Hazel

Neodoljivo ukusan slatkiš na bazi lešnika.

12 Porcija/e

Zahteva određeno umeće 90 Minuta

Sastojci

Sastojci

Za recept Hazel

Biskvit:

225 g lešnika pečenih
50 g brašna tip 1100
4 jaja
75 g muscovado šećera
150 g putera/maslaca otopljenog
25 g đumbira
30 ml soka od limuna
20 ml soka od pomorandže
1 kašičica Dr. Oetker Praška za pecivo
0,25 kašičice sode bikarbone
0,5 kesice Dr. Oetker Cimet šećera
30 g čokolade gold
1 prstohvat soli

Pasta od lešnika:

150 g šećera
150 g lešnika pečenih
mahuna vanile

Lešnik chantilly:

900 ml slatke pavlake
300 g mlečne čokolade
100 g čokolade gold
100 g pripremljene paste
10 g đumbira
1 prstohvat soli
3 lista/listova Dr. Oetker Želatina u listu beli gold
10 g đumbira kandiranog

Glazura:

100 g šećera
65 ml vode
160 ml mleka
500 g mlečne čokolade
50 g čokolade gold
20 g glukoze
3 lista/listova Dr. Oetker Želatina u listu beli gold
100 g lešnika seckanih, prženih

Filovanje i serviranje:

ostatak praline paste
20 g dulche de leche
30 g puslica
20 g crispearls pahuljica sa mlečnom čokoladom

Praline školjke:

200 g mlečne čokolade temperirane
boje na bazi kakao putera (sedefasta i crvena)

Punjenje:

paste od lešnika
2 kašika/e kreme od kolača

Priprema

Priprema

1

Biskvit

Umutiti penasto jaja sa muscovado šećerom, malo soli i cimet šećerom. Prebaciti ih potom u drugu posudu i dodati otopljeni, prohlađeni puter sa  rendanim đumbirom. Sve sjediniti žicom za mućenje. U brašno dodati prašak za pecivo, pa postepeno dodati u masu sa jajima. Dodati mlevene lešnike, sodu bikarbonu, sok limuna i pomorandže. Sjediniti i dodati komadiće gold čokolade. Izliti u pleh sa pekarskim papirom i peći na 190 C 10-15 minuta, da ostane sočan.

2

Pasta od lešnika

U odgovarajućoj šerpi sa malo vode sipati šećer i bez mešanja ostaviti da se karamelizuje. Ubaciti presečenu mahunu vanile. Lešnik rasporediti na pleh sa pekarskim papirom. Otopljenu karamelu preliti preko lešnika, pa ostaviti nekoliko minuta na sobnoj temperaturi da se prohladi. Kada se ohladi, izlomiti i samleti u pastu sa sredinom mahune vanile.

3

Lešnik chantilly

Prokuvati slatku pavlaku sa rendanim đumbirom. Pomešati mlečnu i gold čokoladu, omekšali oceđeni želatin i seckani kandirani đumbir. Sve preliti vrelom slatkom pavlakom sa đumbirom, sjediniti, pa prekriti providnom folijom i ostaviti u frižider da se stegne. Ohlađenu kremu prebaciti u posudu od miksera, dodati pripremljenu pastu od lešnika i umutiti. Prebaciti u dresir kesu.

4

Glazura

Pomešati mlečnu i gold čokoladu u odgovarajućoj posudi. Zagrejati šećer, mleko i vodu. Listove želatina potopiti u hladnu vodu. Kada tečnost provri preliti preko čokolada, dodati oceđen omekšao želatin i glukozu, sve spojiti žicom za mućenje, uz nežno mešanje, ali vodeći računa da ne nastanu mehurići vazduha. Prekriti providnom folijom na dodir, kako se ne bi napravila korica. Ostaviti na sobnoj temperaturi do korišćenja. Pre glaziranja kolača dodati seckane pržene lešnike u glazuru. Dekorisati ostatkom prženih lešnika.

5

Filovanje i dekoracija

U silikonske kalupe sipati krem, potom ubaciti malo lešnik paste, hrskave termostabilne pahuljice, dulce di leche, pa dopuniti kremom i završiti auštehovanim biskvitom. Pokupiti višak krema špatulom. Staviti u zamrzivač i ostaviti da se ohladi, kako bi se lakše izvadio kolač iz kalupa.
Izvaditi kolač iz kalupa i preliti ga glazurom. Ukrasiti preostalim lešnikom.

6

Praline

Kalupe iscrtati bojama za čokoladu.
Otopiti mlečnu čokoladu na 45 C, potom je prohladiti 27 C, pa je ponovo zagrejati na 28–29 C.
Na pripremljene kalupe naneti temperiranu čokoladu  iz dresir kese, ravnomerno rasporediti, odstraniti višak čokolade i sačuvati je. Pustiti da se školjke ohlade na sobnoj temperaturi 5-10 minuta.
Sve sastojke za punjenje ujednačeno izmešati, puniti prohlađene kalupe, vodeći računa da punjenje ne prelazi rubove kalupa. Čokoladu koja je preostala ponovo zagrejati na 28 C, prebaciti u dresir kesu i sipati preko punjenja tj. zatvoriti praline. Višak odstraniti špatulom. Ohladiti.

Saglasnost za praćenje

Bilo bi nam drago kada biste prihvatili da mi i naši partneri koristimo kolačiće i slične tehnologije kako bismo razumeli kako koristite našu internet stranicu. To će nam omogućiti da bolje razumemo ponašanje i Vas kao korisnika i da prilagodimo našu internet stranicu shodno tome. Osim toga, mi i naši partneri bismo želeli da koristimo ove podatke za personalizovane ponude na našim platformama. Ukoliko se slažete sa ovim, molimo vas da kliknete na „Slažem se“. Pogledajte našu politiku privatnosti za više informacija. Imate mogućnost da se predomislite u bilo kom trenutku.

Neophodne opcije

Ovi kolačići i slične tehnologije su nam potrebni jer omogućavaju osnovne funkcije naše internet stranice. One uključuju, na primer, čuvanje ovih podešavanja. Ovo je prosto neophodno pa stoga ne možemo da isključimo ovu opciju.

Uvek aktivno
Analitika i personalizacija

Pored toga, želeli bismo da saznamo više o tome kako koristite našu internet stranicu, kako bismo optimizovali stranicu za Vas i druge korisnike. S tim u vezi, koristimo kolačiće i slične tehnologije da mapiramo ponašanje korisnika, što nam pomaže da poboljšamo ponudu koju vam nudimo.

Da

Ne

(Re-)Marketing / deljenje podataka sa trećim licima

Kako bismo obezbedili da možemo da konstruišemo naše marketinške kampanje prema vašim potrebama, prikupljamo podatke o tome kako dolazite na našu internet stranicu i kakvu interakciju imate sa našim reklamama. To nam pomaže da učinimo da ne samo naše reklame, veći i naši sadržaji budu bolji za Vas. Naši marketinški partneri takođe koriste ove informacije za svoje potrebe, npr. za personalizaciju vašeg naloga ili profila na njihovoj platformi.

Da

Ne

Vaš pretraživač je zastareo

Pretraživač koji koristite je zastareo i ne omogućuje ispravno korišćenje našeg veb-sajta. Nastavak korišćenja ovog pretraživača može prouzrokovati greške. Za pravilno korišćenje našeg veb-sajta molimo da preuzmete jedan od pretraživača ispod: