Doboš torta

Tradicionalno

1 Torta

Komplikovano 60 Minuta

Sastojci

Sastojci

Za recept Doboš torta

Tepsija (40 x 30 cm):

obruč kalupa (Ø 28 cm)
papir za pečenje 6 lista papira za pečenje (svaki 40 x 30 cm)

Fil:

150 g šećera
1 kesica Dr. Oetker Vanilin šećera
100 ml vode
250 g mekog maslaca
50 g kakao praha (neslađenog)
2 kašika/e ruma

Biskvitno testo:

10 belanaca
50 g šećera
10 žumanca
250 g šećera
1 kesica Dr. Oetker Vanilin šećera
0.5 rendane kore limuna
2 kašika/e vode
1 kašika soka od limuna
200 g pšeničnog brašna

Karamel-glazura:

200 g šećera
1 kašika soka od limuna

Priprema

Priprema

1

Fil

Prokuvajte šećer i vanilin šećer sa vodom, kada provri neka kuva 2 minuta. U činiji mikserom (nastavci za mućenje) dobro sjedinite maslac sa kakao prahom, potom postepeno dodajte sirup od šećera. Na kraju dodajte rum i ostavite krem (još je u tečnom stanju) da se hladi u frižideru 2-3 sara, dok se ne zgusne tako da se može razmazivati. U međuvremenu na 6 listova papira za pečenje (40 x 30 cm) pomoću obruča kalupa (Ø 28 cm) nacrtajte po jedan krug. Zagrejte rernu.

2

Biskvitno testo

Čvrsto umutite belanca sa 50 g šećera u velikoj posudi za mućenje. Penasto umutite žumanca u velikoj posudi muteći mikserom (nastavci za mućenje) 1 minut najvećom brzinom. 250 g šećera pomešajte sa vanilin šećerom i korom od limuna i u roku od 1 minuta dodajte postepeno u žumanca i mutite smesu još 1 minut. Na kraju dodajte vodu i limunov sok. Dodajte čvrsto umućena belanca na smesu od žumanaca, preko toga prosejte brašno i kratko muteći najmanjom brzinom sve sjedinite. Po kori sipajte oko 7 kašika testa na sredinu „skice kruga". Pomoću paletice ili kašike ravnomerno razmažite testo po krugu, pažljivo prevucite papir na tepsiju i pecite.

Temperatura rerne otprilike 200 °C

Temperatura rerne sa vrućim vazduhom otprilike 180 °C

recipe.preparation.gas otprilike 180 °C

Nivo rerne: srednja

Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne. Svaku koru nakon pečenja svucite sa tepsije sa papirom za pečenje na rešetku i ostavite da se ohladi (ne skidajte papir sa kojom se pekla!). Stavite dno kalupa sa štipaljkom (Ø 28 cm) kao šablon na kore i eventualno sve malo preoblikujte. Najravnomerniju koru ostavite za gornju površinu. Preostalih 5 kora poslažite jednu preko druge na sledeći način: 1 koru istresite na tacnu, skinite papir, tanko premažite sa 1 kašikom fila i preklopite sledećim korama, koje ćete jednu za drugom istresti, skinuti papir, premazati i tako 5 kora. Sa preostalim filom premažite tortu svuda ukrug.

3

Karamel-glazura

Poslednju koru za gornju površinu istresite na radnu površinu, skinite papir sa kojoi se pekla i koru ponovo okrenite. Rastopite šećer sa limunovim sokom u maloj šerpi, na srednjoj temperaturi, mešajući drvenom varjačom ili metalnom kašikom. Mešajte sve dok šećer ne dobije svetlo-smeđu boju. Sipajte vrelu glazuru preko kore i ravnomerno rasporedite, a potom još vruću glazuru (hladna više ne može da se seče!) pomoću noža (oštricu namažite jestivim uljem!) isecite na 16 parčića i poslažite na tortu.

Saglasnost za praćenje

Bilo bi nam drago kada biste prihvatili da mi i naši partneri koristimo kolačiće i slične tehnologije kako bismo razumeli kako koristite našu internet stranicu. To će nam omogućiti da bolje razumemo ponašanje i Vas kao korisnika i da prilagodimo našu internet stranicu shodno tome. Osim toga, mi i naši partneri bismo želeli da koristimo ove podatke za personalizovane ponude na našim platformama. Ukoliko se slažete sa ovim, molimo vas da kliknete na „Slažem se“. Pogledajte našu politiku privatnosti za više informacija. Imate mogućnost da se predomislite u bilo kom trenutku.

Neophodne opcije

Ovi kolačići i slične tehnologije su nam potrebni jer omogućavaju osnovne funkcije naše internet stranice. One uključuju, na primer, čuvanje ovih podešavanja. Ovo je prosto neophodno pa stoga ne možemo da isključimo ovu opciju.

Uvek aktivno
Analitika i personalizacija

Pored toga, želeli bismo da saznamo više o tome kako koristite našu internet stranicu, kako bismo optimizovali stranicu za Vas i druge korisnike. S tim u vezi, koristimo kolačiće i slične tehnologije da mapiramo ponašanje korisnika, što nam pomaže da poboljšamo ponudu koju vam nudimo.

Da

Ne

(Re-)Marketing / deljenje podataka sa trećim licima

Kako bismo obezbedili da možemo da konstruišemo naše marketinške kampanje prema vašim potrebama, prikupljamo podatke o tome kako dolazite na našu internet stranicu i kakvu interakciju imate sa našim reklamama. To nam pomaže da učinimo da ne samo naše reklame, veći i naši sadržaji budu bolji za Vas. Naši marketinški partneri takođe koriste ove informacije za svoje potrebe, npr. za personalizaciju vašeg naloga ili profila na njihovoj platformi.

Da

Ne

Vaš pretraživač je zastareo

Pretraživač koji koristite je zastareo i ne omogućuje ispravno korišćenje našeg veb-sajta. Nastavak korišćenja ovog pretraživača može prouzrokovati greške. Za pravilno korišćenje našeg veb-sajta molimo da preuzmete jedan od pretraživača ispod: