Cookies - Kolačići na internet stranici Dr.Oetker

Ova internet stranica postavlja kolačiće na vašim uređajima kako bi stranica bolje funkcionisala i kako biste nama i našim partnerima pomogli da bolje razumemo kako koristite naš sajt. Dalje korišćenje naše stranice (putem navigacije, skrolovanja ili klika), kao i uklanjanje ovog obaveštenja o kolačićima, smatraće se pristankom na korišćenje kolačića. Za više informacija o kolačićima i tome kako da ih uklonite, molimo vas da pogledate našu politiku privatnosti. 

Doboš torta

Tradicionalno

1 Torta

Komplikovano 60 Minuta

Sastojci

Sastojci

Za recept Doboš torta

Tepsija (40 x 30 cm):

obruč kalupa (Ø 28 cm)
papir za pečenje 6 lista papira za pečenje (svaki 40 x 30 cm)

Fil:

150 g šećera
1 kesica Dr. Oetker Vanilin šećera
100 ml vode
250 g mekog maslaca
50 g kakao praha (neslađenog)
2 kašika/e ruma

Biskvitno testo:

10 belanaca
50 g šećera
10 žumanceta
250 g šećera
1 kesica Dr. Oetker Vanilin šećera
0.5 rendane kore limuna
2 kašika/e vode
1 kašika soka od limuna
200 g pšeničnog brašna

Karamel-glazura:

200 g šećera
1 kašika soka od limuna

Priprema

Priprema

1

Fil

Prokuvajte šećer i vanilin šećer sa vodom, kada provri neka kuva 2 minuta. U činiji mikserom (nastavci za mućenje) dobro sjedinite maslac sa kakao prahom, potom postepeno dodajte sirup od šećera. Na kraju dodajte rum i ostavite krem (još je u tečnom stanju) da se hladi u frižideru 2-3 sara, dok se ne zgusne tako da se može razmazivati. U međuvremenu na 6 listova papira za pečenje (40 x 30 cm) pomoću obruča kalupa (Ø 28 cm) nacrtajte po jedan krug. Zagrejte rernu.

2

Biskvitno testo

Čvrsto umutite belanca sa 50 g šećera u velikoj posudi za mućenje. Penasto umutite žumanca u velikoj posudi muteći mikserom (nastavci za mućenje) 1 minut najvećom brzinom. 250 g šećera pomešajte sa vanilin šećerom i korom od limuna i u roku od 1 minuta dodajte postepeno u žumanca i mutite smesu još 1 minut. Na kraju dodajte vodu i limunov sok. Dodajte čvrsto umućena belanca na smesu od žumanaca, preko toga prosejte brašno i kratko muteći najmanjom brzinom sve sjedinite. Po kori sipajte oko 7 kašika testa na sredinu „skice kruga". Pomoću paletice ili kašike ravnomerno razmažite testo po krugu, pažljivo prevucite papir na tepsiju i pecite.

Temperatura rerne oko 200 °C

Temperatura rerne sa vrućim vazduhom oko 180 °C

recipe.preparation.gas oko 180 °C

Nivo rerne: srednja

Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne. Svaku koru nakon pečenja svucite sa tepsije sa papirom za pečenje na rešetku i ostavite da se ohladi (ne skidajte papir sa kojom se pekla!). Stavite dno kalupa sa štipaljkom (Ø 28 cm) kao šablon na kore i eventualno sve malo preoblikujte. Najravnomerniju koru ostavite za gornju površinu. Preostalih 5 kora poslažite jednu preko druge na sledeći način: 1 koru istresite na tacnu, skinite papir, tanko premažite sa 1 kašikom fila i preklopite sledećim korama, koje ćete jednu za drugom istresti, skinuti papir, premazati i tako 5 kora. Sa preostalim filom premažite tortu svuda ukrug.

3

Karamel-glazura

Poslednju koru za gornju površinu istresite na radnu površinu, skinite papir sa kojoi se pekla i koru ponovo okrenite. Rastopite šećer sa limunovim sokom u maloj šerpi, na srednjoj temperaturi, mešajući drvenom varjačom ili metalnom kašikom. Mešajte sve dok šećer ne dobije svetlo-smeđu boju. Sipajte vrelu glazuru preko kore i ravnomerno rasporedite, a potom još vruću glazuru (hladna više ne može da se seče!) pomoću noža (oštricu namažite jestivim uljem!) isecite na 16 parčića i poslažite na tortu.