
crni susam | |
lan ili nemleveni mak | |
crne špagete |
U sud sipajte toplo mleko, dodajte kvasac iz kesice, šećer i kašičicu brašna. Ostavite 10 minuta da kvasac proradi. Nakon toga dodajte ulje, jaje, sirće, so i brašnom zamesite testo. Ostavite 30 minuta.
Nadošlo testo podelite na dva jednaka dela. Jedan deo testa pokrijte i ostavite sa strane. Drugi deo testa podelite na 5 jednakih delova. Prvi deo testa razvucite u krug prečnika 17-18 cm i premažite puterom. Preko njega stavite drugi deo testa razvučen na isti način, ponovo premažite puterom, a onda ponovite i sa trećim delom testa, pa ga premažite umućenim jajetom. Četvrti deo testa razvucite da bude malo veći od prethodnih. Okruglim sekačem prečnika 5 cm izvadite dva kruga za oči. Testo prebacite preko premazanog trećeg testa i višak podvucite ispod.
Napravljenu glavu prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. Premažite umućenim jajetom. Krugove koje ste izvadili na jednom kraju malo pritisnite i stavite ispod rupa za oči, a na mestu gde ćete kasnije formirati brkove. Petu lopticu ostavite na stranu.
Drugu polovinu testa takođe podelite na pet jednakih delova. Prvi deo razvucite u duguljastu formu oko 17-18 cm i premažite puterom. Preko njega stavite drugi razvučeni deo, premažite puterom, a onda ponovite sa trećim i četvrtim delom testa, s tim što poslednji deo ne premazujete. Oklagijom razvucite duguljastu formu, dužine oko 30 cm, a onda urolajte testo po široj stranu. Urolano testo isecite na pola, tako da dobijete dva jednaka dela, a onda blago rukama pritisnite. Oba dela premažite jajetom. Odvojene pete loptice razvucite u dve duguljaste forme, a onda na obe po sredini nožem isecite otvore za uši. Izvadite isečeno testo, a ostatak prebacite preko ušiju, višak testa isecite, a ostatak podvucite ispod ušiju. Uši namestite uz glavu.
Od viška testa koji je ostao od ušiju, napravite nos i zube. Za oči stavite seme crnog susama ili nemlevenog maka, a na deo gde idu brkovi stavite lan. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C 10 minuta, a onda smanjite temperaturu na 180 °C, pogaču pokrijte aluminijumskom folijom i pecite još 20 minuta. Nakon toga sklonite foliju i pecite još par minuta, do željene boje.
Špagete prepolovite i zabodite na mestu predviđenom za brkove.
Bilo bi nam drago kada biste prihvatili da mi i naši partneri koristimo kolačiće i slične tehnologije kako bismo razumeli kako koristite našu internet stranicu. To će nam omogućiti da bolje razumemo ponašanje i Vas kao korisnika i da prilagodimo našu internet stranicu shodno tome. Osim toga, mi i naši partneri bismo želeli da koristimo ove podatke za personalizovane ponude na našim platformama. Ukoliko se slažete sa ovim, molimo vas da kliknete na „Slažem se“. Pogledajte našu politiku privatnosti za više informacija. Imate mogućnost da se predomislite u bilo kom trenutku.
Ovi kolačići i slične tehnologije su nam potrebni jer omogućavaju osnovne funkcije naše internet stranice. One uključuju, na primer, čuvanje ovih podešavanja. Ovo je prosto neophodno pa stoga ne možemo da isključimo ovu opciju.
Pored toga, želeli bismo da saznamo više o tome kako koristite našu internet stranicu, kako bismo optimizovali stranicu za Vas i druge korisnike. S tim u vezi, koristimo kolačiće i slične tehnologije da mapiramo ponašanje korisnika, što nam pomaže da poboljšamo ponudu koju vam nudimo.
Da
Ne
Kako bismo obezbedili da možemo da konstruišemo naše marketinške kampanje prema vašim potrebama, prikupljamo podatke o tome kako dolazite na našu internet stranicu i kakvu interakciju imate sa našim reklamama. To nam pomaže da učinimo da ne samo naše reklame, veći i naši sadržaji budu bolji za Vas. Naši marketinški partneri takođe koriste ove informacije za svoje potrebe, npr. za personalizaciju vašeg naloga ili profila na njihovoj platformi.
Da
Ne
Pretraživač koji koristite je zastareo i ne omogućuje ispravno korišćenje našeg veb-sajta. Nastavak korišćenja ovog pretraživača može prouzrokovati greške. Za pravilno korišćenje našeg veb-sajta molimo da preuzmete jedan od pretraživača ispod: