Flag

Fokača

1 Pecivo
Jednostavno
60
Nezaobilazno predjelo za sve ljubitelje maslina.
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Fokaču možete i da zamrznete, nakon odleđivanja zapecite još 10 minuta u rerni.
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Đuveč tepsija ili staklena posuda (33 x 27 cm)
malo masnoće
Kvasno testo
400 gpšeničnog brašna
1 kesicaDr. Oetker Suvi pekarski kvasac
1 kašičicašećera
0,5 kašičicesoli
otprilike 250 mlvode tople
2 kašika/emaslinovog ulja
Nadev
otprilike 20 gmaslina/e crnih
1 - 2 kašičicesoli morske grube
2 češnjabelog luka
2 kašika/emaslinovog ulja
1 kašičicaorigana
2 - 3 grančica/eruzmarina svežeg
Picture - Dr. Oetker Suvi pekarski kvasac
1

Kvasno testo

Prosejte brašno i pomešajte sa suvim kvascem. Dodajte preostale sastojke i mleko sa maslacem i umutite mikserom (nastavci za mešenje) kratko najmanjom, a potom 5 minuta najvećom brzinom, tako da dobijete glatko testo. Ostavite testo da odstoji pokriveno na toplom mestu, dok se vidno ne uveća. U međuvremenu zagrejte rernu i podmažite tepsiju. Testo na pobrašnjenoj radnoj površini još jednom kratko promesite. Pobrašnjenim rukama oblikujte ploču od testa.

2

Nadev

Očistite i izgnječite beli luk, pomešajte sa maslinovim uljem i premažite preko testa. Ravnomerno rasporedite masline i utisnite ih u testo. Pospite ravnomerno origanom i grubom morskom solju, obložite grančicama ruzmarina. Ostavite testo da odstoji još 45 minuta. Potom pecite na rešetki na srednjoj visini rerne.

Pozicija rešetke: srednja

Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 200 °C

Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 180 °C


Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne. Nakon pečenja ostavite da se malo prohladi, ali servirajte dok je hleb još topao.

  • Fokaču možete i da zamrznete, nakon odleđivanja zapecite još 10 minuta u rerni.